Reklam
  • Reklam
ZEYNEL KOZANOĞLU’NU KAYBETTİK

ZEYNEL KOZANOĞLU'NU KAYBETTİK

İzmir basınının duayen isimlerinden Zeynel Kozanoğlu dün gece hayata veda etti.

29 Mayıs 2019 - 15:22

Uzun süredir İzmir'de tedavi gören Kozanoğlu'nun vefatı İzmir basınında büyük üzüntü yarattı. Kozanoğlu'nun cenazesi yarın Ayrancılar Egekent Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Ayrancılar Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanacak.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak değerli büyüğümüze Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve İzmir basınına başsağlığı diliyoruz.

Zeynel Kozanoğlu kimdir?

Kozanoğlu, Çankırı, Ilgaz’ın Kıyısın Köyünde 1936 yılında doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Ankara’da Hasanoğlan Köy Enstitüsünü öğretmen okulu haline getirilişinden sonra 1955 yılında bitirdi. Konya / Kulu’nunÖmerhanlı (Tavşançalı) kasabasında bir süre öğretmen olarak çalıştı.

Hasanoğlan’da öğrenciliğinde yazdığı iki okul piyesi ile bir meslek dergisinin açtığı yarışmada ikincilik ve beşincilik ödüllerini kazandı. Piyesleri o yıllarda kitap olarak yayınlandı.

Ankara’da Medeniyet Gazetesi’nde iki yıl, daha sonra da İzmir’de Anadolu Ajansında on beş yıl çalıştı. Ankara’da bulunduğu yıllarda başladığı Ankara Hukuk Fakültesinin üçüncü sınıfından İzmir Gazetecilik Yüksek Okuluna geçti ve bu okulu bitirdi.

İzmir Gazeteciler Cemiyetince her yıl açılan Hasan Tahsin Gazetecilik yarışmalarında dereceler aldı. Son olarak 2005 yılında “İzmir Basınında İz Bırakanlar” konulu yazılarıyla röportaj dalında birincilik ödülü aldı.1967 yılında Tercüman Gazetesi’nin açtığı roman yarışmasında birincilik ödülü kazandı. Çeşitli gazetelere röportajlar yaptı, TRT’ye radyo programları ve oyunlar yazdı. Yurt Ansiklopedisinin İzmir maddesini yazanlar arasında yer aldı.

İzmir’de yayınlanan 9 Eylül Gazetesi'nde köşe yazıları yayınlandı. 1972 yılında yazdığı ve gelirini İlk Kurşun Anıtı'nın yapımına bağışladığı 'Anıt Adam Osman Nevres' kitabı Şehit Gazeteci Hasan Tahsin hakkında araştırma yapanların başvuru kaynağı oldu.

2008 yılı Ocak ayında İzmir Gazeteciler Cemiyetince “İzmir’de Çalışan en yaşlı gazeteci” plaketi verildi. Zeynel Kozanoğlu evli ve üç çocuk babasıydı.

Basılı eserleri şunlardır:

1.- Hamdi Bey ve Akbaş Baskını, Ankara – 1970 (Araştırma) 2.- Şeytan Köprüsü,  İstanbul – 1967 (Roman) 3.- Anıt Adam Osman Nevres (Hasan Tahsin), İzmir -1972  (Araştırma) 4.- Mahmut Türkmenoğlu ve Bademler Kooperatifi (Yaşam Öyküsü)  İzmir- 1992  5.- Vatan Ekmek Hürriyet, Ankara- 2000 (Araştırma) 6.- “Biraz Daha Işık” (Abdullah Ünal ile birlikte), İzmir -2002 (Yaşantı) 7.- Avrupa’da Türk Olmak, İzmir, 2005- (Yaşantı) 8.- İzmir Basınında İz Bırakanlar (iki çilt)  İzmir, 2006 (Röportajlar) 9.- Atatürk Çankırı’da, İzmir, 2007 (Araştırma) İzmir 10.- Yüzyıllar Boyunca Türkiye ve Danimarka, (Araştırma) Kopenhag 2007. 11.- Gönül Adamı İsmail Sivri (Yaşam Öyküsü) İzmir, 2008. 12. – Yassıada’da Bir Spiker (Anı-Roman) İstanbul 2011. 13. Işılay Saygın Hizmete adanmış Koca bir Ömür (Biyografi) 2014 İstanbul.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ali Erbaş: Medya Batı dünyasında İslam ve Müslümanlara yönelik nefret söylemlerinin üretilmesinde en etkin faktörlerden biri
Ali Erbaş: Medya Batı dünyasında İslam ve Müslümanlara...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Bingöl, Avrupa Birliği ölçeğinde coğrafi işaret alan ilk bala sahip olacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Bingöl, Avrupa...