Reklam
  • Reklam
BAŞKAN ERDOĞAN’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Arşivlerimizin Gelişimi, Vizyonu ve Tarih Araştırmalarına Katkısı Sempozyumu’nda konuşuyor. Erdoğan konuşmasında, "Ermeni meselesiyle Türkiye'ye insan hakları dersi vermeye çalışanların geçmişi kanlı" dedi.

24 Nisan 2019 - 12:06

Başkan Erdoğan, Arşivlerimizin Gelişimi, Vizyonu ve Tarih Araştırmalarına Katkısı Sempozyumu'nda konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Yeni yönetim sisteminde devlet arşivlerini cumhurbaşkanlığına bağladık.

Hep yanarım Süleymaniye'deki arşivlerin haline bizi yeni yerin yapımına özellikle o itmiştir. Hafızası olmayan milletler nereden nereye geldiklerini nereye gideceklerini bilemezler. Güçlü arşivgeleneği güçlü devletin ifadesidir. Geçmişimizin en büyük dayanağı arşivlerimizdir.

Dijitalleştirme projeleriyle devlet belgelerinin önemli bölümünü güvence altına alınmasını sağladık. Osmanlı arşivlerindeki çalışmayla 31 milyon belge tasnif edilmiştir.

Cumhuriyet döneminde maalesef bu hazinenin kıymeti bilinememiş, önemli kısmı heba edilmiştir. Başbakanlığımız döneminde devlet belgelerinin önemli kısmını bilgisayar ortamında kayıt altına alınmasını sağladık.

Belgelerin restorasyonu konusunda çok önemli adımlar atılmıştır. Artık bu konu başlı başına bir uzmanlık haline gelmiştir. Rami Kışlası'nı da kütüphane ile birlikte yanında bu tür çalışmaların yapılacağı birimleri de ayrıca kuracağız.

Ankara'da 5 milyon ciltlik bir kütüphanemiz bitmek üzere, 24 saat hizmet verecek. Arşivin korunması yanında devlet belgelerinin nasıl korunacağı ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyordu. Meclis ve istihbarat dışındaki tüm kurumların arşivleri merkezi olarak yönetiliyor. Cumhuriyetimiz kurulduktan sonra tek parti döneminde milletimizin geçmiş ile bağlarının kopartılmasıyla ilgili fevkalade yanlış bir politika izlenmiştir. Yeni nesillerin kafasında sanki milletimizin tarihi 1919'da başlıyor yaklaşımı nakşedilmeye çalışılmıştır.

Milletimiz bu dayatmayı reddetmiş ve tarihine sahip çıkmıştır Yaşanan süreçte ortaya çıkan tahribatı küçümsemek de mümkün değildir

Arşivcilik açısından baktığımızda dahi karşımızda eşsiz bir hazine durduğunu görüyoruz.

Türkiye arşivlerinde kendisiyle birlikte dev bir coğrafyanın arşivlerini saklıyor.

Bizim arşivlerimizdeki kayıtlar bu bölgelerin gerçek sahiplerini ortaya koymaktadır. Coğrafyada yeniden adalet tesis edildiğinde elimizdeki arşiv kayıtlarıyla inşallah hak yerini bulacaktır Osmanlı arşivlerinde çalışmak için mali kayıtlarda kullanılan yazıları ve rakamları bilmek şarttır.

Orta öğretimden başlayarak Osmanlı Türkçesini yaygınlaştırmamız kültürel açıdan da zenginlik sağlayacaktır

Cumhuriyet tarihini de hakkıyla çalışmak için de Osmanlı Türkçesini bilmek elzemdir. Cumhuriyet dönemi devlet adamlarının önemli bölümü de notlarını Osmanlı Türkçesiyle tutmuştur.

Soykırımdan bahsedenler toplama kamplarını unutmuş görünüyor. Ermeni meselesiyle Türkiye'ye insan hakları dersi vermeye çalışanların geçmişi kanlı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti