Reklam
  • Reklam
SİNDİRİM SİSTEMİ VE REFLÜ

SİNDİRİM SİSTEMİ VE REFLÜ

Yemekten bir süre sonra yediklerimin ağzıma geldiğini hissediyorum…Midem yanıyor, boğazımı ekşi bir su yakıyor. Bu gerçekten akşam yemeğinden sonra daha da artıyor… Eğer bu cümleleri çok tekrarlamaya başla dıysak reflü ile tanışmışız demektir…

02 Mayıs 2018 - 09:53 - Güncelleme: 02 Mayıs 2018 - 13:45

Asit reflü ya da gastroösofageal reflü hastalığı yada bilinen adı ile  reflü hastalığı , asitli mide içeriğinin ye mek borusuna geri kaçması ve zarar vermesi ile oluşur. Genellikle göğüste (mide ekşimesi) ,alt göğüs bölgesinde içten hissedilen bir yanma hissi ile kendini gösterir. Diğer semptomlar, özellikle gece yatarken, öksürük, hırıltı, yiyecek yada ekşi sıvıların geri tepmesi, yutma güçlüğü ve göğüs ağrısını içerir. Reflüyü tetik leyebilecek birçok faktör vardır. En yaygın olanlar obezite, sigara, tansiyon ilaçları, belde eğilme veya bükül me, mide anormallikleri sayılabilir.

Gastroözofageal reflü semptomlarını azaltmak veya yok etmek için diğer faktörde diyettir. Yemek borusunu tutan dokuları kötüleştiren veya mide asitlerini tutmasını engelleyen  çeşitli yiyecekler ve içecekler vardır.   Ama genel olarak bazı besinleri sınırlamak hatta diyetimizden çıkarmak gereklidir. Ayrıca hangi yiyeceklerin asit reflüsünü tetiklediğini öğrenmemiz ve farklı kişilerin farklı tetikleyicileri olabileceğini unutmamalıyız. Siz lere antireflü bazı tavsiyelerde bulunmam gerekirse; çikolata, alkollü içecekler ,kafeinli içecekler (çay,kahve, gazlı içecekler, enerji içecekleri gibi) ,aşırı yağlı yiyeceklerden ve kızartma ürünlerinden (patates, sosis,salam vs.)ve fast food yiyeceklerden uzak durun. Rafine ve paketlenmiş , karbonhidrat  içeriği yüksek hamur işleri ve şerbetli yağlı tatlıları oldukça azaltın. Portakal ve domates suyu, acı baharatlar ,limonata,  greyfurt suyu, çiğ kuru soğan, turşu, sarımsak, sirke, et suyu ile yapılan yemekler reflüyü tetikleyebiliyor. Kurubaklagiller ve kuruyemişler  semptomlara  göre diyetisyeninizin  belirlediği ölçülerde tüketilebilir. Çok sıcak ve soğuk besin ler tüketilmemelidir. Sıvı tüketimi  ana öğünler yerine ara öğünlerde arttırılmalıdır. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri reflüyü engeller veya hafifletebilir. Yemeklerden sonra en az  2-3 saat boyunca kesinlikle uzanmamak, yatmamak gereklidir. Yatağın başucunu 15cm. kadar yukarı kaldırıp uygun pozisyon alınabilir. Akşam yemeğinizi mümkün olduğunca erken yiyin ve mümkün olduğu ölçüde ha fifletin.Yatmadan önce birşeyler yemeyin, mideniz doluyken yatağa girmeyin. Sigara kullanıyorsanız bırakın . Sıkı giysiler, dar kemerler ve beli daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçının.

Sağlıklı ve neşeli bir hafta geçirmeniz dileğiyle….

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti