Reklam
  • Reklam
TÜİK Mİ HAKLI BETAM MI? KİRALAR UÇARKEN RESMİ VERİLER NEDEN...

TÜİK Mİ HAKLI BETAM MI? KİRALAR UÇARKEN RESMİ VERİLER NEDEN GERİDE KALDI?

TÜİK yıllık kira artışı yüzde 11 diyor. Sahibinden.com verilerinden hesaplama yapan BETAM ise kira enflasyonunun yüzde 28 olduğunu, bu oranın bazı illerde yüzde 40'ı aştığını söylüyor. BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Prof. Dr Hakan Kara ve Prof. Dr Veysel Ulusoy veriler arasındaki çelişkiyi değerlendirdi.

31 Ağustos 2021 - 13:25

Son dönemde kira fiyatlarındaki ciddi artışlara ilişkin şikâyetler her geçen gün artıyorken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı temmuzdaki yıllık kira artışının yüzde 11’de kalması dikkat çekti.

TÜİK’e göre, Türkiye genelinde ortalama kira fiyatları 2021 Temmuz’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 artarak 1192 TL’ye yükseldi. Yani temmuz ayı enflasyonu yıllık yüzde 18.95 iken aynı dönemde konut kiralarındaki yıllık artış TÜFE’nin çok altında kalmış oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) verileri ise, temmuzdaki yıllık kira enflasyonunun yüzde 28.2 olduğunu ortaya koyuyor. Bu oran Ankara’da yüzde 30 iken İstanbul’da yüzde 42.3’e çıktı.

Peki TÜİK ve BETAM verileri arasında neden bu kadar fark var? Son 12 aylık TÜFE ortalamasına göre zam yapma hakkı yasayla sabit olan ev sahipleri, gerçekten enflasyonun altında mı kira artışı yaptı?

TÜİK MEVCUDU, BETAM BOŞALAN EVİ HESAPLIYOR

Sozcu.com.tr’ye konuşan BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, TÜİK’in hanehalkı bütçe anketiyle mevcut kiracıların kiralarındaki artışı takip ederken, BETAM’ın sahibinden.com verilerini kullanarak boşalan evlerin kirasını takip ettiğini, bu yüzden de iki kurumun açıkladığı oranların farklı olduğunu anlattı.

“Bizim verilerimizde piyasadaki güncel fiyatlar geçerli” diyen Prof. Dr. Gürsel, “Bu yüzden bu kadar dehşet fark var. Şu an kiralık ev arayanlar çok çarpıcı fiyatlarla karşı karşıyalar. Bizim ölçtüğümüz tam da bu” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti