Reklam
  • Reklam
İZEMDER Başkanı Rıdvan Akgün: Sadece kiracı değil ev...

İZEMDER Başkanı Rıdvan Akgün: Sadece kiracı değil ev sahipleri`de şikayetçi

Kira artış oranlarını bir yıllığına yüzde 25 ile sınırlayan yasaya, ev sahiplerinin yüzde 90’ ının riayet ettiğini belirten İzmir Emlak Kulübü Derneği (İZEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün “Kesin Bir Çözüm Değil” İfadelerini Kullanarak Yorum Yaptı.

04 Ağustos 2022 - 09:31 - Güncelleme: 08 Ağustos 2022 - 08:32

TOPLUM İLETİŞİMİNİ BOZUYOR

 “Piyasalara baktığımızda getirilen yasaya rivayet edildiğini görüyoruz. Kalan küçük bir kesim ise bu oran üstünde zam yaptı. Şu anki duruma baktığımızda artan fiyatlardan yalnızca kiracı değil ev sahipleri de aynı derecede şikâyetçi. Bu nedenle zoraki ve 1 yıllığına getirilen bu yasa kiracı ve ev sahipleri arasında da sorunlara neden olmuştur. Bu süreçte ev sahiplerine de mahkeme yolu kapatılmış oldu. Ev sahibi ve kiracıların karşı karşıya gelmesi toplum iletişimini içinde bir tehdit ve önlem alınması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

KESİN BİR ÇÖZÜM DEĞİL

Yasayla beraber kira sorununun geçici olarak ertelendiğine dikkat çeken Başkan Akgün, “Çıkartılan yasanın 1 Temmuz 2023 yılında sonra erecek olmasıyla kiracı ve ev sahipleri arasında da ciddi sorunlar baş gösterecektir. Yasanın sonra ermesiyle kira artış oranları da tekrar enflasyon rakamlarına (ÜFE/TÜFE) belirlenecek olsa da resmi rakamların çok altında yapılan zam ev sahiplerini doğal olarak mutlu etmedi. Mahkeme yolu kapatılan ve enflasyonun çok altında zam yaptırılmak zorunda bırakılan ev sahipleri önümüzdeki yıl taviz vereceklerini düşünmüyorum. Geçici yasayla kişinin tasarruf hakkı elinden alınıp engellenmiş oldu” diye konuştu.

DEVLET BU KONUYA EL ATMALI

Kiracıların yükünü devletin sübvanse etmesi gerektiğini söyleyen Başkan Akgün,  “Hükümet bu sorunun yükünü tamamen ev sahiplerine yükledi. Hükümet, kiracıları desteklemek adına mesken veya iş yerleri için kira yardımı yapılabilir. Eğer bu olmuyorsa, mülk sahipleri için geçici olarak vergi indirimleri uygulanabilir. Meskenler için belediyeler tarafından alınan yıllık çevre temizlik vergisi alınmayabilir. DASK ve sigorta gibi işlemlerde KDV oranları sıfırlanabilir. İş yerleri için bir yıl boyunca stopaj alınmayabilir. Aslında çözüm ve destek adına seçenekler var. Bunların hayata geçirilmesi durumunda hükümet bu yükü vatandaşıyla paylaşabilir. Bu hem toplumsal barışın korunması hem de vatandaşların refahını artırmak adına olumlu bir hareket olur” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti