Reklam
  • Reklam
PROF. DR HARUN UYSAL TARIM POLİTİKASINI ÇÖKÜŞÜNÜN NEDENİNİ...

PROF. DR HARUN UYSAL TARIM POLİTİKASINI ÇÖKÜŞÜNÜN NEDENİNİ AÇIKLADI

Prof. Dr. Kanal İzmir TV'ye konuk olan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Uysal Türkiye'nin tarımda dışa bağımlı olmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

17 Mart 2018 - 13:37

Son günlerde Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer edinen tarım politikalarıyla ilgili olarak Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Harun Uysal Kanal İzmir TV'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin tarımda dışa bağımlı bir ülke hale gelmesinin nedenini açıklayana Uysal, bunları 3 kategoride birleştirdi.  

24 OCAK ÇALIŞMALARI TARIMI ÇÖKERTTİ

1980 yılında '24 Ocak Çalışmaları' olarak bilinen projelerin ülkenin tarım politikasına büyük bir darbe vurduğunu kaydeden Uysal, "Türkiye'nin tarımının çökmesinde 3 tane mihenk taşı vardır. Birincisi 1980 yıllarında  yapılan çalışmalar 24 Ocak çalışmaları bazı tarım ile ilgili olan kurumların özelleştirmeye yönelikti.  Darbenin yapılmasının ardından bu çalışmalar hayata geçmeye başladı. 12 Eylül darbesinin yapılmasının nedenlerinden bir tanesi budur. Bazı kurumlar az çok zarar edilse özelleştirme politikaları yanlıştır. Mesela şeker fabrikalarının satılması. Bunları kesinlikle yanlış olduğunu düşünüyorum ve her  zaman da bunu savundum. O dönemlerde bile bize 'istemezukcu' dediler ama olsun doğru olan budur. Bir çok fabrikalar ve YEMSAN (Manisa'da bulunan fabrika değil. ) Et Balık Kurum'u satıldı. Bunlar piyasayı regule ediyordu. Bunların yerine fabrika kurulmadı. Böylelikle üreticiler sahipsiz kadı. Zaten ilerleyen dönemlerde Türkiye'de 2007, 2008 süt krizi ve buna benzer sorunlar yaşandı" dedi.  

GÜMRÜK BİRLİĞİ VE TERÖR SORUNU  

Türkiye'nin tarım politikasını büyük ölçüde etkileyen diğer politikaları hakkında açıklamalarda bulunan Uysal, "İkincisi ise  5 Nisan 1994 yılında Gümrük Birliği bizi mahvetti. Çiller döneminde çalışmadır. Dolayısıyla bu iki karar Türkiye'nin tarım politikasını çok kötü şekilde etkiledi.  Bir de terör olayları var bu da çok büyük etkendir. Doğu'daki vatandaşlarımız terörden kaçarak farklı bölgelere yerleşti. Bu da tarıma büyük bir darbe vurdu. Türkiye'de 18 milyon insan tarımda çalışıyor. Gelecekte yüzde 30 daha fazla tarım üretimi arttırmamız gerekiyor.  Gelecekte ise bu artışa Türkiye tarımı arttırmak için büyük aday olacaktır" şeklinde görüş belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti