Reklam
  • Reklam
HAYAT KAYNAĞIMIZ SU…

HAYAT KAYNAĞIMIZ SU…

Su gibi aziz olmak… Çok anlamlı ve güzel bir cümle, zira yaşamın olmazsa olmazlarından. Su bütün besin öğe lerinin en basiti ama en önemlisi. Susuz yaşam var olamaz. Su hücrelerin ve organların(kalp, kaslar, kan da marları, böbrekler, mide- bağırsak sistemi ) fizyolojik fonksiyonlarını sürdürür. Su her canlı hücreye bileşen olarak katılmakta , yaşamın devamını sağlayan metabolizma döngüsünün içine girerek oluşan son ürünlerin taşınmalarını sağlamaktadır.

25 Nisan 2018 - 11:19

 Su kimyasal olaylarımız için iyon kaynağıdır. Yaşamsal fonksiyonlar olan besinle rin sindirim , emilim , taşınma , metabolizma ve atımları suya bağlıdır. Su büyüme ve gelişmenin her aşama sında gereklidir.

Su kalorisi olmayan bir gıdadır. İçeriğinde hidrojen ve oksijen atomlarının uyumlu birlikteliği ile yaşamın te melini oluşturur. İnsan sıvı alımını gönüllü biçimde sınırlayabilen tek canlıdır ve kaybettiği suyu yerine kolay ca koyamaz. İnsan vücudu ortalama % 60-70 oranında su içermektedir. Beden suyu kaybı , kalbi ve kan damar larını zorlar. Bu durum terlemeye bağlı su kaybından dolayı, kan hacminin azalmasından ileri gelir. Bedenin şiddetli susuzluğunda nabız atım sayısı ve beden ısısı yükselir. Bedenin susuzluğu sonucu ortaya çıkan bulgu lar arasında , yorgunluk ,gevşeklik , huzursuzluk, düşük moral, isteksizlik ve becerisizlik gelir. İnsan vücudun dan % 10 kadar su kaybı ölümle sonuçlanabilir. Normal bir ortamda( iklim ) sağlıklı erişkinlerde 1ml/ kcal ve sağlıklı çocuklara 1.5 ml/ kcal su günlük ihtiyaç  için yeterli görülmektedir. Bu ihtiyaç hesabı ; aşırı kas faaliyeti, sıcak iklim, ateşli hastalıklar ,ishal, kusma, terleme , diüretiklerin kullanılmasında  farklıdır. Önümüz yaz mevsi mi olduğundan su ihtiyacımız terlemeye  bağlı olarak artacaktır. İçilen sade suyun sindirim sisteminden emil mesi 800 ml/saat dolayındadır. Bir kimse istirihat (dinlenme) durumundan yoğun efora geçerse, beden ısısı ar tar ve terleme başlar. Uzun fiziksel aktivitede ( 2 saatten fazla süren ) 2-3 litre /saat sıvı ,ter olarak atılır . Terle meyle su kaybederken potasyum, sodyum, magnezyum ,fosfor gibi minerallerde atılır. Bu mineralleri yerine koymak gerektiğinden beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyor.

Su vücuda günlük diyet ile alınır ,bir de vücuttaki kimyasal olaylardan sağlanır. Yetişkin bir birey ortalama gün lük 2.5- 3 litre su içmelidir. Görüldüğü gibi doğada bol miktarda bulunan bu nedenle değeri gerektiği kadar bilinmeyen, yine basit molekül yapısı nedeni ile basit bir bileşik veya molekül olarak görülen su, insan sağlığı, yaşamı ve doğa açısından çok önemli ve yaşamsal görevler üstlenmiştir. Yaşam için besinden de önemli olan suyun değerini anlamak ve gereken önemi vermek, dünyamızdaki su kaynaklarını bilinçli ve dikkatli kullanmak insanların öncelikli görevlerinden olmalıdır. Temiz ve güvenli su tüketmek  her canlının hakkıdır.

Sağlık ve esenlik dolu bir hafta dilerim.

*Spor Dallarında Beslenme ve Yüksek Performans Bilgisi…  Prof.Dr. K.Muzaffer Üstdal , Prof.Dr. Ahmet H.Köker kitabından faydalanılmıştır.

 

 

 

   

  

 

  

   

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti