Reklam
  • Reklam
KAŞIKÇI AÇIKLAMASI

KAŞIKÇI AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere bulunduğu Brüksel’de açıklamalarda bulundu.

05 Aralık 2018 - 16:28

NATO'daki oturumlara dün Karadeniz'deki son gelişmeler ve Azak Denizi’ndeki krize ilişkin bir toplantı ile başladıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yaşanan gerginliğin azaltılması için sarf ettiği çabalar konusunda bilgi verdik." dedi.

Çavuşoğlu, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) doğan yükümlülüklerini yerine getirmesi için Rusya'ya 60 gün süre vermesine ilişkin, "INF Anlaşması'nın devam etmesinden yanayız." ifadesini kullandı.

AZAK DENİZİ'NDEKİ KRİZ

Ukrayna ile Rusya arasında Azak Denizi'ndeki krizde Türkiye'nin arabulucu olması konusundaki bir soruya ilişkin, Çavuşoğlu, kriz yaşandıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile telefonda görüştüğünü anımsattı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin her iki tarafla rahatlıkla temas edebileceğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Biz de bir Karadeniz ülkesiyiz. Bölgemizde ilave bir gerginliği arzu etmeyiz. Öncelikle yapılması gereken şey el konulan gemilerin ve mürettabatın serbest bırakılması. Gerekli işlemler yapılıyordur mutlaka. Biz de çaba sarf ediyoruz. Bundan sonra da bu deniz etrafında ve Kerç Boğazı'nda hem Rusya'nın hem Ukrayna'nın hakları var. Dolayısıyla buradan geçişler elbette olacak. Bir daha gerginliğe yol açmamak için iki ülkenin birlikte koordine etmesi gerekiyor."

"MAKEDONYA’YI 30. MÜTTEFİK OLARAK NATO’DA GÖRMEK İSTİYORUZ"

AB’nin kendi savunma yeteneğini geliştirme konusunda çabaları olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Biz bu sürece destek verirken NATO'yu zayıflatacak bir adımın olmaması gerektiğini de özellikle vurguladık." diye konuştu.

Çavuşoğlu, ittifakın güney bölgesinden kaynaklanan tehditlerin dün akşam yemeğinde ele alındığını anımsatarak, "Bu tehditlerden en çok etkilenen ülke Türkiye'dir. Bu tehditlere karşı ön alıcı tedbirleri alan ülke de Türkiye'dir. Dolayısıyla daha fazla dayanışma beklediğimizi de müttefiklerimize güçlü bir şekilde vurguladık." ifadesini kullandı.

Batı Balkanlar’ın kırılganlığını sürdürdüğüne dikkati çeken Çavuşoğlu, “Biz Makedonya’yı 30. müttefik olarak NATO’da görmek istiyoruz.” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı