Reklam
  • Reklam
KANALINA CEZA!

KANALINA CEZA!

RTÜK kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak bilinen Adnan Oktar'ın sahibi olduğu A9 TV'ye bugüne kadar en üst orandan 7 kez idari para, 3 kez uyarı ve 5 defa program durdurma cezası verdi

12 Temmuz 2018 - 13:26 - Güncelleme: 12 Temmuz 2018 - 14:43

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK),  kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak bilinen Adnan Oktar'ın sahibi olduğu A9 TV'ye  bugüne kadar en üst orandan 7 kez idari para, 3 kez uyarı ve 5 defa program  durdurma cezası uyguladı.

Üst Kurul, "Adnan Oktar ile Sohbetler" isimli programdaki yayınlarda  6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'da yer  alan hususların ihlal edilmesi nedeniyle 7 kez idari para cezası, 3 kez uyarı ve  en üst limitten 5 defa program durdurma cezası verdi.

En ağır cezayı "kadını istismar eden" yayınlardan aldı

A9 TV'ye uygulanan müeyyideler arasında en sert yaptırımlardan olan  program durdurma cezası, Oktar'ın yayınlarında 6112 sayılı Kanun'daki "Toplumsal  cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını  istismar eden programlar içeremez." hükmünün ihlal edilmesi nedeniyle uygulandı.

Oktar'ın yayınlarına verilen diğer cezalar ise kanundaki "İnsan  onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya  da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya  iftira niteliğinde ifadeler içeremez.", "Terörü övemez ve teşvik edemez, terör  örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve  yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz.", "Toplumun milli ve manevi  değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz."  hükümlerinin ihlali sebebiyle kararlaştırıldı.

Kanala bu süreçte ayrıca "dilin düzeysiz, kaba ve argo kullanımı",  "Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilan edilemez veya  suçluymuş gibi gösterilemez." ile "çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya  ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların  izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz."  kurallarının ihlali sebebiyle de cezai yaptırımda bulunuldu.

A9 TV, gizli ticari iletişim konusundaki ihlali üzerine de idari para  cezasına çarptırıldı.

Yaptırımlar artınca belgesele döndü

Yapılan incelemelerde, RTÜK'ün uyguladığı yaptırımlar ve vatandaş  şikayetlerinin kamuoyu gündemine gelmesi sonrasında Oktar'ın özellikle son  dönemde yaptığı yayınlarda keskin bir değişim gözlendi.

Bu süreçte kanalın yayın politikasını değiştiren Oktar, yayınlarında  kadın program sunucuları ve konuklara yer vermeyip, daha çok dini sohbet ve  belgesel ağırlıklı yayınlara başladı.

Programında erkeklerle sohbet gerçekleştiren Oktar'ın "Darvinizm ve  materyalizm tehlikesine" dikkati çekerek, Mesih ile ilgili açıklamalarda  bulunduğu tespit edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Adnan Oktar ve grubuna yönelik dün  başlatılan operasyon ve gözaltı kararı sonrasında, 235 şüphelinin mal varlığına  el konulduğu, şirket, dernek ve vakıflarına kayyum atandığı bildirilmişti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Süper Kupa maçı tarihe geçti
Süper Kupa maçı tarihe geçti