Reklam
  • Reklam
BALBAY: “ÜNİVERSİTELER BABANIZIN ÇİFTLİĞİ Mİ MİRAS GİBİ...

BALBAY: “ÜNİVERSİTELER BABANIZIN ÇİFTLİĞİ Mİ MİRAS GİBİ BÖLÜYORSUNUZ”

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Ali Balbay, İstanbul, Gazi ve İnönü Üniversitelerinin bölünmesini sert bir dille eleştirdi; hükümete, “zararın neresinden dönülürse kardır, bu inattan vazgeçin” çağrısında bulundu.

30 Nisan 2018 - 13:39

Balbay, söz konusu bölme girişiminin Milli Eğitim Komisyonundaki tartışmalarının ve iktidar tarafından yapılan değişikliklerin bir çaresizlik hali olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

“Önce Çapa’nın İstanbul Üniversitesi’nden ayrılacağı açıklandı. Oradan tepki yükselince, Çapa yerine Cerrahpaşa’yı ayırma kararı aldılar. Metinde Cerrahpaşa’nın yeni kurulacak İbni Sina Üniversitesi’ne bağlanacağı söylendi. Cerrahpaşa’dan da tepki yükselince, İbni Sina adından vazgeçip Cerrahpaşa Tıp’ı Cerrahpaşa adında kurulacak üniversiteye bağlama kararı aldılar. Salt bu durum bile ilkesiz, rastgele gidişin göstergesi. Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin sembolü, İnönü de aynı şekilde. Anadolu’nun öteki illerinde kurulacak yeni üniversitelere destek veriyoruz. Ancak onlarla birlikte dünya markası olmuş üniversiteler niye bölünüyor? Komisyonda saatlerce bu sorunun yanıtını aradık, tatmin edici yanıt bulamadık.”

Balbay, dünyada bin yıllık üniversiteler olduğunu anımsatarak, “Bunların en büyük gücü, kökleri, kurumlaşmaları ve gelenekleridir. Söz konusu üç üniversite on yıllar boyunca adım adım büyüyor, markalaşıyor. Bunlara kıymayın” dedi.

Balbay hükümete şu çağrıyı yaptı:

“Yaydan çıkan ok, ağızdan çıkan söz, geçen zaman geri gelmez. Üniversitelerle ilgili son söz bu hafta Meclis’te söylenecek. Gelin bir kez daha düşünün. Bölme kararından vazgeçin. Şu anda söyleyebildiğiniz tek şey, ‘çok büyüdüler, bölmek gerekti!” Haşa, biri çıksa bu ülke çok büyük, yönetmekte zorlanıyorsunuz, demeye kalksa ne dersiniz? Olabilir mi? Bu gerekçe, gerekçe değil. Atacağınız adım, bir markayı yaralayacak, bir tarihi tahrip edecek, binlerce öğrenciyi, öğretim üyesini, mezunu acıya boğacak. Değer mi? Üniversiteler, babanızın çiftliği mi miras gibi ortadan ikiye bölüyorsunuz?”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti