OSMANLI SARAYINA UZANAN LEZZET; 'BAYINDIR TAŞKÖPRÜ KAVUNU'

Bayındır bugün tüm Türkiye’de Çiçeğin Kenti olarak tanınsa da aslında hayvancılık ve sebze-meyve üretimi konusunda da söz sahibi bir ilçe. Kiraz, ceviz, kestane, üzüm dolu dağları ile karpuz, kavun ve neredeyse her türlü sebzenin yetiştiği bereketli ovası Türkiye’yi beslemeyi sürdürüyor.


OSMANLI SARAYINA UZANAN LEZZET; 'BAYINDIR TAŞKÖPRÜ KAVUNU'

Bayındır’da sebze-meyve üretimi de aynı çiçekçilik gibi Osmanlı döneminden beri devam ediyor. Devlet arşivlerindeki belgeler 19.yüzyılda Bayındır’da yetiştirilen sebze ve meyvelerin İzmir limanı üzerinden İstanbul’a gönderildiğini gösteriyor. Yine arşivdeki 1856 tarihli bir belge sayesinde Osmanlı sarayına hediye olarak Bayındır’dan dört küfe kavun gönderildiği de biliniyor.

Osmanlı döneminde ünü İstanbul’a kadar yayılan Bayındır’ın meşhur Taşköprü Kavunu bugün de yaşamaya devam ediyor. Hibrid tohumlar yayılmadan önce Bayındır’da yoğun olarak yetiştirilen ve çevre ilçelerde de kokusu ve lezzeti ile büyük beğeni toplayan Taşköprü Kavunu, ata yadigârı tohumlara sahip çıkan birkaç “kahraman” sayesinde günümüzde de yaşamaya devam ediyor. Bugün yetiştirilen Taşköprü Kavunu tohumları yaklaşık 150 yıllık bir gelenekten geliyor ve babadan çocuklara aktarılarak var olmaya devam ediyor.

Bayındır’da aynı gelenekle ata yadigârı tohumlarla yerli domates ve karpuz yetiştirilmeye de devam ediliyor.