Reklam
  • Reklam
Öldürülen Filistinlilerin sayısı 26 bin 751’e yükseldi

Öldürülen Filistinlilerin sayısı 26 bin 751'e yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 114 artarak, 26 bin 751'e yükseldi.

30 Ocak 2024 - 16:13

İsrail, Gazze Şeridi'ne saldırılarını 116 gündür sürdürüyor

Filistin resmi ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırılarının 116. gününde orta ve güney kesimleri hedef aldı.

Güneydeki Refah kentinde El-Cenine Mahallesi'ne hava saldırıları düzenlendi.

Orta kesimdeki Nuseyrat Mülteci Kampı da savaş uçakları ve topçu atışlarıyla hedef alınırken, güneydeki Han Yunus kentine bağlı Emel Mahallesi ve Han Yunus Mülteci Kampı çevresinde ise çatışmalar yaşandığı ifade edildi.

Kamptaki El-Faruk Camisi'nin İsrail güçlerince hedef alındığı, kentteki Nasır Hastanesi çevresinin de aralıklarla topçu atışıyla bombalandığı aktarıldı.

Gazze genelinde saldırılarda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı ifade edildi.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 11 bini çocuk, 7 bin 500’ü kadın olmak üzere 26 bin 637 Filistinli öldürüldü, 65 bin 387 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 220'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 557 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 381 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 30 Lübnanlı sivil ve 174 Hizbullah mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Cenin'deki hastane suikastını kınadı

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, hastanedeki suikastın suç olduğu kaydedildi.

Hamas Hareketi de 3 Filistinli gencin ölümüyle sonuçlanan saldırının cevapsız kalmayacağını bildirdi.

Hamas'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Siyonist işgal güçlerinin, Cenin'deki İbni Sina Hastanesi'nde biri hasta yatağında olmak üzere 3 vatandaşı kurşunlayarak öldürmesi, eksiksiz tam bir savaş suçudur. Bu suçun karşılıksız kalmayacağını, işgal yenilene ve tüm haklar sağlanana kadar halkımıza cihad sözü veren direnişin suikastlarla yıldırılmayacağını, korkak düşmanlar tarafından işlenen suçlarla zayıflatılamayacağını bildiririz."

Açıklamada dün gece İbni Sina Hastanesi'nde İsrail güçlerinin sivil kıyafetlerle düzenlediği silahlı baskında öldürülen Filistinli gençlerin Muhammed Eymen el-Gazavi ve Basil Eymen el-Gazavi ile Muhammed Velid Celamine olduğu kaydedildi.

İslami Cihad Hareketi de Cenin'deki hastane suikastının "savaş suçu" niteliğinde bir saldırı olduğunu belirtti.

İsrail'in bu türden savaş suçlarını işlemeye alıştığını kaydedilen İslami Cihad açıklamasında, bu suikastla uluslararası hukukun hiçe sayıldığı ifade edildi.

Açıklamada, direniş güçleri ve Filistin halkının buna uygun bir karşılığı vermeden geri kalmayacağı vurgulandı.

Sivil kıyafetlerle hastaneye giren İsrail güçleri 3 Filistinliyi öldürdü

Cenin'de bulunan İbni Sina Hastanesi'ne 30 Ocak sabaha karşı sivil kıyafet, doktor ve hemşire önlüğü giyerek giren yaklaşık 10 İsrail özel harekat mensubu, 3 Filistinliyi susturucu silahlarla öldürmüştü.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, öldürülen 3 Filistinliden ikisinin kardeş olduğunu ve Basil Eymen el-Gazavi'nin 25 Ekim 2023'ten bu yana hastanede tedavi gördüğünü aktarmıştı.

Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, olaya ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin halkı ve sağlık kuruluşlarına karşı işlediği suçlara son vermesi, sağlık merkezleri ve ekiplerine yönelik gerekli koruma sağlanması için Birleşmiş Milletler ile uluslararası ve insan hakları kuruluşlarına çağrıda bulunmuştu.

İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada, "iç güvenlik teşkilatı Şin-Bet (Şabak) ile düzenlenen ortak operasyonda öldürülen 3 kişinin Hamas'a mensup olduğunu, İsrail güçlerine karşı daha önce saldırılar düzenleyerek saldırı planları yaptığını" öne sürmüştü.

İsrail'in Gazze'ye saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 381'e yükseldi.

İsrail güçleri Batı Şeria ve Kudüs'te 18 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail güçleri Batı Şeria'nın çeşitli kentleri ile Kudüs'te Filistinlilerin evlerine baskınlar düzenledi.

Baskınlar kapsamında Cenin, Ramallah, El Halil, Nablus, Tulkerim ve Kudüs'te 18 Filistinli gözaltına alındı.

Açıklamada, baskın ve gözaltıların yanı sıra darp, kişiye ve ailesine yönelik tehditler, evlerin tahrip edilmesi, öldürme kastıyla doğrudan ateş açılması gibi ihlallerin de yaşandığı vurgulandı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana gözaltına alınanların sayısının 6 bin 390'a çıktığı aktarıldı.

İsrail'in Gazze'ye saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarında da artış yaşanıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti