Reklam
  • Reklam
İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün; “Emlak sektöründe...

İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün; “Emlak sektöründe kritik günlere giriyoruz.”

Banka konut kredi faizleri %0.99’a düşmesinin ardından açılan piyasalarla ilgili uzmanlar açıklamalarda bulunuyor. 30 Yıldır emlak sektöründe faaliyet gösteren Ra Grup Gayrimenkul Şirketi sahibi ve aynı zamanda İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün gündem ile ilgili açıklamalarda bulundu.

28 Ekim 2019 - 17:51

Bu güne kadar tapularda satışı yapılan tüm gayrimenkullerde belediye rayiç  değeri esas veya satıcının beyanı esas alındı, ama bundan sonra kazın ayağı değişti. SPK Eksperlerinin tespit ettiği rakamlar ve  tapu dairelerinde  çevre şehircilik bakanlığının tespit ettiği  gerçek değerlerle tapuda satışı olacak. Örnek verelim: 500 bin TL değerinde bir daire tapu da 150-200 bin lira değerle gösterilebiliyordu. %3 tapu harcı olduğu zamanda 200 bin lirayı baz alacak olursak toplamda 6 bin lira ödeniyordu. Şimdi gerçek değer 500 bin ise 15 bin lira ödenecek. Reel piyasada gerçek değerler ne ise tapuya da yansıyan o olacak.

NİYE BÖYLE DÜŞÜNÜLDÜ?

Yaklaşık 25 yıldır çeşitli platformlarda, televizyonlarda, gazetelerde her yerde devletin tapu harçlarında milyarlarca lira kaybının olduğunu ben İzmir Emlak Kulübü Başkanı olarak defalarca söyledim. Bugüne kadar devlet bildiği şekilde hareket etti. Oy korkusu ve kaygısıyla gerçek değerler yansıtılmadı ama bundan böyle hükümetin parasal ihtiyacı olduğundan dolayı birtakım projeleri hayata geçirmek için vergilere önem vermeye başladılar. Burada en büyük kaynak da milyonlarca satışın yapıldığı tapu dairelerinde kaçak tespitinin artık önüne geçme kararı verildi.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Sistem, gayrimenkul değerleme şirketleri bölgesel olarak metrekare  bedellerini belirleyecek. Tapu daireleri de o taşınmazı sistem olarak girdikleri adres olarak ada bazında, parsel bazında girdikleri zaman da metrekare olarak kaç para değeri çıkacağını ortaya koyabilecek. Böyle olunca devletin tahmini olarak yıllık  en azından 20 milyar lira gibi bir rakamın bu kaçaklardan elde edeceği tahmin edilmekle beraber devlete de bir ek kaynak ve gerçek değerlerde gösterilmiş olacak.        

SATICIDAN 0.5 ALICIDAN 0.5

Akgün: ”aslında şöyle olmalıydı, devlet satıcıdan bin de 15 alıcıdan bin de 15 yani %3 tapu harçları talep edeceğine bunu toplamda bin de 10 yani toplamda %1 tutup gerçek değerleri tespit edebilir ve burada da vatandaş çok fazla vergi ödemediği için en azından vergi kaçırmaya teşviki önlemiş olurdu, ama böyle yapmakla beraber vatandaşın beyanı esasa alınmayacağından dolayı bundan sonra tapu dairelerinde gayrimenkul değerleri gerçek değerler üzerinde olacak. Devletin kasasına da yılda 20 milyar gibi bir rakam girmiş olacak. 5 milyon liranın üzerindeki gayrimenkullerden %1 şeklinde vergi alınsın olayının da yasallaşmasıyla beraber zenginlik vergisi, para kazanma vergisi gündeme gelmiş oluyor. İzmir Emlak Kulübü olarak bu konuda devletin geç bile kaldığını düşünüyorum, çünkü devletin kasasına para girmesi ve hizmet gelmesi gerektiğinin altını çiziyorum.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti