“Türk kuru üzümünün değerini TMO, ihracatçı ve üretici birlikte koruyalım”

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu en önemli geleneksel ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümde ortalama ihraç fiyatının 3 yıl aranın ardından tekrar 2 doların üzerine çıkmasının mutluluğu yaşanıyor.


“Türk kuru üzümünün değerini TMO, ihracatçı ve üretici birlikte koruyalım”

İhracatçılar, rekoltede geçen yıla göre bir miktar artış beklenen 2019/20 sezonunda da ortalama ihraç fiyatının geçen sezon yakalanan seviyenin aşağısına düşmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya girerek müdahale alımı yapmasını istiyor.

 

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, 2018/19 sezonunda çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında yakalanan seviyeden aşağı düşülmesinin ithalatçının cebine para koymak ve yurtdışına yok yere kaynak aktarmak anlamına geleceğini, Türkiye’nin tarımsal değeri ve prestij ürünlerinden birisi olan kuru üzümün hak ettiği değere ihraç edilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile üretici ve ihracatçının el ele hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

 

2018/19 sezonu başında Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin “Çekirdeksiz kuru üzüm fiyatını 7,2 TL’nin altına düşürmeyeceğiz” açıklamasının 2018/19 sezonundaki başarının temeli oluşturduğuna dikkati çeken Celep, “Mayıs ayında ABD’de düzenlenen Dünya Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde ve değişik ortamlarda bir araya geldiğimizde Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Sayın Ahmet Güldal ile yaptığımız görüşmelerde TMO’nun 2019/20 sezonunda piyasaya girerek alım yapmasını, piyasayı regüle etme anlamında varlığını hissettirmesini talep ettik. Türkiye’de Stok Kurumu, Lisanslı Depoculuk ya da ürünün değerinin düşmesine engel olacak enstrümanlar gerçek anlamda hayata geçinceye kadar TMO’nun piyasada faal bir oyuncu olarak yer aldığını hissettirmesi çok önemli. Bu sayede hem üretici, hem ihracatçı, hem de ülkemiz kazanacak.” şeklinde konuştu.