Reklam
  • Reklam
Başkan Soyer’den Örnekköy yanıtı

Başkan Soyer'den Örnekköy yanıtı

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yine Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili tartışmalar yaşandı. AKP’lilerin eleştirileri üzerine Başkan Soyer, “Kentsel dönüşüm konusunda tüm İzmirlilerin içi rahat olsun. İzBB tüm engellemelere rağmen kale gibi ayakta durmaya, en kaliteli seviyede hizmet üretmeye devam ediyor. İzmir halkı neyi affedip neyi affetmeyeceğini çok iyi biliyor.” dedi.

15 Ağustos 2023 - 08:46

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) ağustos ayı olağan birinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda gündem, İzBB’nin kooperatif modeliyle Örnekköy’de sürdürdüğü kentsel dönüşüm çalışması oldu. Başlangıcından bu yana AKP’li siyasilerin eleştiri odağında olan proje, meclis toplantısında yine tartışmalara neden oldu.

 

Bu insanlar salak mı?

 

Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında AKP’li meclis üyelerinin eleştirilerine ilk yanıt İmar Komisyonu Başkanı CHP Meclis Üyesi İrfan Önal’dan geldi. CHP’li Önal, kooperatif eliyle yapılan inşaat projesi ile yanı başında özel bir müteahhitlik firması tarafından yapılan proje arasındaki konut fiyatlarıyla konuyu açıklayarak, “Herkesin bildiği şeyi gizli bir bilgi gibi sunmayı anlayamıyorum. Biz hiçbir zaman 'İl Başkanımız kooperatif başkanlığı yapmadı' demedik. İlk günden takıldığınız nokta da, CHP’li bir iş adamının kimliğini gizlemeden işe talip olması. İl Başkanı olduktan sonra kooperatifi bıraktı. Yok şirket ismi değişmiş, bilmem ne... Bunlar zaten Resmi Gazete’de yayınlanmış. Bir şirket ismi değişikliği yapılıyor, kamuoyuna da işe talip olduklarını duyuruyorlar. Modelle ilgili daha yapılabilir öneriniz varsa söyleyin yoksa büyük rant dediğiniz iş defalarca ihale edilmiş, encümenden kimse talip olmamış ve şimdi kooperatif eliyle yapılıyor. Bu kooperatifin bir sürü üyesi var, siz çok zekisiniz de bu insanlar neden alıyor, bu insanlar salak mı? Kooperatif, 2,5 milyona daire satıyor, yanı başındaki inşaatın müteahhidi 5 milyona daire vermiyor. Nasıl vurgun yapacaklar. Bu kooperatif büyük vurgunlara rağmen daireyi 2,5 milyona mı mal ediyor. Yanı başında müteahhit 5 milyona onun yarı büyüklüğündeki evi satamıyor. Yan yana 2 inşaat var, biri daha ucuza satılıyor ki vatandaş oradan daire alıyor. Arkadaşlar sizin sebep olduğunu ekonomik kriz var ve bu işi engellemeseydiniz şimdi çok daha fazlası bitmiş olacaktı” ifadelerini kullandı.

 

Varsa bir şey savcılığa gidelim

 

Önal, konuşmasına şöyle devam etti: “İçişleri Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Savcılık şunu yapacak diyorsunuz. Bu üslupla biz konuşamıyoruz. Artık geldiğiniz noktada egonuz... Savcılığı, İçişleri Bakanlığını göreve çağırıyor. Sizin işiniz mi bu. Bulduğunuz bir şey varsa beraber savcılığa gidelim. Varsa beraber gidelim. Bu kadar söz hakkı olmayan insanı burada konuşmaya gerek yok.”

 

Kooperatif alerjileri azalmış

 

CHP’li Önal’ın ardından söz alan İzBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, AKP’nin algı yaratmaya çalıştığını vurgulayarak şunları söyledi: “Bir meseleyi farklı şekillerle ele almak, anlatmak mümkündür. Bu anlatımınızı bir gizem varmış ve bunun örtüsünü kaldırmış gibi anlatırsanız sanki bir şey varmış algısı oluşabilir. Burada bir gizemin olmadığını anlatacağım. Algılar olgularla sınandıklarında gerçekler otaya çıkar. İki hususa sevindim; kooperatifçiliği desteklediklerini söylediler ‘Ama bu kooperatifçilik değil’ dediler. İyi, en azından kooperatif alerjileri biraz azalmış. İzBB’nin hukuki sorumluluğu olmadığını dile getirdiler, bu da iyi… Bütün bu hikayenin hukuki bir tartışma varmış gibim yapılıp siyasi zemine çekilmesinin sorunu şu; ortada bir kamu kurumu var İzBB, özel hukuk tüzel kişisi olup kamu sermayesine sahip İZBETON var, kamu ticaret hükümlerine ait özel kişilere ait olan kooperatif var. Burada karma sözleşmeden bahsettiğimiz için kavramlarla oynamak, karıştırarak sorun varmış gibi değerlendirmek mümkün. İZBETON ihale kanununa tabi değil. Biz denetlenmekten hiç rahatsız olmadık. Adalet istiyoruz, eşitlik istiyoruz dedik. Üç farklı hukuki statüye sahip kurumun aralarında yaptığı iş ve işlemlerle ilgili hukuki tartışmayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile yapmayalım dedik. O, hukuki tartışmayı yapamaz dedik.”

 

Israrla unvanı kullanıyorlar

 

Eleştirilere ve iddialara açıklık getiren CHP’li Aydın, “Burada tartıştığımız şey; bir şirket isim değiştirmiş, sonra paylarını devretmiş. Yine algılar, olgular meselesi… ‘CHP İzmir İl Başkanı şöyle yaptı’ diyorlar. Şenol Aslanoğlu bu işlemleri yaparken CHP İl Başkanı değildi ama ısrarla bu unvanını kullanarak konuşuyorlar. İl Başkanı olduktan sonra bu işle ilgili hukuki ve fiili ilişkisini kesti, bunu da biliyorlar. Ama yine de ‘İl Başkanı’nın işlemi’ diyorlar. Bu, doğru bir yaklaşım değil. Yapılan hisse devri işlemini siyasi zeminde tartışırız ama şunu netleştirelim.; karma nitelikte olan bu sözleşmenin, 3 farklı hukuki statüye sahip kurumun tartışmasını hukuki değil, siyasi zeminde yapmak istiyorlar. Olur yaparız. Bir de ‘Eskalasyon’ dediler. Nedir eskalasyon? Yüksek enflasyondan kaynaklı girdi fiyatlarında hızlı artış kaynaklı fiyat belirleyememeyi gidermek için oluşturmuş bir yöntem… Partinizin iktidarı döneminde enflasyonu bu hale getirmeseydiniz kimsenin eskalasyon yapmasına gerek kalmazdı.  ‘Çok büyük fiyat farkı var, kar var’ denildi. Maliyet hesaplarını göz önünde bulunduruyor musunuz?” diye konuştu.

 

İnsanların eviyle oynamayın

 

“Bugüne kadar İzBB’nin kentsel dönüşümle ilgili performansını yetersiz bulan arkadaşlar bu performansın arttığını ve somut olarak sürdüğünü görünce her türlü engelleme yöntemini kullanıyorlar” sözleriyle açıklamalarını sürdüren CHP’li Aydın, “Sırf İzBB seçimini kazanmak için insanların konutlarıyla oynamayın, bizi ‘beceriksiz’, ‘başarısız’ durumuna düşüreceksiniz diye o insanlarla oynamayın. Dönüp dönüp de İzBB’nin bütçesini Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bütçesi ile karşılaştırıp ‘Kim daha fazla yaptı’ deyip durmayın!” dedi.

 

Onurlu projenin arkasındayız

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de AKP’nin ‘ İzBB’nin itibarı ayaklar altına alınıyor’ sözlerine tepki gösterdi. Başkan Soyer, “Böyle bir şey yok. İzBB gururu ile onuru ile bu projenin arkasındadır. Bu proje tüm Türkiye’ye örnek olacaktır. Kooperatifle imalatı ilk defa kentsel dönüşümde uyguluyoruz. Sadece tarımda değil, ulaşımda da kentsel dönüşümde de uyguluyoruz. Bu memleketin ürettiği refahı bereketi halka yaymak istiyoruz. Kooperatifler, İzmir’in saygın insanlarınca kuruldu. Kooperatif kurdular ve imalata başladılar. Mesele şu, biz bu salonda onların itibarını ayaklar altına alıyoruz. Ben onları bir sonraki oturuma davet edeceğim. Neler yaptılar, bir sunum yapsınlar. Gelirler gelmezler onların takdiri ama büyük bir hüsnüniyetle bu işe girişmiş saygın iş insanlarının onuruyla oynamaya hakkınız yok. Şunu söyleyeyim, bu model Türkiye’ye örnek olacak bir model. Bizim yaptığımız şey bir şeylerin üzerini örterek yaptığımız bir şey değil. Tam tersi olabildiğince şeffaf” açıklamalarında bulundu.

 

Körfez'den kötü koku gelmiyor

 

Körfez’deki koku problemini de çözdüklerine de dikkat çekken Başkan Soyer, “Ne körfezden ne de buradan kötü koku gelmiyor. Körfezdeki kokuyu da bitirdik, İzmir Büyükşehir Belediyesi de tertemiz kokuyor. Kötü koku arıyorsanız bakacağınız yer burası değil. Körfez de İzmir Büyükşehir Belediyesi de tertemiz kokuyor kardeşim, imbat kokuyor” ifadelerini kullandı.

 

Tüm engellemelere rağmen...

 

Toplantı sonunda bir kez konuşma yapan Başkan Soyer, “Kentsel dönüşüm konusunda tüm İzmirlilerin içi rahat olsun” diyerek şöyle konuştu: “Bu modelin teminatı İzBB’dir. İmalatta bizim tespit ettiğimiz hata nedeniyle kırımını yaptıran biziz. Kendi yaptığımız işi beğenmediğimiz için yıktıran biziz. Kimsenin kuşkusu olmasın. İzBB yaptığı işlerin arkasında kale gibi durmaya devam ediyor. İzmir halkı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptıklarını çok iyi biliyor. Belki İzmirliler hala verilmeyen çöp döküm alanları konusunda konuşmak isterler. Belki verilmeyen mezarlık yerleri ile ilgili konuşmak isterler bir sonraki oturumda sizlerden benzer konularda söz almanızı istiyorum. Mademki bu meclis her şeyi konuştuğumuz bir meclis… Şundan yana içiniz rahat olsun İzBB tüm engellemelere rağmen kale gibi ayakta durmaya, en kaliteli seviyede hizmet üretmeye devam ediyor. İzmir halkı neyi affedip neyi affetmeyeceğini çok iyi biliyor.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bakan Güler, Katar Genelkurmay Başkanı Korgeneral Al-Nabet'i kabul etti
Bakan Güler, Katar Genelkurmay Başkanı Korgeneral Al-Nabet'i kabul...
Ankara'daki organize suç örgütüne yönelik iddialara ilişkin açıklama
Ankara'daki organize suç örgütüne yönelik iddialara ilişkin...