Reklam
  • Reklam
Besin destekleri; takviye edici gıdalar

Besin destekleri; takviye edici gıdalar

Günlük hayatımızda bazen rahatsızlık duyduğumuz için bazen de daha dinç ve enerjik olabilmek için ekstra gıda takviyeleri almak için arayışa gireriz. Bugün yine başım dönüyor, halsizim ve üşüyorum acaba demir eksikliğim mi var? Tırnaklarım kırılıyor, saçımda dökülüyor bende vitamin , mineral bir şeyler eksik ama bir uz mana danışmalıyım! Cilde iyi gelen bir ürün bende kullanmalıyım… Bu söylemleri hepimiz zaman zaman yaparız.

31 Ocak 2018 - 09:39

Beslenme sorunlarının tedavisi ve önlenmesi amacıyla diyetin desteklenmesi ve besinlerin zenginleştirilmesi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak kullanılan girişimsel yöntemlerdir. Besin desteği (supleman) ,vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin yüksek dozlara karşılık gelen miktarlarının hap,kapsül,şurup ,solüsyon,içecek şeklinde kullanılabilir formları olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı yeterli ve dengeli bir beslenmede  besin desteğine ihtiyaç yoktur. Besin destekleri genel olarak vitaminler,mineraller, amino asitler, esansiyel yağ asitleri,posa, çeşitli bitkiler ve bunların ekstrelerini de kapsar.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)  ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ortaklaşa oluşturulmuş olan Kodeks  Alimentarius Komisyonu (CAC) ,tüketici sağlığını korumak ve uygulamanın iyi niyet ilişkileri içerisinde yapılmasını sağlamak amacıyla bir seri genel ve özel gıda güvenliği standartlarını oluşturmaktadır. Bu standartların yasal bir bağlayıcılığı olmamasına rağmen önemi artmaktadır.

Besin desteği (suplemantasyon ) bireye yönelik bir uygulamadır. Bunların kullanım amacı normal diyetle alınamayan besin öğelerini takviye etmektir. Yetersiz ve dengesiz bir diyeti telafi etmek için kullanılan besin desteklerinin hastalıklardan korunmadaki etkisi kanıtlanmamıştır. Toplumda bazı gruplar değişik fizyolojik, psikolojik ve sosyo ekonomik etkenler nedeni ile besin değeri düşük olan besinlerle ya da tek besine dayalı olarak beslenmek durumundadır. Bu yüzden bazı besin öğelerinin yetersizliği görülebilir. Besin desteklerini, yeterli ve dengeli beslenemeyen bebek ve çocuklar, yetişkinler ve yaşlılar ( Örneğin Kalsiyum ve D vitamini yetersizliğini önlemek) özellikle hiçbir hayvansal gıda tüketmeyen vejeteryanlar,  gebe ve emzikli kadınlar (demir, folat, B12 vb.) , uzun süre ilaç kullananlar (antiasitler ,antibiyotikler, diüretikler, laksatifler ), besin alımını engelle yen alerjik hastalığı olanlar, diyaliz hastaları, bazı özel durumları olanlar ( menapoz sonrası, sigara kullananlar ,demir yetersizliği anemisi olanlar )  kan değerleri dikkate alınarak sağlık uzmanı önerisin de kullanabilirler . Bazı kronik hastalıklarda ve kanser hastalarında omega 3 yağ asitleri, çinko, selenyum, A, C,E  vitaminleri önerilebilmektedir.

Besin destekleri ezbere, kulaktan dolma bilgilerle alınmamalıdır . Diğer kullandığınız ilaçlarla etkileşime girip sağlık açısından telafisi zor durumlar yaratabilir. Kısacası besin destekleri sağlık profesyonellerine danışılma dan kullanılmamalıdır.    

Hepinize  sağlık ve başarı dolu bir hafta diliyorum.

* Kaynak : Besin Destekleri Kullanılmalı mı?

 Prof.Dr. Gülden Pekcan - Dr. Dyt. Nilüfer Acar Tek   (2012- Ankara)   faydalanılmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Süper Kupa maçı tarihe geçti
Süper Kupa maçı tarihe geçti