DÜNYA BASININ'DA İSTANBUL SEÇİMLERİ VE EKREM İMAMOĞLU'NUN ZAFERİ NASIL YANSIDI?

İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun yenilenen Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini bu kez ezici farkla kazanması, dünya basınında da geniş yer buldu. Yabancı gazeteler, seçim sonuçlarının AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için ‘ağır bir yenilgi olduğu’ yorumu yaptı.


DÜNYA BASININ'DA  İSTANBUL SEÇİMLERİ VE EKREM İMAMOĞLU'NUN ZAFERİ NASIL YANSIDI?

 

Öne çıkan yorumlardan bazıları şöyle:

İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC, “Sonuçlar, geçmişte ‘İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır’ diyen Erdoğan için önemli bir gerileme” ifadelerini kullandı. BBC, AKP içindeki çatlakların görünür hale geldiği görüşünü savunarak, “Yorumcular, çatlakların bu kayıptan sonra büyüyebileceğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

‘ERDOĞAN İÇİN DRAMATİK SONUÇLARI OLACAK’

İngiliz gazetesi The Guardian, “AKP’nin İstanbul’u CHP’den Ekrem İmamoğlu’na kaybetmesi cumhurbaşkanı için bir utanç” derken, seçimlerin “Erdoğan’ın ülke üzerindeki kontrolü açısından dramatik sonuçları olacak” ifadelerini kullandı. The Guardian’ın haberinde, “Erdoğan’ın bir müttefiki olan Binali Yıldırım’ın yenilgiyi hızla kabul etmesi, AKP’yi sonuçların yavaş yavaş canlı açıklanmasının utancından kurtardı. Fakat, bu sonuçlar şimdi iktidar koalisyonu içinde yoğunlaşacak iktidar mücadelelerine yol açacak” yorumu dikkat çekti.

Amerikan gazetesi New York Times’ın haberinde, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, siyasi kariyerinin en büyük yenilgisini aldı” denildi. Haberde, “Seçim sonuçları, ülkenin en büyük kentinin kontrolünü Erdoğan’ın elinden alarak, partisinin kentteki 25 yıllık hâkimiyetine son veriyor. Muhalifler, böyle bir kaybın, cumhurbaşkanının yenilmezlik algısında bir çatlak yarattığını ve ülkedeki 16 yıllık yönetimi için sonun başlangıcı olabileceğini söylüyor” ifadeleri kullanıldı.

‘SERSEMLETİCİ BİR DARBE’

Amerikan haber kuruluşu Bloomberg’ün haberinde, “İstanbul rakip adayı seçerken, Erdoğan sersemletici bir darbe aldı” başlığı kullanıldı. Bloomberg, İmamoğlu’nun açık ara farkla kazanmasının, ‘ülkenin demokratik temellerinin ufalanması ve sendeleyen ekonomi konusunda seçmenler tarafından duyulan endişeyi gösterdiğini’ yazdı.

Katar televizyonu El Cezire’nin internet sitesindeki haberde, “İstanbul seçimleri herhangi bir yerel seçimden çok daha büyük bir şey haline gelmişti çünkü seçimlerin tekrarı, ülkenin demokrasisi hakkında soru işaretlerine yol açıyor ve AK Parti’nin son 20 yılda iktidardaki kontrolünü tehdit ediyordu” denildi.

İmamoğlu, Erdoğan'ı ikiye katladı

23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini en yakın rakibi AKP adayı Binali Yıldırım'a yüzde 9 fark atarak yüzde 54,03 gibi bir oranla kazanan Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un demokrasi tarihine de geçti.

23 Haziran 2019 Pazar 22:12

Millet İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, katılım oranının yüzde 84 olduğu İstanbul seçimlerinde, kullanılan oyların yüzde 54,3’ünü almayı başardı. İmamoğlu bu sonuçla 35 yıldır kırılamayan Bedrettin Dalan’ın rekorunu da kırdı. CHP adayı ayrıca Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994’de aldığı yüzde 25,2’lik oy oranını da ikiye katlamış oldu.

 

Kaynak: İMAMOĞLU'NUN ZAFERİ DÜNYA BASININDA