Reklam
  • Reklam
KREDİ KARTI KULLANANLAR DİKKAT !

KREDİ KARTI KULLANANLAR DİKKAT !

Kredi kartı kullananların ekseriyetle bilmediği bir borç sorunu oluştu. Kartları bedava ödeme aracı olarak gören toplumun kahir ekseriyeti bankaların tuzaklarına düşüyor ve borç batağına sürükleniyor. Peki, kredi kartı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Asgari tutar ödemelerinin ne gibi sakıncaları var? Kredi kartı ödemelerini yaparken sıfır faiz mümkün mü?

08 Mayıs 2019 - 11:10

Türkiye'de kredi kartı son 30 yılda giderek yaygınlaştı ve hayatımızın her alanına girdi. Bugün toplamda 60 milyonun üzerinde kredi kartı vatandaşların kullanımına sunulmuş durumda.

Kredi kartıyla veya banka kartıyla alışveriş ekonominin kayıt altına alınması, vergi kaçağının önlenmesi açısından çok önemli. Bireysel anlamda baktığımızda da birçok avantajları var.

Kredi kartında asgari ödeme tuzağı! Kredi kartı kullananlar dikkat!

Hatta başka ülkelerde olmayan taksit fırsatı ile büyük avantaj da sunuyor. Ama bir şartla... Bilinçli kullanmak...

NEREDE HATA YAPIYORUZ

Biz kredi kartını bir ödeme aracı olarak göremiyoruz. Birçoğumuz 'bedava alışveriş aracı' olarak görmeye devam ediyoruz. Bu yüzden de yoğurt almaya girdiğimiz marketten, kartımızla bir de kazak alıp çıkıyoruz.

Cebimizden nakit para çıkmadığı için de bu alışverişi 'karşılıksız' yaptığımız psikolojisine bürünüyoruz. Oysa gelecek ayki maaşımızdan harcadığımızın farkına varamıyoruz. Ama bunu önlemek mümkün...

NASIL DURDURURUZ

Burada bir ölçü koymamız gerekiyor. Onu da ben şöyle sloganlaştırıyorum:

"ÖDEYEBİLECEĞİN KADAR

HARCA VE HARCADIĞIN KADAR ÖDE"

Gelirimizi düşünüp ay sonunda ne kadar ödeyebileceksek kartla harcama sınırımızı bununla çizebiliriz.

Elbette, sağlık gibi hesapta olmayan harcamalar olacaktır, o zaman kredi kartı bir güvence halini de alıyor. Ama eğer kendimizi sınırlarsak, yani ödeyebileceğimiz kadar harcarsak israftan da kurtulacağız.

İKİNCİ BÖLÜM ÇOK ÖNEMLİ

Yukarıdaki sloganımızdaki ikinci bölüm yani "harcadığını öde" kısmı kredi kartı kullananlar ve borçlular için çok önemli. Bunu yapmadığımızda borç sarmalına girmiş oluyoruz ve neredeyse ömür boyu sürecek bir borç batağına da saplanmış oluyoruz. Çünkü burada bankalar karşımıza çok süslü, cazip bir tuzağı çıkartıyor.

O da "ASGARİ ÖDEME." Banka borcunuzun küçük bir bölümünü ödeme miktarı olarak size sunuyor. Harcadığınız 1.000 lira yerine 300 lira ödemek size de cazip geldiği için aslında 700 lira daha borcunuzun olduğunu unutup, bunu ödüyorsunuz. Böylece artık faiz sarmalının içine de girmiş oluyorsunuz...

NASIL ALDANIYORUZ

Bankacılar kızsa da ben buna tuzak adını veriyorum. Aslında bize gelen ekstrelerde bir 'avantaj' gibi sunuluyor. Ama farkında olmadan kredi kullanmış oluyoruz. Üstelik günlük işleyen faiz sistemi ile... Faiz oranı ise son indirimle birlikte aylık yüzde 2.15. Geciktirirseniz de yüzde 2.65 faiz sizi bekliyor. Yukarıdaki örnekten yola çıkarak devam edelim. 1.000 liralık alışveriş yaptınız. Ay sonunda borç miktarı 1.000 lira olarak bildirilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti