Reklam
  • Reklam
Kuruçeşme’de tartışma konusu olan otel inşaatı hakkındaki...

Kuruçeşme'de tartışma konusu olan otel inşaatı hakkındaki iddialara İBB'den yalanlama

Koç Holding tarafından Kuruçeşme'de yaptırılan otel inşaatının durdurulmasına rağmen devam ettiği öne sürülmüştü. İBB Sözcüsü Murat Ongun, söz konusu iddiaların gerçek dışı olduğunu açıkladı.

11 Eylül 2019 - 19:07

İstanbul Kuruçeşme'de Koç Holding tarafından yaptırılan otel inşaatı İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun bölgede tarihi kalıntılar bulunduğu gerekçesiyle 2 kez durduruldu. Belediye de izinsiz inşaattan dolayı ceza kesti. Durdurma kararına rağmen inşaatın devam ettiği öne sürüldü. Bu iddialar üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Sözcüsü Murat Ongun bir açıklama yaparak, durdurma kararına rağmen inşaatın devam ettiği haberlerini yalanladı.

2 KEZ DURDURMA KARARI

Kuruçeşme'deki inşaatının bulunduğu alanda çıkan tarihi kalıntılar, İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 9 Temmuz 2015 tarihli kararıyla "Kültür varlığı" olarak tescil edildi ve otel inşaatının da durdurulmasına karar verildi. Ancak otel inşaatının devam ettiği belirtildi. Kurulun ise 23 Mayıs 2019'da inşaatı tekrar durdurduğu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden konuya ilişkin rapor istediği kaydedildi. 16 Ağustos 2019 tarihli kararla da kültür varlığının zarar görmemesi için otel inşaatının tekrar durdurulması istendi. Ancak kurul kararlarına rağmen inşaata kaldığı yerden devam edildiği belirtildi. Belediye encümeni tarafından da izinsiz inşaattan dolayı inşaatı yapan şirkete ceza kesildiği iddia edildi. Ayrıca otelin yapıldığı bölgedeki 87 ağaçtan 55'inin kesildiği ileri sürüldü.

"BÜTÜN KOMŞULAR RAHATSIZ"

Kuruçeşme'deki otel inşaatına komşu olduğunu belirten Prof. Dr. Hamdi Yasaman, holdingin doğaya duyarlı bir şirket olarak bilindiğine dikkat çekerek, "Orada tarihi eserler vardı. Onların korunması lazımdı, inşaat onun için gecikmişti. Onları muhafaza ettiler, kaldırdılar. Ama şimdi öyle bir demir yığını oldu ki, bu ön görünüme de aykırı bir şey. 'Duvarları aşmayacak' dendi. Boğaz'da ön görünümde böyle bir inşaat; hepimiz rahatsızız hakikaten komşular olarak" dedi.

İBB YALANLADI

Konu hakkında bir açıklamada İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Ongun inşaatın devam ettiği haberlerini yalanlayarak şunları söyledi:

"Kuruçeşme Divan Oteli inşaatının durdurma kararına rağmen devam ettiği haberi gerçek dışıdır. KUDEB ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü'müzün 28 Ağustos tarihli, "Tonozlu mekanlarla arasındaki nitelikli kargir duvarların onaylı projeye uygun olduğu" yazısı Koruma Kurulu'na iletilmiştir."

Ongun'un yaptığı açıklamanın ardından İBB'den de resmi açıklama geldi. İBB açıklamasında ise şu ifadeler kullanıldı:

"Beşiktaş, Kuruçeşme, 1708 (e.1343) ada, 234 parsel 28.06.1988 tarihli 1/1000 ölçekli Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Tadilat Planında 'Turizm Konaklama Alanında' kalmaktadır.Söz konusu parselde Yeni Yapı + Restorasyon tadilat projeleri İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca ve Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunca onaylanarak 27.02.2017 tarih, 10 sayılı Yeni Yapı + Restorasyon Tadilat Yapı Ruhsatı düzenlenmiştir. 23.05.2019 tarih, 4905 sayılı Kurul Kararı ile 'tonozlu mekanlar arasındaki nitelikli kargir duvarlara yapılan müdahalelerle ilgili olarak ilgili belediyesince gerekli tespitler yapılıncaya kadar inşai faaliyetlerin durdurulmasına' karar verilmiştir. Müdürlüğümüzün 04.07.2019 tarihli yazısı ile 23.05.2019 tarihli Kurul Kararına istinaden yeniden Kurul kararı verilinceye kadar inşai faaliyetleri durdurulması hususunda ilgilisine yazı yazılmıştır. Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğünün (KUDEB) 20.08.2019 tarihli ve Müdürlüğümüzün 28.08.2019 tarihli yazıları ile tonozlu mekanlar ve arasındaki nitelikli kargir duvarların onaylı projesine uygun olduğu hususunda Koruma Bölge Kurulu'na bilgi verilmiştir"

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek