Reklam
  • Reklam
BORNOVA İÇİN ÜRKÜTEN UYARI !

BORNOVA İÇİN ÜRKÜTEN UYARI !

Vatandaşları diken üzerinde bırakan heyelan nedeniyle İzmir Bornova’da 27 ev tahliye edildi. Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, bölgedeki inşaatlara dikkat edilmesi gerektiğini söyleyip, korkutan bir açıklama yaptı

19 Şubat 2019 - 11:02

İzmir'in Bornova ilçesine bağlı Eğridere Mahallesi'nde geçtiğimiz cuma gecesi meydana gelen heyelan, bölge halkına korku salmaya devam ediyor. Mahallenin adeta ikiye bölünmesine yol açan heyelan nedeniyle hasar gören ya da riskli olan 27 ev boşaltılırken, Vali Erol Ayyıldız olay yerinde incelemelerde bulundu. TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinancan Öziçer, "Yağmurlardan sonra kilin şişmesiyle, yer sabun gibi kayıyor" dedi.

TOPRAK ZARAR GÖRDÜ

Eğridere Mahallesi'ndeki toprak kaymasının ardından köy içinde bulunan yollar çöktü, bazı ev ve hayvan damları ile elektrik ve su hatları zarar gördü. Olay sonrası AFAD ve itfaiye ekipleri, sağlam evlerde yaşayan mahalle sakinlerinin yaşadıkları yerleri güvenli şekilde terk etmelerini sağladı. Yıkılan ya da riskli görülen 27 ev boşaltıldı. İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile Bornova İlçe Kaymakamı Fatih Genel, heyelan nedeni ile evlerinden çıkmak zorunda kalan vatandaşları ziyaret etti. Olayda mağdur olanlara kira yardımında bulunulacağı öğrenildi. Öte yandan mahalle sakinleri, bölgedeki 60 dönümlük bir arazideki hobi bahçesi çalışmaları nedeniyle toprağın zarar gördüğü ve bu sebeple heyelanın meydana gelmiş olabileceğini iddia etti. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Öziçer, kayalık zeminde ayrışmış zemin veya şişmeye müsait kil tabakasının bulunmasının, aşırı yağmurlardan sonra böyle sorunları tetikleyebileceğini kaydetti.

KİL TABAKASI ŞİŞTİ

Öziçer, "Bölgede yer hareket etti. Kütle, aşırı yağmurlardan kaynaklı bir doyum noktasına ulaşmış olabilir. Aşırı yağmurlardan sonra kilin şişmesiyle, yer sabun gibi kayıyor" dedi. Bölgede yapılması planlanan inşaatlar için uyarıda bulunan Öziçer, "Parsel bazında yapılacak yeni inşaatlar olabilir. Kayalık zeminde, zemin incelemelerinin ne kadar önemli olduğunu da bu tür olaylarda görüyoruz" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti