Reklam
  • Reklam
"Türk pamuğuna zarar veriyor"

"Türk pamuğuna zarar veriyor"

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, ABD'nin Çin ile devam eden ticari anlaşmazlıklar nedeniyle üreticisini korumak için açıkladığı destek paketi sonrası dünya pamuk fiyatlarının gerilediğini, bunun da Türk pamuğuna zarar verdiğini belirtti.

01 Ağustos 2019 - 15:30

Balçık, AA muhabirine, ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşının dünya genelinde pamuk talebini azalttığını söyledi. 

ABD'nin başta pamuk üreticileri olmak üzere tarımsal alanda üretim yapanlara 16 milyar dolar destekleme yapma kararı aldığını ifade eden Balçık, "ABD'nin Çin ile devam eden ticari anlaşmazlıklar nedeniyle yerli üreticisini korumak için açıkladığı destek paketi sonrası dünya pamuk fiyatlarının gerilemesi Türk pamuğuna zarar veriyor." dedi. 

Balçık, dünyada olumlu hava şartlarıyla birlikte pamuk üretimde artış beklendiğine, bunun da piyasada arz fazlası oluşturabileceğine değindi. 

Pamuk ipliğinin en büyük rakibi olan polyester fiyatlarının da Çin'de çok hızlı düştüğü vurgulayan Balçık, eğer tedbir alınmazsa gelecek yıl pamuk ekim alanlarında ciddi azalma beklediklerini, bunun da en çok cari fazla veren tekstil sektörünü olumsuz etkileyeceğini aktardı. 

Balçık, fiyat düşüşünden üretici ve sanayicinin etkilenmemesi için 2 yıldır pamukta kilogram başına 80 kuruş olarak açıklanan prim miktarının 1,2 liraya çıkarılmasını beklediklerini ifade ederek, "Ayrıca bu primler hasat sonrası en kısa sürede ödenmelidir. Mazot ve gübre desteği şu anda 44 lira bunun 70 liraya çıkması gerekiyor. Destek alınabilmesi için getirilen münavebe şartı da mevcut durum göz önüne alınarak pamuk için şimdilik ertelenmelidir." diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti