Reklam
  • Reklam
KAYITLI EMLAKÇILAR, KORSAN AYAKÇI EMLAKÇILARA KARŞI
Rıdvan AKGÜN

Rıdvan AKGÜN

KAYITLI EMLAKÇILAR, KORSAN AYAKÇI EMLAKÇILARA KARŞI

08 Temmuz 2017 - 18:58

Yasa dışı emlak komisyonculuğu yapanlara ağır para ve hapis cezası yaptırımları yolda.

Yasa dışı emlak satışına aracılık eden korsan emlakçılar, aldıkları komisyon bedeli karşılığında  fatura tanzim etmedikleri tespit edilmesi halinde 1. Tespitte 5 bin TL para cezası ödeyecek.

Emlak bedeli üzerinden her ne kadar komisyon aldığı gözetilmeksizin yüzde 3 oranında komisyon almış gibi kabul edilip hesaplanacak komisyon bedeline gelir vergisi ve KDV tahakkuk ettirilecek. Ayrıca vergi kaçakçılığı yapıldığından dolayı en ağır ceza miktarları gündeme geliyor.

Korsan emlak komisyonculuğu yaparak haksız kazanç elde edenler 2. defa yakalanmaları halinde ilk aldıkları ceza miktarının 3 katı yani 15 bin TL parasal yaptırımla karşı karşıya gelecektir.

Emlak sektörünü disipline edebilmek, kayıtsız ekonominin önüne geçebilmek için İnşaat ve emlak sektörüne yeni yaptırımların yolda olduğunu söyleyebiliriz. Ak Parti hükümetinin Kentsel Dönüşüm Devriminin aksamaması için ayrıca Türkiye İktisadi Hayatında Gayrimenkul satışları dışında resmi sayısı Türkiye genelinde 1 milyon civarı bulunan emlak ofislerinin yanı sıra bu sektörde hiçbir kayıtta bulunmayan illegal korsan olarak bu sektöre emek veren ve yatırımlarda bulunan sektör aktörlerinin kazancına göz diken ve devletin vergi kaybına uğramasına sebep olan kaçak 5 bin milyon civarı ayakçı emlakçının kayıt altına alınması veya caydırıcılık unsuru bulunması için korsan emlak satışı yaparak kazanç elde eden komisyonculara yaptırım kararı almak hükümetin önümüzdeki haftalarda gündemine geleceği belirtiliyor.

 

EMLAK KOMİSYONCULUĞU YASASI NE İÇERİYOR?

TBMM’nin gündeminde ayrıca Emlak Komisyonculuğu Yasa Tasarısı da var. Tasarının yasalaşması halinde her önüne gelen emlak ofisi açamayacak. Mevcut emlakçılar da her ne kadar odalar ve dernekler tarafından “MEB” onaylı 100 saatlik kurslarla “TSE”nin 2003 tarihli tebliğine göre  “Emlak Danışmanlığı Kursları”nı almış olsalar da yeni yasa çıkması halinde bu yasaya adapte olacak yeni uygulamalara ve yaptırımlara uyum sağlamak zorunda kalacaklardır.

Yasanın çıkmasıyla birlikte Emlak ofisleri her aldıkları 1 kuruşun faturasını tanzim etmek mükellefiyetinde olacaklar, gelir beyanında bulunmayan ve vergi kaçıran vergi mükellefi emlakçılar da  ciddi ekonomik cezalarla ve yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklardır.

Korsan emlakçılık yapmaya  ve haksız kazanç sağlamaya devam edenler 1. ve 2. para cezalarına aldırış etmeden devam etmeleri halinde hapisle tazyik edileceği kulislerde konuşuluyor.

 

EMLAKÇILAR ALDIĞI HER KURUŞA FATURA TANZİM EDECEK

Burada önemli bir husus gündeme çıkıyor. Bankalardan konut kredisi kullanan vatandaşların almış oldukları kredi miktarının %25 fazlası bir değerin altında %3 komisyon hesaplanması yapılamayacak. Böylelikle 10 Bin TL komisyon alan bir emlak komisyoncusu kafasına göre fatura tanzim edemeyecek.

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Selma ersen
    5 yıl önce
    Türkiyede yolsuz yoldan para kazanan emlakcinada genellikle yabancılara yada yurt dışında birbir emekle kazanan gurbetçiler piyasayı bilmedikleri için çok değerinin üstünde fiyata Ev satiyorlar türkiyede sistemi bilmedikleri için satı*** evi değerinin altında gösterip devletin vergi kaçırıyorlar tapu harcını eksik ödetiyorlar zaten çoğu zaman bütün evrak işlerini kendileri yaptığı için alıcı bir tek tapuda imza atıyor ve dolayısıyla evi satarken bazı gerçeklerle görüyor tapu harcı cezası eksik yatan tapu masrafları kat***arak ödetiyor zaten evi aldıktan sonra değerinin çok üstünde olduğunuzda anlıyor ama geç kalınmış oluyor bu durumdan bir çok yabancı ve gurbetçi vatandaş mudur çünkü o insanlar çok kısa bir süreliğine ülkenizde bulunuyor o yüzden doğrusunu analiz yapacak zamanlari olmuyor bu konuda bir kanun çıkarırsa henni insanlar mudur olmaz hem devlet kazanırl tapuya gidildiğinde bir bilirkişi o eve değer bilebilir ona göre satış gerçekleşir o zaman bu sorun kalkar.

Son Yazılar