Reklam
  • Reklam
AFGANİSTAN’DA SON DURUM: HAVALİMANINDAN UZAK DURUN UYARISI

AFGANİSTAN’DA SON DURUM: HAVALİMANINDAN UZAK DURUN UYARISI

Afganistan'ın Kabil Havalimanı'nda IŞİD tarafından saldırı düzenlenmesi riskine karşı ABD ve müttefikleri insanlara havalimanından uzak durma çağrısı yaptı.

26 Ağustos 2021 - 11:45

Batılı ülkeler askerlerinin ülkeyi terk etmeleri için belirledikleri son tarih olan 31 Ağustos’a kadar vatandaşlarının ve Afganların ülkeden tahliyesini tamamlamaya uğraşıyorlar.

Tarih yaklaştıkça Afganistan’da Batılı ülkelere 20 yıllık savaş süresince yardım eden binlerce Afgan’ı 31 Ağustos’a kadar ülkeden çıkarma baskısı da giderek artıyor.

Kabil’de bulunan ABD büyükelçiliği dün akşam vatandaşlarına havalimanına gitmemeleri ve halihazırda havalimanı çevresinde bekleyenlerin de hemen bölgeden ayrılmaları çağrısı yaparken buna sebep olarak “güvenlik tehditleri” gösterildi.

BENZER AÇIKLAMA İNGİLTERE’DEN DE GELDİ

İngiltere’den de benzer bir açıklama gelirken havalimanı bölgesinde bulunan insanlara “güvenli bir bölgeye gitmeleri” çağrısında bulunuldu.

İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey BBC Radio’ya yaptığı açıklamada “Çok ama çok güvenilir bir kaynaktan saldırının yaklaştığı bildirildi” dedi.

Heappey, “İnsanlar Kabil havalimanına gelmemeli güvenli bir yere gitmeli ve talimatları beklemeli” dedi.

Avustralya da vatandaşlarına ve vize verdiği yolculara bölgeyi terk etme çağrısı yaparken havalimanında “terör saldırısı ihtimalinin çok yüksek” olduğu ifade edildi.

“CANLI BOMBA SALDIRI DÜZENLEYEBİLİR”

Taliban’ın 15 Ağustos’ta Kabil’e girmesinden bu yana Kabil havalimanında kaos yaşanıyor. ABD ve uluslararası birlikler hem kendi vatandaşlarını hem de Taliban yönetiminden kaçmaya çalışan binlerce Afgan’ı ülkeden çıkarmaya çalışıyor.

Havalimanı içerisinde Batılı birlikler tahliyeyi tamamlamak için uğraş verirken Taliban da havalimanının dışında güvenliği sağlıyor.

Afganistan’ın sivil havacılık yetkililerinden Ahmedullah Refikzay saldırı uyarılarına rağmen insanların havalimanının kapısında yığılmaya devam ettiğini söyledi.

Refikzay Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bir canlı bomba kolaylıkla insanların arasına girerek saldırı düzenleyebilir. Bu konuda birçok uyarıda bulunuldu” dedi.

Refikzay, “Ancak insanlar yerlerinden kıpırdamak istemiyorlar. Ülkeyi terketmeye o kadar kararlılar ki ölmeyi bile göze alıyorlar, herkes hayatını riske atıyor” dedi.

Kabil’de bulunan bir NATO diplomatı Taliban’ın havalimanı dışında güvenlikten sorumlu olmasına rağmen IŞİD’in saldırı tehdidinin gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

“UÇUŞLAR YAVAŞLADI AMA…”

Diplomat, “Batılı güçler Afganistan’da hiçbir koşulda savunma veya taarruz harekatı düzenleyecek bir pozisyonda kalmak istemiyor. Hedefimiz tahliyelerin 31 Ağustos’a kadar tamamlanması” dedi.

Başka bir Batılı yetkili uçuşların dün yavaşladığını ancak bugün yeniden hızlanacağını söyledi.

Bir Taliban yetkilisi havalimanı dışında sivilleri korumaya devam ettiklerini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, “Birliklerimiz Kabil havalimanında hayatlarını tehlikeye atıyorlar, onlar da IŞİD’in saldırısının hedefi olabilirler” dedi.

BIDEN’A IŞİD BİLGİSİ VERİLDİ

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’a IŞİD’in saldırı tehdidi ve acil durum planları ile ilgili bilgi verildiğini açıkladı.

Biden, Avrupa ülkelerinden gelen tahliye için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğu çağrılarına rağmen tüm birliklere Afganistan’ı ayın sonuna kadar terketme konusunda Taliban ile yapılan anlaşmanın koşullarına uyma talimatı vermişti.

Taliban’ın Kabil’e girmesinden bu yana geçen 11 gün içerisinde ABD ve müttefikleri tarihin en büyük tahliye operasyonlarından birini gerçekleştirerek 19,000’i son 24 saat içerisinde olmak üzere 88,000 kişiyi ülkeden çıkardı. ABD ordusu her 39 dakikada bir uçağın kalktığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ağustos’un ortasından bu yana 4,500 ABD vatandaşının ve ailelerinin ülkeden çıkarıldığını, ülkede kalan 1,500 kişi ile de temas kurulmaya çalışıldığını söyledi.

Blinken ülkeyi terketmek isteyen gerek ABD’li gerekse de diğer ülke vatandaşı olan insanlara yardım edilmesi için son bir tarih olmadığını ve bunun “ne kadar gerekirse o kadar” süreceğini söyledi.

ABD ordusu askeri personelin 31 Ağustos’tan önceki son 2 gün içerisinde ülkeden çıkarılacağını söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek