Reklam
  • Reklam
ERDOĞAN MÜJDEYİ VERDİ !

ERDOĞAN MÜJDEYİ VERDİ !

Beştepe'de çiftçilere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mart ayında verilecek desteğin 3.7 milyar lira olacağını açıkladı.

06 Mart 2019 - 13:36

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde  düzenlenen "Türkiye'nin En Büyük Çiftçi Ailesi Milletin Evinde" programına  katıldı. Cumhur ile Cumhurbaşkanı'nın buluşmasına vesile olan bu tür  toplantıları önemli gördüğünü belirten Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatiflerinin  Genel Kurulu vesileyle bu buluşmadan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Yardımlaşma ve dayanışmanın bizim kültürümüzün mayasında, ruhunda,  özünde olduğunu vurgulayan Erdoğan, ahilik müessesinin asrılar boyunca bu milleti  hem maddi hem manevi olarak ayakta tuttuğunu söyledi. Anadolu'da teknolojik aletlerin olmadığı zor dönemlerde işlerin  asırlar boyunca imece usulüyle yapıldığına dikkati çeken Erdoğan, tarlaların bu  şekilde sürüldüğünü, harmanların bu şekilde kaldırıldığını, ihtiyaçların bu  şekilde karşılandığını dile getirdi.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin de bu anlayışın, iş birliğinin ve  dayanışmanın ürünü olduğuna işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Tarım kredi kooperatifleri gönüllü katılıma, demokratik denetime, iş  birliğine ve toplumsal sorumluluğa dayalı hep daha iyisini gerçekleştirmek için  çalışan yapısıyla çiftçilerimize hizmet veriyor. Bugün bu kuruluşumuz, binlerce  kooperatifi, yüz binlerce ortağıyla ülkemizin en büyük çiftçi kuruluşu  durumundadır. Ortaklarından, değerinden aldığı ürünleri tüketiciyle de buluşturan Tarım Kredi Kooperatiflerimiz, geçtiğimiz haftalarda hayata geçirdiğimiz tanzim  satış uygulamasının da ana tedarikçisidir."

Üreticilerin girdilerinin önemli bir bölümünün birlik tarafından  karşılandığını belirten Erdoğan, "Birliğimiz, geçtiğimiz yıl çiftçilerimize 2  milyar 100 milyon liralık gübre, yaklaşık 2,5 milyar liralık yem, 1 milyar 250  milyon liralık motorin, 550 milyon liralık tohumluk, 400 milyon liralık tarım  aleti ve makinesi, 300 milyon liralık kömür satışı yaptı. Toplamda 8 milyar lirayı bulan bu satış rakamıyla çiftçimize her alanda destek olundu" bilgisini  verdi.

"3 MİLYAR 716 MİLYON LİRALIK DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPACAĞIZ"

Ortaklarının tohum, gübre, mazot, ilaçlama, sulama sistemleri, sera  ürünleri, fide, fidan gibi ihtiyaçların karşılayan birliğin, geçen sene bunun  için açtığı kredi rakamının 9 milyar lira olduğunu bildiren Erdoğan, sözlerine  şöyle devam etti:

"Çoğunluğu ayni olmak üzere birliğimizin her bir ortağına  kullandırdığı kredi ortalaması ise 19 bin liradır. Kırsal kalkınma projelerinde  en çok yararlanan da birliğimiz üyesi kooperatiflerdir. Birliğimizin önümüzdeki  dönemde de çitçilerimizin yanında yer almayı sürdüreceğine inanıyorum. Biz de  hükümet olarak çiftçilerimizi desteklemek için her türlü çabayı gösterdik,  gösteriyoruz. 2019 yılı destekleme ödemelerini hızla gerçekleştiriyoruz. Yılın  ilk iki ayında çiftçilerimize 5 milyar liralık destekleme ödemesini yaptık.  Buradan şimdi mart ayında yapılacak desteklerin de müjdesini sizlerle paylaşmak  istiyorum. Mart ayı içerisinde alan bazlı desteklerde 2 milyar lira, buzağı  desteklerinde 730 milyon lira, diğer hayvancılık desteklerinde 198 milyon lira,  yem bitkileri desteklerinde 80 milyon lira, sulama elektriği, sertifikalı tohum  gibi diğer hususlarda da 148 milyon lira olmak üzere toplam 3 milyar 716 milyon  liralık destekleme ödemesi yapacağız. Böylece yılın ilk üç ayında   çiftçilerimize, üreticilerimize 8 milyar 777 milyon liralık desteği sağlamış  olacağız."

"TARIMSAL DESTEKLER 16,1 MİLYAR LİRA"

Tarım ve hayvancılığın Türkiye bakımından önemine dikkati çeken  Erdoğan,  "Çiftçilerimize bugüne kadar yaptığımız 126,8 milyar liralık destek  ödemesi bunun en somut ifadesidir. Türkiye, 2002 yılında tarımsal milli gelir  bakımından 37 milyar lirayı dahi bulmayan bir büyüklüğe sahipti. Tarım ürünleri  ihracatımız da 3,7 milyar dolar düzeyindeydi. Çiftçilerimize yılda verilen  tarımsal destek rakamı da 1,8 milyar lirayı ancak buluyordu. Biz bu seviyeden  aldığımız Türkiye'yi tarımsal milli gelirde 190 milyar lira, tarım ürünleri  ihracatında 17,7 milyar dolar, tarımsal desteklerde bu yıl itibariyle 16,1 milyar  liraya yakın bir yere getirdik." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin tarımsal hasıla bakımından  Avrupa'da ilk sırada yer aldığına işaret ederek şunları kaydetti: "Tarım sektöründeki konumumuzu daha da güçlendirmek için pek çok  çalışma yürütüyoruz. Bunlardan biri de arazi toplulaştırmasıdır. Bu projenin ilk  başladığı 1960 yılından 2002'ye kadar, 42 yılda, toplam 450 bin hektar arazi  toplulaştırması yapılabilmişti. Biz geçtiğimiz on yılda 6,1 milyon hektar alanda  arazi toplulaştırmasını tamamladık. Halen 3,6 milyon hektar alanda da tescil  işlemleri sürüyor."

Genç nüfusun tarım sektörüne ilgisini artırmak için genç çiftçilere 30  bin lira hibe desteği verdiklerini anımsatan Erdoğan, bunu gençleri hem bugün hem  de yarınlara hazırlamak için yaptıklarını söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti