Reklam
  • Reklam
BAŞARILI BAŞKAN TÜRKİYE’DE CİTTA SLOW SAYISINI ARTTIRDI

BAŞARILI BAŞKAN TÜRKİYE'DE CİTTA SLOW SAYISINI ARTTIRDI

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer Kanal İzmirTV'de Rıdvan Akgün ile Gündem Özel programında Cittaslow'u anlattı.

22 Haziran 2018 - 12:54 - Güncelleme: 22 Haziran 2018 - 13:15

TÜRKİYE BİR CİTTASLOW CENNETİ

Cittaslowun bir yerel kalkınma modeli olduğunu belirten Soyer ''Bu yerel kalkınma modeli bir yemek hareketinden doğuyor. Bu hareket 1986 yılında başlıyor. 1986 yılında ''fast-food'' karşıtı bir yemek hareketi olarak doğmuş ve ''slow-food'' adını almış, 13 yıl sonra 4 İtalyan Belediye Başkanının girişimiyle, 1999 yılında bir kent hareketine dönüşerek, ''Cittaslow'' – ''Sakin Şehir'' adıyla yoluna devam etmiştir. Bugüne  geldiğimizde 30 ülkede 284 kentin üye olduğu bir birliğe dönüşmüş durumdadır. 76 tane kriteri var birliğin. Bu birliğe katılmak için her birinden en yüzde 50 başarı oranı ile geçmeniz gerekiyor. Türkiye'de şu anda 15 kent olduk. Her aday kentimiz eşsiz güzellikteki kentlerimiz. Her biri eksiklerini gidermeye çalışıyor. Türkiye aslında bir cittaslow cenneti. Çünkü olağanüstü bir coğrafyada yaşıyoruz. Olağanüstü köklü bir tarihimiz var.'' diye konuştu.

 

EN ÖNEMLİ ŞART KENT KİMLİĞİNİN KORUNMASI

Soyer ''Cittaslow kentin kimliğinin korunmasıyla kalkınılacağını öngören bir kent modelidir. Bir kentin doğası kentin en büyük zenginliğidir. Kentin tarihi, lezzetleri, örfleri, kimliği korunmak zorundadır. Burada en önemli şart kent kendi kimliğini koruyacak. Eğer kent kimliğini kaybediyorsa bireyler de kimliğini kaybeder. Diğer kentlerimizin de buraya katılımıyla dünyaya en güzel cittaslow kent modellerini sunacağız.'' dedi.

 

SEFERİHİSAR DENETİM GÖRMEDEN KABUL EDİLEN TEK KENT

Yavaş yiyecek kavramından hareketle ''Yavaş Şehir Hareketi''nin oluştuğunu hatırlatan Soyer, ''19 ülkenin 129 kentine yayılan Cittaslow’a Türkiye’den kabul edilen ilk yer Seferihisar oldu.
‘Sakin Şehir’, sadece Seferihisar için önemli değil, tüm ülke için önemlidir . Yerli üretimin korunması, küçük işletmeler ile köy ürünleri kullanımını öngören koşullar var. Seferihisar, hazırladığı modeller ile denetim görmeden Cittaslow’a kabul edilen tek kenttir. Hazırlıklarımızı beğendiler ve felsefeyi kavradığımızı gördüler.'' diye ifade etti.

 

SEFERİHİSARIN TARİHİ DOKUSU KORUMA ALTINA ALINDI

Seferihisar’ın sakin şehir unvanını elde etmesiyle ilçenin tarihi dokusunun koruma altına alındığını belirten Soyer, ”İzmir’in ve Türkiye’nin yurt dışındaki tanıtımı da gerçekleşti. Seferihisar bu başarısıyla, kentimize paha biçilmez bir tanıtım sağlamış oldu” dedi.
Söz konusu unvanın, Seferihisarlıların ekonomik ve sosyo-kültürel umutlarını artırdığına belirten Soyer, Türkiye’de sakin şehir kapsamında yer almak isteyen birçok aday kentin bulunduğunu söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti