Reklam
  • Reklam
PEYGAMBERİMİZ KADINLARLA ZAMAN ZAMAN TARTIŞMIŞTIR

PEYGAMBERİMİZ KADINLARLA ZAMAN ZAMAN TARTIŞMIŞTIR

Kanal İzmir TV'de yayınlanan Gündem Özel'in bugünkü konuğu Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rıza Savaş oldu. Son günlerde gündemde yer alan din istismarı ve kadının dinimizdeki yeri hakkında açıklamalarda bulunan Savaş, "Kuran ile hadislerle ilgili konuşulması için çok ciddi araştırmalar yapılma gerekiyor. Bu konular hakkında herkes kendi kafasına göre yorumlayamaz" dedi.

14 Mart 2018 - 15:44 - Güncelleme: 14 Mart 2018 - 15:51

Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rıza Savaş, Kanal İzmir TV'de yayınlanan Gündem Özel programına konuk oldu. Gündemdeki din  konularıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Savaş, "Din konusu çok önemli, önüne gelen herkes yorum yapamaz. Bunun için emek harcamış kendi alanlarında uzman ilahiyatçılar var. Bu insanlardan görüş almak dinimizi doğru tanımamızı sağlar. Dinimizde kadınların önemli bir yeri vardır. Hz. Muhammet hadisleriyle bunları belirtmiştir. Güncellemeler dinimizin temelinde vardır" şeklinde görüş belirtti.  

Savaş'ın açıklamaları şu şekilde: "

HERKES KENDİ KAFASINA GÖRE DİNDE YORUM YAPAMAZ

Din konusu çok önemli. Önüne gelen herkesin konuşması çok doğru değil. Din konusunda ilahiyat fakülteleri var burada çok ciddi ve dünya çapında çalışmalar yapılıyor. Doktora ve profesörlük tezimi kadın alanında yaptım. Bu konuyu en iyi bilen kişiler arasındayım. Müslümanlar din konusunda nasıl adımlar atması gerektiğini bilmelidir. Ahkam kesenlere kulak vermememiz gerekiyor. Kuran ile hadislerle ilgili konuşulması için çok ciddi araştırmalar yapılma gerekiyor. Bu konular hakkında herkes kendi kafasına göre yorumlayamaz. Hz. Muhammet'in uygulamalarını örnek almamız gerekiyor. Son günlerde din hakkında bilgisi olmayıp açıklamalarda bulunanlar için Cumhurbaşkanımız çok doğru bir tespitte bulundu.. Sosyal medyaya kulak verilip bizim 40 yıllık emeklerimizi dikkatte alınmasa çok büyük yanlışlara neden olur.

GÜNCELEMELER DİNİMİZİN TEMELİNDE VAR

Güncellemeler dinimizin temelinde vardır. Her Peygamber'in döneminde faklı durumlar ortaya çıkmış buna göre güncellemeler yapılmıştır. 4 milyon ile 10 bin nüfuslu bir şehrin sorunları aynı mıdır? buna göre düşünülmesi gerekiyor.

PEYGAMBERİMİZ KADINLARLA ZAMAN ZAMAN TARTIŞMIŞTIR

Hz. Peygamber geldiği dönemlerde kadınlar çok durumdaydı. Hz. Peygamberimiz, kadınları alıp eşlerine yanına götürmüşmüş, onlara değer verdiğini göstermiştir. Eski düşüncede Hz. Hava'yı şeytan kandırmıştır o da Hz. Adem'i kandırmıştır diye düşünülmüştür. Kuran'ı Kerim bu yanlışı düzeltmiştir. İkisinin de hatalı olduğunu söylemiştir. Kadınlar Hz. Peygamberimiz geldikten sonra söz hak verildi ve hatta Hz. Peygamberimizle tartışmışlardır. Kadınlarla ilgili Peygamberimiz vahiylerle birlikte olumlu düşünmüştür ve O'nun döneminde kadınlar önemi çok artmıştır. Kadınla erkek dinimizde eşittir.

HZ. PEYGAMBERİMİZ 'KADINLARI DÖVMEYİN' DEMİŞTİR

Kadınlar konusundaki yaklaşımlarımız çok yanlış ve bazıları bunları çok yanlış aktarıyorlar. Kadınlar dövülebilir denilebilir dediğin zaman kadınlar ölüyor. Peygamberimiz 'kadınları dövmeyiniz' demiştir. Eşleriyle Peygamberimizle ciddi problemler yaşadı, kızdı ama kesinlikle şiddet uygulamadı. Peygamberimiz Kuran'ı Kerim'e karşı gelebilir mi? Eğer Kitabımızda böyle bir şey olsaydı Peygamberimiz de 'kadınları dövün' derdi.

BUNLAR MENFAT VE KİŞİSEL TATMİN PEŞİNDE

Kendi alanı olmayıp sürekli açıklamalar bulunan insanlar var. Bu insanlar menfaat peşindeler. Kendilerine göre bir kuruluş oluşturmuş, arkasından da pazarlama yapıyor. Kuran'ı Kerim'deki ayetleri iletirken Hz. Muhammet 'ben sizden ücret istemiyorum' diye söylemiştir. Ama bunlar menfaat ve kişisel tatmin için yapıyorlar. Kendilerini alim sanıyorlar.  bir televizyoncu bir ilahiyatçı bulup her konuda onu konuşturuyor. Bu doğru değil. Her ilahiyatçı farklı alanlarda uzmanlaşmıştır. Buna göre davranılması gerekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek