Reklam
  • Reklam
ŞİMDİ ÇİLEK MEVSİMİ…

ŞİMDİ ÇİLEK MEVSİMİ…

Rengi, kokusu ve tadı ile sevilen meyvelerden biri olan çilek yaz mevsiminin habercisidir. Artık pazar ve raflarda çileği görmeye başladık. Kısa ömürlü diye bilinen bu meyvede artık sera üretimi ile yaz kış bulunmaya başladı sofralarımızda. Ama kokulu çileği bulmak herkes gibi benim içinde çok önemli…

09 Mayıs 2018 - 12:08

Çilek herkes tarafından sevilerek yenmesinin yanında faydaları ile de sağlığı koruyan bir meyvedir. Aynı zaman da dünya üzerinde birçok alanda kullanılır.Pasta yapımı , meyve suları, meyveli yoğurt ve reçel üretimi başlıca kullanıldığı sektörlerdir. Çileğin 100 gramında 37 kalori, 59 mg. C vitamini, 1 mg. sodyum, 164 mg. potasyum, 21 mg. kalsiyum bulunmaktadır.Kalori değeri düşük meyveler grubuna girdiğinden sağlıklı beslenme programla rında zayıflamak için en çok tercih edilen meyvelerden biridir. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca B vitaminleri,K vitamini,kalsiyum ve demir kaynağıdır. Güçlü bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. İdrar söktürü cü etkisi vardır. Vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atar. Bağırsak kurtlarını dökücü etkisi vardır. Diş etlerini güçlendirir, ağız kokularını giderir.(Bu arada Hollywood yıldızları dişlerine çilekle masaj yaparak dişlerini beyaz latır.)  Kötü kolesterolü engeller. Bunun sonucunda kalp sağlığını korur. Kan basınıcını düzenlemesi sebebiyle tansiyonu da dengeler. Sakinleştirici etkiye sahiptir. Stresi azaltır. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Akneler ve sivilceler için iyi bir temizleyicidir. Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır. Göz altındaki morlukları giderir. İyi bir lif kaynağıdır. Lif sağlıklı bir sindirim için önemlidir. Beyin fonksiyonlarını arttırır. Yaşlan maya bağlı olarak beynin bazı işlevleri zarar görebilir. Bu işlevlerin zarar görmesine karşı beyni korur.

Her yiyecekte olduğu gibi çileğin fazla tüketilmesi de bazı sakıncalar yaratabilir. Bazı kişilerde alerjiye, iyice yıkanmadan tüketilmesi durumunda ise böbreklerde kum oluşumuna sebep olabilmektedir. İçeriğindeki po tasyum sebebiyle kronik böbrek yetmezliği hastaları dikkatli kullanmalı miktar konusunda bir diyetisyenden yardım almalıdır.  

Sizlere çilek tadında bir hafta diliyorum…                        

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti