Reklam
  • Reklam
Kredi kartı dolandırıcılığına yeni önlemler Recai ÜSTÜN/...
Recai Üstün

Recai Üstün

Finans Mentörü

Kredi kartı dolandırıcılığına yeni önlemler Recai ÜSTÜN/ Finans Mentörü

18 Mart 2017 - 11:40

Kredi kartı dolandırıcılığına yeni önlemler

Recai ÜSTÜN/ Finans Mentörü 

 

 İnternetten alışverişte kredi kartı dolandırıcılığına BDDK etkili önlemler getirdi!..

    Son zamanlarda özellikle internetten kredi kartı alışverişi yapan banka müşterilerinin kart bilgilerinin kopyalanması veya çalınması şeklinde artan dolandırıcılığa karşı BDDK yeni önlemleri uygulamaya sokma kararı aldı.

      Buna göre artık kredi kartı ilk verildiğinde internete açık olmayacak, müşteri talep ederse kart limiti internetten alışverişe açılabilecek ya da kapatılabilecek. Bankalara yapılan duyurularda kartını internet alış verişine açma talimatı vermeyen ya da onay vermeyen müşterinin kartı işleme otomatik olarak kapatılacak. 

      Bilindiği üzere son zamanlarda dolandırıcılık olaylarında ciddi artış var. Dolandırıcılar her gün yeni bir yöntemle işlerine devam ediyor. Kredi kartı dolandırıcılığı ise; vatandaşın arada banka olması nedeniyle güvendiği bir alan olarak rahat bir şekilde dolandırıcılık yapıldığı bir alan.

Peki kredi kartı ile ne tür dolandırıcılıklar yapılabilir? 

"Papağan" isimli kart okuyucular ile

Kart bilgileriniz kopyalanabilir. Bu sistemde bankaların para çekme makinelerine veya alış veriş merkezlerinde kartla işlem yapınca içindeki bilgileri okuyup kopyalayan program olan cihazla kopyala işlemi gerçekleştirilir. 

Alışverişte sanal kart kullanıyorsanız…

Alışverişte sanal kart yerine asıl kartınızı kullanırsanız bu bilgilerin depolandığı alış veriş sitesi eğer yeterince korunmuyorsa bu sefer bu siteyi hackleyen dolandırıcılar kart bilgilerini buradan temin edip, sizin kartınızla alış veriş yapabilirler 

Mail order limit 

Birçok kredi kartında mail order limit dediğimiz kart bilgileri ile provizyonsuz alış veriş yapan sistem açıktır. Alış veriş yaptığınız herhangi bir yerde kartınızı teslim ettiğinizde 1-2 dakika içinde kartınızın ön ve arka yüzündeki bilgileri ele geçiren dolandırıcılar, mail pederler kart limitinizi boşaltabilir.

Telefonla kendini banka görevlisi diye tanıtmışsa…

Telefonla kendini banka görevlisi gibi tanıtan kişi sizi ikna ederek zaten daha önce kart bilgilerinizi ele geçirmişse, size ait bir takım özel ve güvenlik bilgileri sizden öğrenerek kartınızı kullanabilir. 

 Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Peki kredi kartı mağduru olmamak hiç mümkün değil mi? Ne yapmak lazım?

Kredi kartınızı güvenli kullanmak için uzmanından birkaç öneri:

1***Kredi kartınızla internetten alış veriş yapmayacak veya mail order ile taksitli alış veriş yapmayacak iseniz bankanıza müracaat ederek internet alış verişi ve mail order limitinizi hemen iptal ettiriniz.

2***İnternetten alış veriş yapmak benim için hem uygun hem avantajlı diyenlerdenseniz o zaman size tavsiyemiz mutlaka sanal kart limiti kullanmanız. Bunun için işlem anında  internet bankacılığından sadece alış veriş limiti kadar sanal limit tanıyabilirsiniz.

3***Kredi kartınızı bilmediğiniz ve güvenmediğiniz yerlerde başka kimseye asla teslim etmeyiniz. Harcamalarınız için hesap ödemek zorunda iseniz, adisyona bırakmayınız. İşlemin sizin önünüzde ve kart bilgileriniz okunmayacak şekilde dikkatlice yapınız.

4***Kart bilgilerini, şifrenizi, ve size özel bilgileri kimse ile paylaşmayınız ve kendini banka görevlisi olarak tanıtan kişilere inanmayın bankayı kendiniz arayınız.

5***Bankadaki hesaplarınız veya kart harcamalarınız için bankanızın size SMS ile bilgi vermesini talep ediniz.

6***Şüpheli bir işlem anında bankanızın 444 ile başlayan müşteri hizmetlerini arayarak hemen bloke ettirin.

 Sonuç olarak; hayatımızda yaptığımız her işte olduğu gibi kredi kartı ve banka kartı kullanırken de güvenliği elden bırakmamalı ve uzmanların tavsiyesini göz önünde bulundurmalıyız.

 Güvenli alış verişler ve huzurlu günler dilerim.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar