Reklam
  • Reklam
Yeni gün yeni Trump!

Yeni gün yeni Trump!

ABD Başkanı Trump, dün bir dizi paylaşımda bulunurken, Suriye’de aldığı kararları savundu. Trump, “ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinin iyi olduğunu” ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 13 Kasım’da ABD’yi ziyaret edeceğini belirtti. “Kürtleri de yüzüstü bırakmadığını” vurgulayan Trump, “ABD’nin Kürtlere maddi yardım ve silah yardımı” yaptığını yineledi

09 Ekim 2019 - 10:46

 

ABD Başkanı Donald Trump dün Suriye operasyonuyla bağlantılı olarak Türkiye’yle ilgili açıklamalar yaptı. Önceki gün Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna harekat hazırlıklarıyla ilgili açıklamalarında “Türkiye’nin çizilen çerçeveyi aştığını düşünürsem, ekonomisini mahvederim” tehdidinde bulunan Trump, bu kez neredeyse tamamen farklı bir tona büründü ve Türkiye’nin önemine dikkat çeken paylaşımlarda bulundu.

Trump, “Pek çok insan Türkiye’nin ABD’nin büyük ticaret ortağı olduğunu, aslında bizim F-35 savaş jetlerinin gövdesindeki çelik çerçeveyi yaptığını unutuyor. Onlarla anlaşılması da kolay, İdlib vilayetinde pek çok canın kurtarılmasında bana yardım ettiler” şeklinde paylaşım yaptı. Trump ayrıca “Benim isteğim doğrultusunda daha uzun yıllar hapis cezası bulunan Rahip Brunson’ı geri gönderdiler ve herşeyden önemlisi Türkiye NATO’nun önemli bir üyesi” ifadelerini kullandı. Trump, twitter hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 13 Kasım’da ABD’yi ziyaret edeceğini de belirtti.

Trump, ABD içinden çekilmeyle ilgili kendisine yöneltilen eleştirilere de yanıt verdi. Trump, “Belki Suriye’den çekilme sürecindeyiz ama özel insanlar ve iyi savaşçılar olan Kürtleri hiçbir şekilde terk etmedik. NATO ve ticaret partnerimiz olan Türkiye ile ilişkilerimiz de çok iyi. Türkiye’nin halihazırda büyük bir Kürt nüfusu var. Suriye’nin o kısmında kalan yalnızca 50 askerimizin çekildiğini, Türkiye’nin gireceği gereksiz bir çatışmanın ekonomileri ve kırılgan para birimleri için yıkıcı olacağını anlıyorlar. Kürtlere mali yardım ve silah yardımı yapıyoruz!” ifadelerini kullandı.

Kongre’de baskı

Öte yandan Amerikan Kongresi içinde Trump’ın çekilme açıklamalarının ardından kendisine yönelik baskı devam ediyor. Beyaz Saray’ın ABD’nin Suriye’den çekileceğini açıklamasının ardından Başkan Donald Trump’a yönelik eleştirilere kendi partisi Cumhuriyetçilerden önemli isimler de katıldı. Cumhuriyetçilerin Senato’daki lideri ve Trump’ın en önemli müttefiklerinden Mitch McConnell, yaptığı yazılı açıklamada “Obama yönetimi sırasında zor yoldan öğrendiğimiz üzere Amerikan çıkarları en iyi Amerikan liderliği altında temsil edilir, geri adımlarla ya da çekilerek değil” dedi. McConnell Kongre’de çoğunluğun kuzeydoğu Suriye’deki askeri varlığın devamını desteklediğini kaydederek hızlı bir çekilmenin Rusya, İran ve Esad rejiminin çıkarına hizmet edeceğini ve “DAEŞ ve diğer terörist grupların” geri gelmesine neden olacağını belirtti.

Trump’ın destekçilerinden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da Twitter’da yaptığı açıklamada, ABD’nin askerlerini Suriye’den geri çekme kararının geri alınması için Senato’ya tasarı sunacağını ve tasarının Demokratlardan da destek göreceğine inandığını belirtti. Graham Türkiye’ye de Suriye’ye girmesi durumunda yaptırım uygulama tehdidinde bulunmuştu.

Şam rejiminden Kürt gruplara çağrı

Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyine operasyon düzenlemeye yönelik açıklamaları sonrası Şam yönetimi, Kürtleri hükümetin yanına çekmek için bir hamle yaptı. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Kürtlere “uçuruma dalmak yerine Suriye hükümetinin yanına dönmelerini” tavsiye etti. Mikdad, ayrıca Suriye’nin kendi sınırlarını koruyacağını ve herhangi bir işgali kabul etmeyeceğini belirtti. “Anavatan kendi oğullarını hoş karşılayacaktır” ifadesini kullanan Mikdad, Şam hükümetinin Suriye’nin sorunlarını şiddete başvurmadan çözmek istediğini vurguladı.

Reuters haber ajansına konuşan bir Kürt yetkiliyse, ABD askerlerinin çekilmesinin ardından Türkiye sınırında oluşacak güvenlik boşluğunu doldurmak için Suriye ve Rusya ile diyaloğa açık olduklarını söyledi.

Öte yandan terör örgütü YPG-PKK, Türkiye’nin operasyonuna karşı Esad rejimiyle de iş birliği arayışına girdi. Kendini DSG’nin komutanı olarak tanıtan Mazlum Abdi kod adlı Şahin Cilo, Türkiye’ye karşı savaşmak için Beşar Esad ile ortaklık yapmayı düşündüklerini açıkladı. YPG, geçen yıl da Türkiye’nin düzenlediği Zeytin Dalı Harekatı sırasında rejimle Afrin’e girmesi için görüşmeler yaparken sonuç alamamıştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti