Aydın'ın Kuşadası ilçesinde sezonun ilk şeftalileri hasat ediliyor

 Aydın'ın Kuşadası ilçesinde şeftali hasadına başlandı.


Aydın'ın Kuşadası ilçesinde sezonun ilk şeftalileri hasat ediliyor

Aydın'da şeftalinin ilk olgunlaştığı yerlerden biri olarak bilinen Kuşadası'nda şeftali üretiminin hasadı başladı.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ilçede 5 bin 650 dekarlık alanda şeftali üretiminin yapıldığı belirtildi.

Kentte geçen yıl 13 bin 720 ton şeftali üretimi yapılırken bu yıl ki hedefin ise 14 bin ton olarak belirlendiği ifade edildi.

Davutlar Mahallesi'nde şeftali üretimi yapan Melek Çengel, gazetecilere yaptığı açıklamada, iklimi dolayısıyla ilçede hasadın erken yapıldığını söyledi.

Çengel, kendilerine özgü olan "Zeynel ağa" türünün dışında "Early Fresh" türü şeftalinin de üretimini yaptıklarını belirterek,  "Mersin dışında en erken hasat edilen şeftaliler Davutlar'dan çıkıyor. Mersin şeftalisi Davutlar şeftalisinden daha küçük olduğu için Davutlar şeftalisi daha fazla tercih ediliyor. Davutlar şeftalisi aroması, kokusu ve şekliyle öne çıkıyor." dedi.

Ürünlerinin büyük kısmının ihraç edildiğini aktaran Çengel, "Zeynel ağa" türü hakkında da bilgi verdi.

Çengel, "Babam yıllar önce değişik şeftali türlerinin öne çıkan yönlerini bir tek cinste birleştirmek için çalışmalara başladı. 8 yıllık bir çalışma sonunda, yapılan aşılamalar ile tamamen Davutlar’a özgü, ülkemizin, hatta, dünyanın başka yerinde olmayan bir cins yetiştirildi. Üçten fazla türün aşılaması olan bu şeftalilere, ihracatçılar ve toptancılar ortaklaşa babamın adı olan 'Zeynel ağa' ismini verdi. Üretimi sınırlı olan bu cinsin de hasadını yaptık." dedi.