İzmir Avrupa'nın kültür başkenti oluyor

Tunç Soyer, Hutchinson ile İzmir’in Avrupa Kültür Başkenti olması, Akdeniz Belediyeleri ile işbirliği girişimleri ve Brüksel’de açılacak olan İzmir temsilciliği konularında görüşerek ortak çalışma kararı aldılar.


İzmir Avrupa'nın kültür başkenti oluyor

Brüksel temaslarında Türkiye'nin AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ile de Daimi Temsilci Bozay'ın rezidansındaki resepsiyona Tunç Soyerde katılımda bulundu. Başkan Soyer Bölgeler Komitesi üyesi de olan Hutchinsonla İzmir’in Avrupa Kültür Başkenti olması, Akdeniz Belediyeleri ile işbirliği girişimleri ve Brüksel’de açılacak olan İzmir temsilciliği konularında görüşerek ortak çalışma kararı aldılar. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, SODEM Başkanı unvanıyla beşinci kez katılım sağladığı Avrupa Bölgeler Komitesi Türkiye ile Çalışmalar Grubu’nun 22. toplantısında, küresel ve dijital ekonomide genç işsizliğinin çözümünün kentler arası, sınırları aşan işbirliği olduğunu anlatan bir konu
Türkiye tarihi, toplumu, ekonomisi, siyasi sistemi, kültürü ve geleceği ile birlikte Avrupa’nın bir parçası olduğunu söyleyen  Başkan Soyer, "Demografik eğilimler ve ekonomik tahminler açıkça ortaya koymaktadır ki, Türkiye, Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika gibi 'Yeni Ekonomi' ülkeleri önümüzdeki yıllarda küresel büyümeye yön verecektir. Kentler ve kentler arasındaki işbirliği, bu ülkelerin yaşacağı zorluklar ile mücadelede esas rolü oynayacaktır. Kentler, geleceğin ekonomisinde en ön sırada yer almaktadır" diye ifade etti.
 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer sözlerine  şunlarıda ekledi;
"Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi CEMR'den Avrupa Kentler Ağı EUROCTIES'e kadar bahse konu kent ağları, genç işsizliği veya kentsel yoksulluk gibi tehditler üzerinde fark oluşturmaktadır. Aday ülkelerin aktörleri de adı geçen Avrupa kentsel iş birliğinin evriminde rol almaktadırlar. Kentler, genişleme ve entegrasyon politika hedeflerine ulaşmada AB kurumları ve ulusal hükümetler için faydalı ortaklardır. Belediyeler hem insan kaynağına hem de finansal kaynaklara sahiptir. İşleri ve projeleri başarıyla gerçekleştirme hususunda knowhow, yani bilgi birikimi ve aynı zamanda sosyal sermaye sahibidirler. Yerel kurumlara duyulan güven daha yüksektir. Seçilmiş belediye başkanları, politikaların verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için, çok ihtiyaç duyulan liderliği sağlayabilir."