Reklam
Milletvekili Necip Kalkan İzmir’de üzüm üretim sektörü...

Milletvekili Necip Kalkan İzmir'de üzüm üretim sektörü temsilcileriyle buluştu

Üzüm üreticileri ve bağcılık sektörünün sorunlarının çözümü için kurulan TBMM araştırma komisyonunda başkanvekili olan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, sektör temsilcileriyle buluştu.

02 Şubat 2018 - 09:41

Kalkan yaptığı yazılı açıklamada, sektör temsilcilerinin taleplerini dinlediğini belirterek, üzümün Türkiye'nin marka ürünlerinden olduğunu ve dünya pazarının yarısından fazlasını Türkiye'nin kontrol ettiğini anımsattı.

Türkiye'nin kuru üzüm üretiminde dünya lideri olduğuna dikkati çeken Kalkan, "Kuru ve yaş üzüm Türkiye'nin geleneksel tarımsal ihraç ürünleri içerisinde üçüncü sırada bulunmaktadır. Üzümden en düşük katma değer, kuru olarak değerlendirilmesinden elde edilmektedir." ifadelerini kullandı.

AVRUPA'DA KURU ÜZÜM İHRACATI YOK

Üreticilerle üzümde İtalya örneğini paylaşan Kalkan, şunları kaydetti: "İtalya'da kuru üzüm ihracatı sıfır. Almanya'ya bakıyoruz, kuru üzüm ihracatı sıfır. Fransa, İspanya, Almanya, Brezilya kuru üzüm ihracatı yapmıyor. Kuru üzüm ihracatını biz yapıyoruz. Niye? Çünkü yapımı bir nebzede olsa kolay ve ucuz. Ancak bu Avrupa ülkelerinin yaş üzüm ihracatıyla elde ettiği gelir 10 milyar dolar civarında. Bizim elde ettiğimiz gelir dünya birincisi olmamıza rağmen en yüksek 500 milyon dolar civarında. Bu konunun göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi için kurmuş olduğumuz araştırma komisyonumuzda hükümet ve devlet nezdinde üzüm üreticilerimize ne tür destekler vereceğimizi, aynı zamanda onların bizden beklentilerini öğrenerek çözümü için raporlar oluşturuyoruz."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu
Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu
Bakan Tekin: Geçen sene hayalet sınıftan dolayı yaklaşık 500 civarında okula ceza yazdık
Bakan Tekin: Geçen sene hayalet sınıftan dolayı yaklaşık 500...