Reklam
  • Reklam
TRUMP’ A BİR ŞOK DAHA..

TRUMP' A BİR ŞOK DAHA..

ABD'de Temsilciler Meclisi, Donald Trump yönetimini sıkıştırmaya devam ediyor. Trump yönetiminin Suudi Arabistan'a 'son derece hassas' nükleer teknoloji transferi gerçekleştirme planına soruşturma açıldı.

20 Şubat 2019 - 13:10

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi, nükleer proje transferi projesiyle ilgili hazırladığı raporda, Beyaz Saray’ın Suudi Arabistan’ın çeşitli bölgelerine yerleştirilecek nükleer reaktörlerin bölgedeki dengeleri bozabileceği, aynı zamanda nükleer silahlanmayı artırmayı teşvik edeceği uyarıları yer aldı.

Rapora göre soruşturma açılması çok önemli, çünkü birden fazla nükleer reaktörün transferi için görüşmeler sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump, nükleer güç geliştiricisi firmalarla 12 Şubat’ta yaptığı toplantıda, Suudi Arabistan dahil Orta Doğu’daki bazı ülkelere teknoloji transferi yapılmasını görüştü.

Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner’ın bu ay çıkacağı Orta Doğu turunda bu konunun da gündemde olması bekleniyor.

Petrol ve doğal gaz kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan ise, enerji kaynağı çeşitliliğini artırmak için nükleer santral istediğini söylüyor.

Suudi Arabistan’ın, bölgedeki en büyük düşmanlarından İran’ın nükleer silah geliştirdiği haberlerini kaygıyla takip ettiği de biliniyor.

Daha önce nükleer teknoloji transferi için yapılan görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Sebebi,Suudi Arabistan’ın bu teknolojiyi silahlanma konusunda kullanmaması için alınacak güvenlik önlemlerini reddetmesiydi.

ABD basını, Trump’ın bu kez güvenlik önlemi şartını koşmayabileceğini söylüyor. Anlaşmaya karşı çıkanlar ise, gerilimin yüksek olduğu bölgede bir silahlanma yarışı başlamasından korkuyor.

Raporda neler var?

İçeriden bilgi veren bazı isimsiz kaynakların verdiği bilgiler ve Trump’ın nükleer enerji firmalarıyla yaptığı görüşmelerin belgelerinden oluşan rapora göre, ABD içindeki özel ticari kaygılar, son derece hassas nükleer enerji teknolojilerinin Suudi Arabistan’a transferi konusunda ciddi bir baskı yaratıyor. Bu özel şirketlerin bu sayede milyarlarca dolar kazanabileceğinin belirtildiği raporda, “Bu çabalara Başkan Trump’ın doğrudan dahil olduğu belirtiliyor” ifadesi de yer aldı.

Sadece Trump değil, Kushner, Enerji Bakanı Rick Perry, eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn gibi isimlerin de bu çabalara katkı verdiği belirtiliyor.

Rapora göre Trump yönetiminin ulusal çıkarlar doğrultusunda mı yoksa şirketlerin finansal çıkar sağlaması için mi bu adımı attığı, soruşturmanın sonucunda ortaya çıkacak.

Gözetim Komitesi, raporda adı geçen şirketlerle, Beyaz Saray’a bu planı sunan kilit isimlerle, Ticaret, Enerji, Savunma, Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları ile Beyaz Saray ve CIA ile görüşmeler yapacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek