Reklam
  • Reklam
BAKAN AÇIKLADI !

BAKAN AÇIKLADI !

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, nöbetçi noterlik uygulamasını 6 Nisan itibarıyla başlatacaklarını bildirdi.

13 Mart 2019 - 13:47

Gül, Ankara Hakimevi'nde düzenlenen "Nöbetçi Noterlik ve  Konsolosluklarımızda Yapılan Noterlik İşlemlerinden Ülkemizde Örnek Alınması  Tanıtım Toplantısı"nda konuştu. Vatandaşların noterlik hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak bir  uygulamanın tanıtımını gerçekleştireceklerini belirten Gül, "Nöbetçi noterlik  uygulamasını 6 Nisan itibariyle başlatıyoruz. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık."  ifadelerini kullandı.

Gül, noterlik hizmetlerinin geliştirilmesi hedefine her zaman destek  olan Türkiye Noterler Birliğine teşekkür ederek, bu işbirliği zemini korunduğu  sürece hem noterlik hizmetlerine hem de adalet sistemine erişimi kolaylaştırmaya  devam edeceklerine yürekten inandığını söyledi. Noterliğin bir kamu hizmeti olarak adalet sisteminin önemli bir  parçası olduğunu dile getiren Gül, hukuki işlemlerin belgelendirilmesi ve bu  işlemlere dair belgelerin düzenli bir şekilde saklanması görevinin noterlere ait  olduğunu anımsattı.

Gül, noterliğin bu fonksiyonunun ihtilafların yargıya intikal etmeden  çözümlenmesini, yargıya intikal edenlerin ise daha kolay sonuçlanmasını  sağladığına işaret ederek, "Deyim yerindeyse noterlerimiz bir anlamda 'koruyucu  hekimlik' görevini ifa etmektedirler. Tarafsız, bağımsız ve mesleki yetkinliği  güçlü bir noterlik sistemi, hukuki hizmetlerin daha kaliteli bir şekilde  sunulmasını sağlamaktadır. İhtilafları azaltarak, hukuki güvenliğin tesisinde  yardımcı olan çok önemli bir müessesedir." diye konuştu.

Hukuk sistemindeki bu güven mekanizmasını korumakta ve geliştirmekte  kararlı olduklarını vurgulayan Bakan Gül, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızın hukuk ve adalet hizmetlerine erişimini güçlendirme  yönünde, bu mekanizmanın sunduğu fırsatların farkındayız. Bugüne kadar noterlerin  görev ve yetki sahalarını önemli ölçüde artırdık. Bazı idari işlemlerin yanı sıra  bir kısım çekişmesiz yargı işlerinde noterlere yetki verdik. 2011 yılından  itibaren mirasçılık belgesi verilmesi ve terk eden eşin ortak konuta daveti gibi  işlemler noterler tarafından da yapılmaktadır.  Keza, 1 Şubat 2018 tarihinden  itibaren araç tescil işlemleri yine noterlerimiz tarafından yerine  getirilmektedir. Yargının, kamu kurumlarının ve noterlerin elindeki bu yetkiler,  hiç kuşkusuz işlevsel açıdan birbirlerini tamamlamaktadır. Aynı zamanda, yargının  ve kamu kurumlarının iş yükünün hafifletilmesine de çok önemli katkılar  sunmaktadır."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti