Reklam
  • Reklam
AB’den İran’a "Nükleer anlaşmaya uy ya da yaptırımları...

AB'den İran'a "Nükleer anlaşmaya uy ya da yaptırımları göze al" çıkışı

Avrupa Birliği Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Almanya, Fransa ve İngiltere İran'a yönelik uyarı yaptı. Buna göre İran'a, "Nükleer anlaşmaya uy ya da yaptırımları göze al." denildi.

12 Kasım 2019 - 14:06

Avrupa Birliği Dış ilişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Almanya, Fransa ve İngiltere İran'a nükleer anlaşmasına uyma ya da yaptırımların yeniden uygulanmasını da içerecek birtakım eylemleri göze alma uyarısı yaptı. Üç Avrupa ülkesi ve Mogherini, İran'ın yeraltında bulunan Fordo nükleer tesisindeki uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam etme kararından endişe duyduklarını belirterek bu hamlenin anlaşmaya uygun olmadığını söyledi. Pazartesi günü Mogherini ve 3 Avrupa ülkesi, "İran'ın Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) taahhütlerini yerine getirmesine ilişkin sorunların çözümü için ihtilaf çözüm mekanizması da dahil KOEP kapsamındaki bütün mekanizmaları göz önünde bulundurmaya hazır bulunduğumuzu onaylıyoruz" açıklaması yaptı.

ÜÇ ÜLKEDEN İRAN'A UYARI

Fransa, İngiltere ve Almanya yaptıkları ortak açıklamada, İran'a son hamlelerinin bölgedeki gerilimi bitirmek için verilen çabayı engellediğini belirterek uyarıda bulundu. Açıklamada İran, düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum stoklarına ilişkin azami sınırı aşan ve azami zenginleştirme sınırlarını geçen adımları da dahil olmak üzere, nükleer anlaşmaya aykırı adımlarını geri almaya çağrıldı. İran'ın Fordo nükleer tesisinde uranyum zenginleştirme kararından son derece endişe duyduklarını belirten 3 ülke, " Orta Doğu'daki gerginliklerin azaltılması için koşulları oluşturmak ve kolaylaştırmak için diplomatik çabalarımızı sürdürmeye hazırız" dedi. Açıklamada ayrıca yaptırımların yeniden uygulanması gibi bir yola gidilebileceği de gündeme getirildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti