Reklam
  • Reklam
İZMİR’ DE TEK KADIN ADAY KALDI !

İZMİR' DE TEK KADIN ADAY KALDI !

24 Haziran’da seçilecek sıralardan gösterdiği kadın aday sayısıyla tepki çeken Kılıçdaroğlu ve parti yönetimi, yerel seçimde de aynı politikayı sürdürdü. 902 belediyede yüzlerce aday adayı arasından sadece 41 kadının aday yapılması CHP’nin kadın hassasiyetinin lafta kaldığını bir kez daha kanıtlanırken, bu durum parti kadrolarındaki kadınları bile isyan ettirdi.

11 Şubat 2019 - 10:56

Yerel seçim öncesi 902 belediye başkan adayını açıklayan CHP'de, yüzlerce kadın aday adayından sadece 41 isim aday yapıldı. Böylece partide kadın belediye başkan adaylarının erkeklere oranı yüzde 4.5'lerde kaldı. Kadın adayları, birkaç yer dışında, kazanamayacak yerlere yerleştiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kadınlara yönelik vaatleri böylece yalan oldu. Partide kadın belediye başkan adaylarının yok denecek kadar az olmasına CHP'li kadınlar da tepki gösterdi. Kadın adayların birkaç yer dışında kazanamayacak yerlere aday yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibine kadın adaylar ateş püskürdü. İstanbul'da 1, İzmir'de 1, Ankara'da ise hiç kadın aday göstermeyen parti yönetimine tepki gösteren CHP'li Fatma Genç, Genel Merkez'e yazdığı dilekçe ile tepkisini dile getirdi. Genç, "Biz partimize asla küsmeyiz ve gitmeyiz ama siz gideceksiniz" açıklamalarını yaptı.

KADININ ADI YOK

902 belediye başkan adayı arasından 3'ü il olmak üzere 41 yerde kadın aday gösteren CHP yönetimi tüzüğe göre yüzde 33 olan kadın kontenjan sayısının da çok uzağında kaldı. Partide kadın adayların erkeklere oranı yüzde 4.5'te kaldı. Hem parti teşkilatları hem de CHP'den aday olmak isteyen kadınları hayal kırıklığına uğratan Kılıçdaroğlu, Aydın'da mevcut belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, İzmit'te milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan ile Amasya'da Arife Serpil Saraçoğlu'nu aday yaptı. 38 belediye başkan adayı da ilçe ve beldelerde seçilmeyecek yerlere gösterildi.

SÖZLER HAVADA KALDI

"Kadın belediye başkan sayımız fazla olmalı. Kadınlar siyasette aktör olarak ortaya çıkmalı" diye konuşan Kılıçdaroğlu'nun büyükşehir ve ilçelerde kadını yok sayması büyük bir çelişki oluşturdu. CHP lideri son kurultayda da yerel seçimlerde genç ve kadınlar için öngördükleri yüzde 20'lik kotayı yüzde 33 olarak uygulama sözü vermişti. Ancak bugüne kadarki aday tercihleri verilen sözlerin havada kalacağını gösterdi. Siyasete CHP'de başlayan ve Türk siyasi tarihinde bir ilke imza atarak 4 ilde 26 belediye başkanlığına aday adayı olduğunu açıklayan Fatma Genç de hiçbir yerden aday gösterilmedi. Partisinde kadın aday sayısının azlığına tepki gösteren Genç, İstanbul İl Başkanlığı'na yazılı olarak tepkisini gösterdi.

İSTİFALARIN GÖLGESİNDE TANITIM YAPTILAR

Aday tespit çalışmalarını geçen hafta tamamlayabilen CHP, aday tanıtım toplantısını, il ve ilçe örgütlerinden yükselen tepkiler, istifalar ve krizlerin gölgesinde yaptı. Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya ise iki ay önce Grup Başkanvekili Özgür Özel'in 'mafya' dediği ancak parti yönetimince Şanlıurfa Siverek'ten aday gösterilen Fatih Mehmet Bucak'ın katılmaması damga vurdu. Bucak'ın yokluğunda Özel ise kürsüde Urfa adaylarıyla birlikte boy gösterdi. Davet edilmediği öne sürülen Muharrem İnce de toplantıya katılırken, İnce aday tanıtımını beklemeden salondan ayrıldı. Partisinin seçim bildirgesini açıklayan Kılıçdaroğlu seçmene seçim rüşveti niteliğinde bol vaatte bulundu.

İZMİR'DE TEK KADIN ADAY KALDI

CHP'nin İzmir'in ilçelerindeki iki kadın adayından biri olan Seferihisar Belediye Başkan Adayı Yelda Celiloğlu da geçtiğimiz günlerde sağlık sorunlarını gerekçe göstererek adaylıktan çekildi. Böylece İzmir'deki tek kadın ilçe belediye başkan adayı Selçuk Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel oldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı