Reklam
  • Reklam
15 MİLYONLUK İSTANBUL’DA TEK!

15 MİLYONLUK İSTANBUL'DA TEK!

Çocukluk hayalini gerçekleştirerek İstanbul 112 Acil Yardım İstasyonu'nun tek kadın ambulans şoförü olan Birgül Kuyucuoğlu, hayatları kurtarmak için zamanla yarışıyor.

09 Temmuz 2018 - 14:27 - Güncelleme: 09 Temmuz 2018 - 14:39

Genellikle erkeklerin yaptığı ambulans şoförlüğünü, gece vardiyası ve  uykusuzluk gibi zorluklarına rağmen tercih eden Kuyucuoğlu, görevi sırasında  hayatları kurtarmak için zamana karşı direksiyon sallıyor.

İtfaiye emeklisi olan babasının karşı çıkmasına rağmen 3 yıldır  paramedik sürücü olarak görev yapan Kuyucuoğlu, zor şartlarına rağmen, mesleğini  severek icra ediyor.

Ambulansın şoför koltuğunda kadın sürücü görenler şaşkınlık yaşarken,  Kuyucuoğlu ve sağlık ekibinin tek amacı verilen adrese ulaşıp hastanın hayatını  kurtarmak.

Bazen hasta yakınlarının tepkisiyle karşılaşan ambulans ekibi,  güvenlik nedeniyle polisle hareket etmeye çalışıyor.

"İTFAİYE EMEKLİSİ BABAM KARŞI ÇIKTI"

AA ekibinin bir gece nöbetine eşlik ettiği Kuyucuoğlu, gelen ihbar  üzerine hızlıca yola çıkarken, araçtaki diğer ekip de adrese ulaşana kadar  hastanın durumu hakkında bilgi alıyor. Merkezle sürekli iletişim halinde olan  ekip, hastanın durumunu ve adresi bulmak için ayrıntılı sorular sorarak olay  yerine gidiyor.

Kuyucuoğlu ve sağlık ekibinin ilk işi, hızlı bir şekilde müdahale  ederek hastayı en yakın sağlık kuruluşuna sevk etmek oluyor.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü İl Ambulans Servisi Başhekimliği Kartal 1  Nolu Acil Yardım İstasyonu'nda 3 yıldır paramedik sürücü olarak çalışan 23  yaşındaki Birgül Kuyucuoğlu, küçük yaşlarda babasının kendisine trafiğe kapalı  alanlarda araç kullanmayı öğrettiğini söyledi.

Ambulans şoförlüğünün çocukluk hayali olduğunu dile getiren  Kuyucuoğlu, "O zamanlar bu durumdan keyif alıyordum, babam da bundan gurur  duyuyordu. Zaman geçtikçe daha iyi araç kullanmaya başladım ve ehliyetimi aldım.  Sonrasında aktif olarak araç kullanmaya başladım. İstanbul'a taşındığımda da  trafikle mücadele etmeyi öğrendim. Kısa bir süre sonra da 112'de çalışmaya  başladım. O günden beri paramedik olarak çalışıyorum. İstanbul 112'de tek  sağlıkçı kadın sürücüyüm. Bu benim için bir gurur kaynağı." ifadelerini kullandı.

Kuyucuoğlu, itfaiyeden emekli olan babasının bu mesleği seçmesini  istemediğini, "Gecesi, gündüzü yok. Kız başına sokakta, yolda, evde, bilmediğin  bir yerde nasıl yapacaksın?" diyerek karşı çıktığını dile getirdi.

Vaka çıkmadığı zaman Kartal 1 Nolu Acil Yardım İstasyonu'nda hazır  halde beklediklerini, dinlenmeleri için dizayn edilen istasyonun ikinci evleri  olduğunu belirten Kuyucuoğlu, telsizden ya da telefondan vaka bildirildiğinde  ekip olarak 90 saniye kuralına uyarak çıkış yapıldığını anlattı.

  "GÜNDÜZLERİ İDARE EDİYORUZ AMA GECELERİ SORUNLAR YAŞIYORUZ"

Birgül Kuyucuoğlu, gece çalışmanın çok zor olduğunu belirterek, şöyle  devam etti:

"Gündüzleri bir şekilde idare ediyoruz ama geceleri sorunlar  yaşıyoruz. Bunları atlatmak için asayiş ekiplerinden yardım alıyoruz. Bizler  gerçekten yaşama yol vermek için çalışıyoruz. Zaman zaman hasta yakınlarından  korkuyoruz. Genelde ekiplerimizin, bizlerin başına gelenlerden biri hasta yakını  şiddeti. Aslında 7-8 dakikada varmış olmamıza rağmen hasta yakınının 'Yarım  saattir gelmediniz.' diye üzerimize yürümesi, küfretmesi yapacağımız işi  engelliyor. Hasta yakınlarının bize gösterdiği tepkiye dayanarak genelde onlara  yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim gerçekten asıl amacımız sadece hastaya  ulaşmak. Hasta yakınları bize ne kadar merdiven olursa, ne kadar çok yol açarsa  biz de o kadar yardım etmiş oluyoruz.

Sürücü olarak da görev yaptığım için bazen 3 kadın çalışabiliyoruz. 3  kadının 120-130 kilo bir hastayı taşıması çok mümkün olmuyor. Hasta yakınından  yardım istediğimizde '3 bayan mı geldiniz? Başka biri yok muydu, bu aracı kim  kullanacak? Hanginiz doktor, hanginiz şoför?' gibi tepkiler alıyoruz."

Kuyucuoğlu, sokakta kadın ambulans şoförü görenlerin şaşkınlık  yaşadığını dile getirerek, "Normalde kadın bir sürücü görenler, onu sıkıştırmaya,  sollamaya, önüne, arkasına geçmeye çalışırken beni gördüklerinde daha çok  şaşırıyorlar. Kadın bir sürücü büyük bir araç kullanıyor ve bu bir ambulans.  Korkuyorlar, daha çok nereye kaçacaklarını bilemiyorlar. Bizim asıl amacımız  hayat kurtarmak. Sadece hastanın değil bizim de hayatımızı zora sokuyorlar. Onun  yanlış bir hareket yapması bizim de başka bir araçla kaza yapmamıza neden  olabiliyor." diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Süper Kupa maçı tarihe geçti
Süper Kupa maçı tarihe geçti