Reklam
  • Reklam
Bakan Varank: Savunma sanayimizdeki yerlilik oranlarını yüzde...

Bakan Varank: Savunma sanayimizdeki yerlilik oranlarını yüzde 70'lerin üzerine çıkarmayı başardık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Yüzde 30'larda olan savunma sanayimizdeki yerlilik oranlarını Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde yüzde 70'lerin üzerine çıkarmayı başardık." dedi.

07 Kasım 2020 - 11:28

Demirköy ilçesinde, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen İstanbul'un fethinde kullanılan top ve güllelerin döküldüğü Fatih Dökümhanesi'ndeki tarihi mescidin açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul'un anahtarını veren, kutlu fethin kapısını aralayan bu tarihi mekanda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. 

Osmanlı belgelerinde Samakocuk Dökümhane-i Amiresi olarak geçen, bugünkü adıyla Fatih Dökümhanesi'nde bulunduklarını belirten Varank, hem bir sosyal tesisin birinci etabını, hem de restorasyonu tamamlanan tarihi mescidin açılışını yaptıklarını dile getirdi.

Varank, Fatih Dökümhanesi'nin bir anlamda savunma sanayinin temellerinin atıldığı yer olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İstanbul'un fethi sırasında, Fatih Sultan Mehmet Han'ın hocası Molla Gürani'nin yönlendirmesiyle burası fethe hazırlık için kullanılmaya başlanıyor. Yıkılamaz denilen Bizans surlarını yıkmak için bizzat Fatih'in çizimlerini yaptığı toplar burada dökülüyor. Dökülen topların talimleri Edirne'de yapılıyor ve ardından İstanbul'un fethinde o toplar Bizans surlarını yerle bir ediyor. İşte bir çağı kapatıp bir çağı açan bu mekan, 19. yüzyılın sonlarına kadar aktif şekilde kullanılıyor. Osmanlı ordusuna yüzyıllarca hizmet veriyor. 20. yüzyılın başında bir İngiliz şirkete kiralanan dökümhane, 1. Dünya Savaşı nedeniyle önemini yitirdi, burası da atıl kaldı, tarihte yerini aldı." 

Yaklaşık bir asır sonra buranın önemini bilen tarihçilerin ve hocaların öncülüğünde kazı çalışmalarını başlatmanın hükümetlerine nasip olduğunu anlatan Varank, "Burada yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan yapılar, dökümhanenin, döneminin en ileri teknolojisine sahip olduğunu da bizlere gösteriyor. Ergitme fırınları, hizmet alanları, üretim ve depolama tesislerinin yanında arkamda bulunan tarihi camisiyle burası asırlarca Osmanlı savunma sanayisine hizmet vermiş." diye konuştu. 

Varank, böyle tarihi ve anlamlı bir mekanı ihya etmenin, başta Kırklareli Valisi Osman Bilgin'in, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı ve Kırklareli İl Özel İdaresinin üstün gayretleriyle mümkün olduğunu ifade etti. 

Günümüze sadece bodrum katı ve bir kısmı yıkılmış minaresiyle ulaşan mescidin Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yaklaşık 1,5 milyon lira maliyetle restore edildiğini anlatan Varank, "Bunun yanında, bu mekanın daha rahat ziyaret edilmesini sağlamak için Trakya Kalkınma Ajansımız ve İl Özel İdaremizle; Turizm Bilgilendirme Ofisi, yöre halkımızın satış yapabileceği küçük pazar, otopark gibi bu mekanın çehresini değiştiren 1. etap sosyal tesis alanları yapılmış oldu. Bu projenin yaklaşık maliyeti de restorasyonla aynı tutuyor. Yine diğer yandan bu mekana gelen yolda Valiliğimiz tarafından düzenlemeler yapıldı." dedi. 

Varank, Fatih Dökümhanesi'ne son dönemde artan ilginin kendilerini mutlu ettiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Burası Kırklareli'nin ve Türkiye'nin turizmine hizmet edecek önemli bir mekan. İnşallah bu düzenlemelerle birlikte ziyaretçi sayısında büyük artış bekliyoruz. Tabi bundan sonraki en önemli adımlardan biri, bu tarihi mekanın, restitüsyon projesindeki veriler ışığında restorasyonun yapılması olacak. Biraz maliyetli bir proje gibi görünüyor ama yine ilgili kurumlarımız el ele vererek bunu başaracağımıza inanıyorum. Trakya Kalkınma Ajansımız vasıtasıyla bu projenin ihya edilmesinde elimizi taşın altına koyacağız.Ama Mehmet Ersoy Bakanı'mızdan da tabi bir katkı bekliyoruz. Burada bakan yardımcımızdan söz alalım ajansımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız, İl Özel İdaremiz biz bu işin altından kalkarız. Bu tarihi mekanı Kırklareli ve Türkiye'ye hediye ederiz."

