Reklam
  • Reklam
Espor’un kraliçeleri

Espor’un kraliçeleri

Espor’da kadın oyuncular kendini gösteriyor. Kadın takımları yanında erkek liglerinde oynayanlar da var. İstanbul Wild Cats’den Zeynep Su Kaykılmaz ve Sena Aladağ League of Legends liginde başarıya imza atıyor.

08 Ekim 2019 - 09:33

 

Son dönemin en ilgi çeken alanı espor’da kadın oyuncular da adlarından söz ettiriyor. İstanbul Wild Cats (IWCats) kadın sporculara önem veren bir espor takımı. Takım geçen mevsimde Zeynep Su Kaykılmaz’ı (Sylchasie) ilk kez erkek liglerinde profesyonel bir esporcu olarak oynattı ve ilk kez bir Türk kadın esporcu galibiyet kazandı. Bu mevsimde ise Sena Aladağ (Chibi) 2 maç üst üste maça çıkıp iki maçta da galibiyet elde ederek Türk espor tarihine geçti.

Boğaziçi mezunu

Sena Aladağ, 22 yaşında Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezunu. 12 yaşından beri espora ilgi duyuyor. Riot Games tarafından geliştirilen çok oyunculu savaş arenası video oyunu League of Lengends’ı (LoL) ise 9 yıldır oynuyor. Önceden sadece internette online yayıncılık yaptığını belirten Aladağ, İstanbul Wild Cats’in oyununu görüp kendisine ulaştığını söylüyor. Aladağ, LoL liginde yüzde yüz kazanma oranlarının olduğunu dile getirerek, erkeklere nazaran daha az sayıda maçta yer alsalar da kadınların oynadığı hiçbir maçı kaybetmediklerini, ilk oynadıkları hafta asist rekoru kırdığını anlatıyor. O, günde en az 6 saat oyun oynuyor ve geri kalan vakitlerinde başka profesyonel oyuncuları izliyor.

Sena Aladağ’a kadın oyuncu olmanın zor olup olmadığını soruyoruz, “İnsanlar ilk kez kadın oyuncu gördükleri için size güvenmekte sıkıntı yaşıyor ve ‘oyun oynayan kadın’ algısıyla savaşmak zorunda kalıyorsunuz. Ama ilk olmak keyifli tabii ki” diye cevap alıyoruz. Mesleği iyi yapabildiğine inandığı sürece devam ettirmeyi düşünen Aladağ, “Esporcu olmak istiyorsanız rakibiniz bütün esporculardır. Sadece kadınları rakip olarak görmeyin” diyor.

 

Günde 9 saat oynayarak çalışıyor

Zeynep Su Kaykılmaz (Sylchasie) da 21 yaşında. İstanbul Üniversitesi’nde Dilbilim eğitimi alıyor. 2013 yılında arkadaşları sayesinde League of Legends oynamaya başlamış. Uzun süredir takip ettiği bir spor dalı. Twitch.tv üzerinden yaklaşık 2016 yıından beri LoL yayını yapan Kaykılmaz’a İstanbul Wild Cats takımı ulaşmış. Kaykılmaz, takım şampiyonluğu olarak 2019 yılı Akademi Ligi şampiyonluğu bulunduğunu, ayrıca resmi LoL liglerinde galibiyet alan ilk kadın oyuncu olduğunu anlatıyor. Çalışma sezonlarında günde 10-15 maç oynadıklarını, bunun da günde yaklaşık 8-9 saate denk geldiğini belirtiyor. Kaykılmaz, kadın oyuncu olmayla ilgili de, “Üzerimizde çok büyük bir beklenti olduğundan yaptığımız herhangi bir hata çok göze batıyor. Türkiye’de daha önceden olmayan bir durum olduğundan destekleyenler kadar bize karşı oluşan bir nefret kitlesi de var” diye anlatıyor.

O, bu mesleği bir iki yıl daha devam ettirmek istiyor. Kaykılmaz, “Espor’da belirli bir yaş aralığı var. Hayatınızın sonuna kadar oyuncu olma gibi bir durumunuz olmuyor. Espor’un bana en çok kattığı şey sabırlı olmak ve doğru yerde doğru karar vermek” diyor.

İlk kadın oyuncuları biz oynattık

İstanbul Wild Cats Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ergin, 2006’da kurulduklarını belirterek, “Takım olarak esporun yaygınlaşması için çalışıyoruz. Amatör oyuncuları eğitiyoruz. Cinsiyet, din, kültür ayrımına karşı duruyoruz. LoL erkek liginde ilk defa profesyonel kadın oyuncuları oynattık. Zeynep Su Kaykılmaz birinci oldu. Sena Aladağ adlı oyuncuyu da çıkardık. İki maç boyunca galip geldi. Erkek ve kadın oyuncuları aynı platformda oynattık. PUBG takımımızda da oynatacağız” diyor.

Futboldan daha fazla ilgi görecek

Murat Ergin, şu anda takım olarak 7 ayrı dalda 73 esporcu ve 9 kişilik teknik ekibe, biri kadınlara tahsisli üç tane oyun evine ve bir tane de lojmana sahip olduklarını aktardı. Oyuncuların günde en az 8 saat çalıştıklarını belirten Ergin, espor’un gelecekte futboldan daha fazla ilgi göreceğini, şu anda oynayan ya da bu alana ilgi duyan gençlerin büyüdüklerinde bu kadar hızlı oyunun üzerine başka sporlara ilgi duyamayacaklarını kaydediyor.

Ergin, espor’un dünyada 1 milyar dolarlık bir değer yarattığını, Türkiye’de de hızla yayıldığını ve pek çok lig bulunduğunu aktarıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti