Reklam
  • Reklam
ABD TÜRK DİPLOMASİSİNE TESLİM OLDU

ABD TÜRK DİPLOMASİSİNE TESLİM OLDU

Türkiye ve ABD anlaştı! Ortak çalışma mekanızması kurulacak... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Tillerson, Ankara ve Washington arasında ilişkilerin normalleşmesi için mutabakata varıldığını  duyurdu. Tillerson ise "Suriye hedefimiz örtüşüyor, önce Menbic'i ele alacağız. Bu aşamadan sonra birlikte hareket edeceğiz" dedi.

16 Şubat 2018 - 12:01

 

Kurulacak ortak mekanizmada ilk toplantı Mart ayında yapılacak ve farklı kurumlar mekanizmada yer alacak.

İki ülke bakanlarının görüşmesi sürerken Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Ankara'nın talepleri arasında YPG'nin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesi olduğunu söyledi. Getirilen bir diğer öneri, Türk ve ABD askerlerinin Menbic'te birlikte konuşlanması. Washington bu teklifi değerlendiriyor.

Görüşmenin sonunda kameraların karşısına geçen Çavuşoğlu ve Tillerson'dan ilk sözü alan Türk bakan oldu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,

"İlişkilerimiz kritik bir aşamada. Bu ilişkileri ya yoluna koyacaktık ya da daha kötüye gidecekti. İlişkilerimizi tekrar normalleştirme konusunda mutabakata vardık.

Bunun için atılması gereken adımlar var. Her iki tarafın da beklentileri var. FETÖ ile mücadele konusunda, ABD’nin YPG’ye verdiği destek konusunda, PKK ile mücadele konusunda beklentilerimizi dile getirdik.

Elbette bu yaşamsal güvenlik kaygılarımızın ciddiye alındığını düşünmek istiyoruz. Bugüne kadar verilen sözler oldu, konuştuğumuz konular oldu. Bundan sonra sonuç odaklı adımları nasıl atabiliriz, konuştuğumuz konuların sözde kalmaması için birlikte neler yapabiliriz bunu konuştuk. Tüm bu konuları kapsayacak ve birlikte değerlendireceğimiz mekanizmalar oluşturma kararı aldık.

Bu mekanizmalar süreci savsaklamak değildir. Tam tersi, anlaştığımız gibi sonuç alıcı mekanizmalar olacaktır. İlk toplantı Mart ayında gerçekleşecek.

Kurulacak ortak mekanizmada farklı kurumlar olacak. Mekanizma FETÖ ve YPG gibi konular üzerinde çalışacak.

Bölgesel konulardaki işbirliğimiz bakımından bu, kritik bir ziyaret olmuştur.

Yaşamsal kaygılarımızın ciddiye alındığını görmek istiyoruz. Bugüne kadar konuştuğumuz konular oldu, tutulmayan sözler de oldu.

YPG Menbic'ten çıktıktan sonra ABD ile güvene dayalı adım atabiliriz ama önce YPG'nin buradan çıkması lazım."

Tillerson: Artık birlikte hareket edeceğiz

Rex Tillerson'ın sözlerinden öne çıkanlar ise şöyle:

"Türkiye ile ilişkilerimiz sürekli ve stratejiktir. Türkiye NATO'ya katılan ilk ülkelerden biri. Kore'de, Afganistan'da birlikte çalıştık. Türkiye hem DEAŞ hem PKK tehdidi ile karşı karşıya. ( PYD/YPG ve SDG’yi pek telafuz etmek istemedi.

Suriye hedefimiz örtüşüyor, önce Menbic'i ele alacağız. Menbic, kontrolümüzde olmalı.

Bu aşamadan sonra birlikte hareket edeceğiz."

Ankara'dan Menbic teklifi

Görüşme sürerken Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Ankara'nın YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesini istediğini söyledi. Menbic'te Türk ve Amerikan askerlerinin birlikte konuşlanması da öneri olarak masaya getirildi. Washington tarafının Menbic teklifini değerlendirdiği belirtiliyor.

Afrin'in doğusunda yer alan Menbic, 2016 yazında terör örgütü IŞİD'den temizlenmiş ancak hemen ardından bir diğer terör örgütü YPG ilçeye yerleşmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bakan Güler, Katar Genelkurmay Başkanı Korgeneral Al-Nabet'i kabul etti
Bakan Güler, Katar Genelkurmay Başkanı Korgeneral Al-Nabet'i kabul...
Ankara'daki organize suç örgütüne yönelik iddialara ilişkin açıklama
Ankara'daki organize suç örgütüne yönelik iddialara ilişkin...