"Savunma sanayimizdeki yerlilik oranı yüzde 70'lerin üzerine çıktı"

Bakan Varank, fırsat buldukça ülkenin dört bir yanındaki tarihi ve doğal mekanları sessiz sedasız ziyaret etmeye gayret gösterdiğini anlattı. 

Türkiye'nin her yerinde daha fazla ilgi görmeyi bekleyen tarihi ve doğal güzellikler bulunduğunu, şehirlerin gizli kalmış çok yüksek potansiyellere sahip olduğunu vurgulayan Varank, bu potansiyeli ortaya çıkarmak, bölgesel kalkınmayı desteklemek için Kalkınma Ajanslarının büyük rol oynadığını söyledi. 

Fatih Dökümhanesi gibi bir değerin ihya edilmesinin bölgenin kalkınmasına da büyük katkılar sunacağını dile getiren Varank, şöyle devam etti:

"Burası (Fatih Dökümhanesi) savunma sanayimizin de bir anlamda temellerinin atıldığı yer. Ecdadımızın yeni teknolojilere önem vererek neleri başardığını yerinde görmek önemli. Nuri Demirağ'a, Vecihi Hürkuş'a, Nuri Killigil'e sahip çıkamayanlar, maalesef Fatih Dökümhanesi'ni de yok olmaya terk etmişler. Hamdolsun bizler işte bu tarihi mekanı ihya ederken, bu mekanın mirası olan savunma sanayimizi de ihya etmeye devam ediyoruz. Yüzde 30'larda olan savunma sanayimizdeki yerlilik oranlarını Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yüzde 70'lerin üzerine çıkarmayı başardık. İşte bu başarının arkasında ecdadımızdan aldığımız ilham var.

Nasıl ki bu mekan olmasa İstanbul'un fethi zorlaşacak belki de hiç gerçekleşmeyecekse; savunma sanayimizde yakaladığımız başarı olmasa bugün dış müdahalelere açık, komşuları gibi istikrarsızlaştırılmış bir Türkiye ile yüzyüze kalmamız işten bile değildi. Doğu Akdeniz'de haklarını savunamayan pısırık bir Türkiye ile karşılaşmamız işten bile değildi. Bunu bilhassa gençlerimizin çok iyi benimsemesi gerekiyor."

Tüm Türkiye'yi Kırklareli'ne, Demirköy'e, Fatih Dökümhanesi'ne davet eden Varank, özellikle çocukların, gençlerin bu tarihi mekanın ruhunu bizzat hissetmesini diledi.

"Türkiye'nin gönül sınırlarının, fiziki coğrafyasının ötesinde olduğunu bilerek hareket ediyoruz"

Varank, Fatih'in emaneti olan bu tarihi mekanın milletle tekrar buluşuyor olmasından heyecan duyduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Fatih'in bir diğer emaneti olan Ayasofya'nın tekrar ibadete açılmasından hemen sonra, burada da neredeyse fetihle yaşıt bu camiyi tekrar ibadete açmak güzel bir tevafuk oldu. Bu açıdan da çok anlamlı bir işi gerçekleştiriyoruz. Bizi tarihimizden koparıp ecdadımıza yabancılaştıran nice teşebbüs maalesef bu ülkenin üstüne yıllarca karabasan gibi çöktü. Taklidi her alanda başarı sayan zihniyetler yüzünden, en kritik alanlarda dışa bağımlı bir ülke haline getirildik. 

İşte Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu çarpık zihniyeti önce siyaset sahnesinden daha sonra da tüm icraat alanlarından temizledik. Bunu boş bir hamaset aracı olarak yapmadık, yapmıyoruz. Türkiye'nin gönül sınırlarının, fiziki coğrafyasının çok daha ötesinde olduğunu bilerek bu şuurda hareket ediyoruz. Bu dönemde dahi batılı liderlerin Türkiye'ye ve Sayın Cumhurbaşkanı'mıza yönelik saldırılarının arkasındaki gerçeklik payı aslında bu. Biz tarihimize sahip çıktıkça, oradan ilham alıp üretimden siyasete her alanda bağımsızlığımızı tahkim edecek adımları attıkça elbet birileri rahatsız oluyor. Biz onları rahatsız etmeye devam edeceğiz. Rabbimin izniyle daha birçok alanda başarılarımızı artıracağız."

İşte bu yüzden böyle mekanların ihya edilmesinin tesadüfi olmadığını belirten Bakan Varank, "Bu başarılarımızla eş zamanlı gelişmelerdir. Fatih Dökümhanesi ve mescidinin ihyasında emeği geçen başta Kültür ve Turizm Bakanlığımız olmak üzere, Vakıflar Genel Müdürlüğümüze, Sayın Valimizin şahsında Kırklareli Valiliğine, milletvekillerimize Trakya Kalkınma Ajansımıza şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu. 

Konuşmasının ardından Vali Bilgin Bakan Varank'a dökümhanenin minyatürünü armağan etti.

Bakan Yardımcısı Demircan

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise genelde tarihi eserlerin restorasyonunda dört temel ilkenin çok kıymetli olduğunu söyledi. 

Bu ilkelerin korumak, kullanmak, yaşatmak ve çoğaltmak olduğunu anlatan Demircan, şöyle konuştu:

"Burası Sanayi Bakanlığımızı çok yakından ilgilendiren, Osmanlı döneminden kalma önemli bir sanayi tesisi. İlk hidrolik sistemler kullanılmış ve sonuçta dökümhanesi var. Proje baştan aşağı çok kıymetli. Dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı başından beri işin içerisinde. 20 yıllık bir emek. Kazı çalışmaları yapılmış, ne yapılacağı ortaya konmuş. Çevredeki bu güzel hazırlık, işin nereye varacağının habercisi."

Kırklareli Valisi Osman Bilgin de Fatih Dökümhanesi hakkında bilgiler verdi.

Ardından Kırklareli Müftüsü Aydın Yığman'ın duasının sonrasında Bakan Varank, Bakan Yardımcısı Demircan, Vali Bilgin ve diğer ilgililer tarafından mescidin açılışı yapıldı.

Tarihi Fatih Dökümhanesi 

Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı toplar ve gülleler, tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde yapıldı. 

Dönemin ileri teknolojisi kullanılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim gerçekleştirildi.

Bakan Varank yerli ilaç firmasının Tekirdağ'daki fabrikasını ziyaret etti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli ilaç firması Polifarma'yı ziyaret ederek şirketin yatırım çalışmaları konusunda bilgi aldı. 

Şirketten yapılan yazılı açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün Tekirdağ'daki temasları kapsamında, sağlık sektöründe 34 yıldır faaliyet gösteren yerli ilaç şirketi Polifarma'nın Ergene'deki üretim tesisine ziyarette bulundu.

Ziyaretinde, yerli ilaç firmasının yönetim kurulu üyeleriyle bir toplantı yapan Varank, şirketin bilimsel ve yatırım çalışmaları konularında bilgi aldı. Toplantıda, şirket tarafından üretilen, sinir sistemi ilaçları, Türkiye'nin ilk yerli üç odalı beslenme solüsyonu, yerli üretimi gerçekleştirilen anestezi ürünü ve böbrek yetmezliği tedavisinde kullanılan ürünüyle ilgili çalışmalara ait sunumlar yapıldı.

Öte yandan, şirket tarafından geliştirilen TÜBİTAK onaylı projeler üzerinde de durulan toplantıda, yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde kullanılan tablet formundaki anti viral ilaçlara alternatif olarak geliştirilen ve ruhsat süreci devam eden ürüne ait bilgiler de yer aldı.

Açıklamada, Polifarma Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vildan Kumrulu'nun da şu ifadelerine yer verildi: 

"Bugün hem yatırımlarımızdan hem projelerimizden konuştuk. Japonya'da ilk 5 eczacılık fakültelerinden birisi ile ortak geliştirdiğimiz dünyada ilk ve tek orijinal Molekül Sentezi Projesi'ni Sayın Bakanımız'a aktardık. 34 yıldır milli ve yerli firma olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bundan sonraki hedefimiz küresel pazarda Türkiye'yi temsil etmeye devam etmek."

"864 projeye yaklaşık 114 milyon liralık destek verildi"

Trakya Kalkınma Ajansı Kırklareli Yatırım Destek Ofisi'nin açılışına katılan Bakan Varank, Trakya'da dolu dolu bir gün geçirdiklerini söyledi.

Kırklareli'nin önemli bir tarım, turizm ve sanayide ivme kazanan bir şehir olduğunu belirten Varank, kentin birçok millete tarih boyunca ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Kalkınma Ajansının ve yerel paydaşların çabasıyla kentteki birçok yapının yok olmaktan kurtulduğunu aktaran Varank, şöyle devam etti:

"Bunların en güzel örneklerinden biri de işte yatırım destek ofisimizin hizmet binası olarak kullandığı Dodoğlu Konağı. Karşısında Atatürk Evi bulunuyor. Şehrin o dönemdeki en varlıklı insanı olarak bilinen bir Rum tüccarın inşa ettirdiği bu konak 150 yıllık bir geçmişe sahip. Ajansımız 2011 yılında bu konağı yıkılmaya yüz tutmuşken satın aldı. Yaklaşık 1,5 milyon lira maliyetle bu tarihi yapı aslına uygun şekilde restore edildi." 

Ofisin yaklaşık 2 yıldır hizmet verdiğini, ancak açılışının bugün yapıldığını anlatan Varank, böyle tarihi bir değeri ihya edip kültürel mirasın yaşatılmasından dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Kalkınma ajanslarının bu amaçla faaliyet yürüttüklerine değinen Varank, şunları kaydetti: 

"Şehirlerimizin kalkınma potansiyellerini açığa çıkarıp, ihtiyaç duyulan destekleri ajanlarımız vasıtasıyla veriyoruz. Kırklareli'nde hem şehrin tarihi mirasının yaşamasına katkı verip hem de hizmetlerimizi bu tarihi binanın ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Binanın içinde Kültür Turizm Bakanlığımızın bir Turizm Bilgilendirme Ofisi de bulunuyor. Bu açıdan da şehrin tanıtımı için binamız bir fiil hizmet veriyor. Ben bu binanın ihyasıyla, şehrimize ve gelecek nesillerimize kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Kalkınma Ajansımıza ve yatırım destek ofisimize çalışmalarında başarılar diliyorum."

Varank, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 864 projeye yaklaşık 114 milyon liralık destek verildiğini ifade etti.

Bu projelerin 263'ünün Kırklareli'nde hayata geçirildiğini anlatan Varank, 46 milyon liralık yatırım hacmi oluştuğuna dikkati çekti.

Vize, Demirköy, İğneada ve Kıyıköy hattında Kırsal Turizmi Geliştirme Projelerine şimdiye kadar 15 milyon lira yatırım yapıldığını vurgulayan Varank, şunları kaydetti: 

"Bölgede altyapının gelişmesi için proje destekleri sunduk. Dupnisa Mağarası'dan Fatih Dökümhanesi'ne kadar birçok cazibe merkezinin gelişmesini sağladık. Bölgede, koruma, kullanma dengelerini gözeterek, kırsal turizmin gelişmesinde öncü adımlar attık. Yatırım destek ofisimiz vasıtasıyla bugüne kadar 437 teşvik belgesi verildi. Bu belgeler sayesinde 11 milyar lira tutarında sabit yatırım yapıldı ve 16 binin üzerinde istihdam oluştu. Yatırım destek ofislerimizin en büyük görevi yerli ve yabancı yatırımcılarla dinamik bir ilişki kurup, şehirlerimizi yatırımcılarla buluşturmak."

Trakya'nın önemli bir tarım havzası olduğunu vurgulayan Varank, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bölgemizde yetkilendirilmiş tohumculuk şirketleri var. Tohumculuk alanında son yıllarda artan ivmeyi desteklemek ve yerli firmalarımızın rekabetçiliğini yükseltmek için kollarımızı sıvadık. Milli Hibrit Tohum Geliştirme Projesi'ni başlattık. Bölgemizde bulunan 10 ticaret borsası ve 28 tohumculuk şirketinin katılımıyla Trakya Tohum AŞ'nin kuruluşu gerçekleşti. Namık Kemal Üniversitesinin de destekleriyle, Ar-Ge çalışmalarına hız verilecek. Burada geliştirilecek en verimli tohumların üretimi gerçekleştirilecek. Ayçiçeği, buğday, arpa ve çeltik tohumlarında milli üretimi artırıp, küresel rekabet gücü artırmış olacağız. Bu gerçekten çok önem verdiğimiz bir proje. Borsalarımızın, firmalarımızın ve üniversitemizin kurduğu bu üçlü yapı Türkiye’de ilk defa gerçekleşen bir model. Bu modelin gerçekleşmesinde Trakya Kalkınma Ajansımız büyük rol oynadı. 13 milyon liralık yatırımla bölgenin tohum ıslahı ve ticarileştirilmesi alanında önemli bir merkez haline gelmesini sağlayacağız."

Kırklareli'ne yeni bir İhtisas OSB kazandırmak için de destek verdiklerini belirten Varank, 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kırklareli ve Tekirdağ’da seracılık ve kırsal kalkınma alanında 12,5 milyon liralık 5 projenin desteklendiğini kaydetti.

Tüm dünyayı Kırklareli'nin güzelliklerini görmeye davet eden Varank, bu şehrin görülmeye değer olduğunu dile getirdi.

Varank, bölgede yapılacak projeler hakkında da bilgiler verdi. 

Programda Kırklareli Valisi Osman Bilgin ile Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından ofis binasının açılışı gerçekleştirildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek