EDREMİT’TEN SU VE VİCDAN BULUŞMASINA DESTEK

Kazdağları’nda yapılan orman ve doğa katliamına karşı “Su ve Vicdan Nöbeti” binlerce kişinin katılımı ile devam etti. Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkanı ve Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, yüzlerce Edremitli ile birlikte destek için Kirazlı Köyü'ndeki Balaban Tepe'ye gitti.


EDREMİT’TEN SU VE VİCDAN BULUŞMASINA DESTEK

Kaz Dağları’nda yabancı şirketlerin yapmak istediği altın ve gümüş madenciliğine karşı tepkiler büyüyor. Çevrecilerin başlattığı “Su ve Vicdan Nöbeti” her geçen gün biraz daha ivme kazanırken dün Çanakkale Kirazlı/Balaban’da “Büyük Su ve Vicdan Nöbeti” eylemi yapıldı.

Eyleme Çanakkale, İzmir, Antalya, Bursa, Yalova, Aydın, Ankara, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Balıkesir, Yalova, Kocaeli, Düzce ve Edirne barolarının başkan ve yönetim kurulu üyeleri, milletvekilleri ve belediye başkanları, sanatçılar, STK’lar, köylüler, üniversiteli öğrenciler, ulusal ve uluslararası basın mensupları ve çok sayıda bilim insanı katıldı. Binlerin katıldığı eylemde devam eden altın madeni arama çalışmalarına ve Kaz Dağları’nda yapılan doğa katliamına tepki gösterildi. Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkanı ve Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, birçok Edremitli vatandaş eyleme destek verdiler.

Sabah saatlerinde başlayan “Büyük Su Ve Vicdan Buluşması” etkinliğine katılmak için binlerce vatandaş bölgeye geldi. Edremit’ten ve Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıların olduğu eyleme desteğe gelenler arasında  sanatçı Sadık Gürbüz ve ünlü şair Ataol Behramoğlu da vardı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Ülgür Gökhan, Yaşanan çevre katliamına Türkiye’nin her yerinden tepki yağdığını ve yapılacak eyleme de binlerce yurttaşın geleceğini söyledi. Başkan Ülgür Gökhan, “Bu Kaz Dağları’nı kurtarma eylemidir. Kaz Dağları dünyanın ikinci oksijen üreten dağıdır. Mitolojik bir tarihe sahiptir. Bu dağ altıncılar tarafından talan edilmektedir. Sizleri bu mücadelemizde yanımızda görmek istiyoruz. Herkesi Kirazlı-Balaban tepeye bekliyoruz.” dedi. Tepkilerinin  çevre için, canlılar için, oksijen ve ekosistem için olduğunu siyasi olmadığını belirtti. Bakanların görmeden açıklama yaptığını ifade eden Ülgür Gökhan “Bakanlığın verdiği ağaç sayısı doğru değil. Onları buraya gelip yerinde görmeye davet ediyoruz. Ayrıca Cumhurbaşkanı’na katliamın durdurulması için mektup yazacağız. Sesimiz sadece Türkiye’de değil dünyada da duyuracağız. Kanada Başbakanı’na mektup yazıldı. Hukuki süreç devam edecek. Sonuç alıncaya kadar mücadeleye devam” şeklinde konuştu.

Edremit Belediye Başkanı ve Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkanı Selman Hasan Arslan da yaptığı açıklamada: “ İkinci kez Kaz Dağları’ndaki doğa katlimanına dur demek için Kirazlı’dayım. CHP Genel Başkan Yardımcılarımız, Milletvekillerimiz, İl ve ilçe Başkanlarımız, Belediye Başkanları, Meclis Üyelerimiz; çocuk, genç, yaşlı, yetişkin binlerce vatandaşımızla omuz omuza vererek mücadelemizi sürdürüyoruz. Doğamızın talan edilmesine, suyumuzun ve toprağımızın zehirlenmesine; yaşam hakkımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Kaz Dağları’ndaki ağaç katliamı ve maden faaliyeti son buluncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Üstüne basa basa söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğiz; Kaz Dağları’nın üstü altından değerlidir” dedi.

Eylemin devamında maden faaliyetinin yapıldığı alana doğru yürüyüş başladı. Öğle saatlerinde alana giren protestocular, “Kaz Dağları Andı”nı okudu. Eyleme katılan ve siyanürle bölgenin yok edilmesine karşı çıkan binlerce kişi, tel örgülerle kapatılan şantiye alanına girerek yapılan doğa talanına tepki gösterdi. Ardından ağaçların kesildiği bölgeye yeni fidanlar dikildi.