Reklam
  • Reklam
Herkesin ortasında kalbinden bıçakladı

Herkesin ortasında kalbinden bıçakladı

Filistinlilerin İsrail sınırında başlattığı Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü protestosunda en az beş kişinin öldüğü, 350 kişinin de yaralandığı bildirildi. Gösteri öncesinde İsrail'in açtığı top ateşi sonucu, Filistinli bir çiftçi ölmüştü.

30 Mart 2018 - 16:45

Filistinliler altı hafta sürmesi planlanan Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü adlı eylem nedeniyle sınır bölgelerinde çadırlar kurmuştu.

İsrail ordusu altı farklı yerde isyanların" başladığını ve "ana azmettiricilere" ateş açtığını açıkladı.

Filistin medyası sınırda 7 bin kişinin, AFP ise en az 10 bin kişinin protestoya katıldığını bildiriyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail tarafından açılan ateş sonucu en az beş kişinin öldüğünü 350 kişinin yaralandığını açıkladı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta gösteri öncesinde düzenlenen bir İsrail saldırısında da bir Filistinli çiftçi öldürüldü.

İsrail Ordusu, "sınır tellerinin yakınındaki şüpheli faaliyetleri nedeniyle bir tankın iki şüpheliye ateş açtığını" duyurdu.

Gazze Şeridi'ni denetimi altında tutan Hamas, İsrail'i Filistinlileri eyleme katılmaktan caydırmak amacıyla saldırı düzenlemekle suçladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı protesto eyleminin "İsrail'le çatışma çıkartmak için kasti bir girişim" diye niteledi ve "çıkabilecek çatışmaların tek sorumlusunun Hamas ve eyleme katılan diğer Filistinli örgütler olduğunu" savundu.

Filistinli yetkililer, öldürülen Filistinli çiftçinin 27 yaşındaki Ömer Samour olduğunu ve bir kişinin de yaralandığını söyledi.

BBC'nin Gazze'deki muhabiri Rüşdi Abualouf, görgü tanıklarının saldırı kurbanlarının bir tarlada maydanoz topladıkları sırada tank ateşi açıldığını söylediğini belirtiyor.

Filistinliler protesto eylemi için kuzeydeki Erez'den güneyde, Mısır sınırındaki Refah'a kadar olan sınır bölgesinde beş farklı kamp alanı kurdu.

İsrail Ordusu güvenlik kaygılarını öne sürerek, Gazze sınırı boyunca uzanan bir alanı yasak bölge ilan etti.

Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü eylemi bugün başlayacak. Filistinlilerce Toprak Günü olarak anılan 30 Mart, 1976'da topraklarına el konulmasını protesto eden altı Filistinli eylemcilinin İsrail güvenlik güçlerince öldürülmesinin yıldönümü.

Eylemin Filistinlilerin Nakba (Felaket) günü olarak andığı 15 Mayıs'ta sona ermesi planlanıyor. Nakba gününde 1948'de İsrail devletinin kurulmasından sonra yüzbinlerce Filistinli'nin evlerinden olması anılıyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Süper Kupa maçı tarihe geçti
Süper Kupa maçı tarihe geçti