Reklam
  • Reklam
MARMARA DENİZİ’NDE MÜSİLAJDAN SONRA BİR TEHDİT DAHA

MARMARA DENİZİ’NDE MÜSİLAJDAN SONRA BİR TEHDİT DAHA

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, Bilim-2 gemisinin yaptığı müsilaj incelemesinde son bilgileri paylaştı.

20 Eylül 2021 - 13:28

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırma gemisi Bilim-2, aylardır Marmara Denizi’nde müsilaj incelemesi yapıyor. Gemideki bilim insanları elde edilen son verileri paylaştı.

“GÖRÜNÜRDE BİR MÜSİLAJ KALMAMIŞ DURUMDA”

Son 10 gündür Marmara Denizi’nde 110’dan fazla istasyonda inceleme yapan bilim insanları bu istasyondan örnekler aldı.

Son durumla ilgili bilgi veren Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, ” Haziran ayında özellikle yoğun olarak gördüğümüz bu müsilaj tabakaları şu an gözlemlenmiyor. Hem gözle görülür değil hem de örnekleme cihazlarımıza gelmiyor. Denizin içine gönderdiğimiz kameralarla da aslında teyit ettik. Görünürde bir müsilaj kalmamış durumda.  Müsilajın bir  göstergesi olan, çeşitli diğer veriler de şu an müsilajın aktif olmadığını ve Marmara’dan neredeyse tamamıyla ortadan kalktığını bizlere gösteriyor. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

“OKSİJEN AZLIĞI DAHA DA CİDDİLEŞMİŞ DURUMDA”

Bu tespiti yaptıkları ancak iki sonucun daha olduğunu belirten Yücel, “Birincisi müsilajın ortadan kalkması nasıl oldu diye sorarsanız. İki şekilde olduğunu düşünüyoruz. Üst tabakaya özellikle yığılı olduğunu bildiğimiz için önemli bir bölümü Ege’ye taşınmış gibi görünüyor. Çok Marmara’nın derin bölgelerine müsilaj düşmemiş gibi görünüyor. Ancak Ege’ye çıkmayan kısmı muhtemelen yüzeyde bir oksijen faturası keserek bakteriler tarafından çözülmüş, bozulmuş gibi görülüyor. Şu andaki verilerimizle bunu söyleyebiliriz. Tabi ki bunun ilk sonucu bir oksijen faturası kesmiş olması Marmara’ya. Haziran ayına göre şu an oksijen azlığı daha da ciddileşmiş durumda bazı bölgelerde. Özellikle İstanbul’un güneyi de olan doğu Marmara’da, İzmit Körfezi’nde oksijen azlığı çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda. 22 metreden sonra bir balığın girebileceği kadar oksijen kalmamış durumda. Bu Haziran ayında 30 metreydi. 28-30 metre gibi bir banttaydı. Bunda müsilajın bir rolü olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

“AKDENİZ SUYUNUN OKSİJEN GETİRDİĞİNİ BULDUK”

Olumlu olarak söylenebilecek tespitlerinin de olduğunu ifade eden Yücel, “Diğer bölgelerde aslında dip kesimlerde oksijen de gördük. Özellikle Güney Marmara  ve Batı Marmara’da Akdeniz suyunu yeni bir Akdeniz suyunun oksijen getirdiğini bulduk. Bu da iyi bir haber tabii ki müsilajın yaratacağı etkileri bir nebze hafifletecektir. Gerçekten bu yıl içerisinde müsilaj nasıl başladı, nasıl çoğaldı ve nasıl yok oldu yapacağımız analizlerle çok detaylı biçimde ortaya koyma şansımız olacak” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Süper Kupa maçı tarihe geçti
Süper Kupa maçı tarihe geçti