SELANİK, İZMİR KÖPRÜSÜ KURULUYOR

Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, İzmir-Selanik arasında gemi seferlerinin başlatılmasını sağlamak için görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gelen Selanik heyetini makamında ağırladı.


SELANİK, İZMİR KÖPRÜSÜ KURULUYOR

Selanik Heyeti’nin ilk durağı Konak
Projenin yıllardır hep gündeme geldiğine, ancak bir türlü hayata geçirilemediğine dikkat çeken Batur, “Konak Belediyesi olarak değerli konuklarımızı belediyemizde ağırlamaktan son derece mutlu olduk. Gösterdikleri samimiyete teşekkür ederiz. İzmir-Selanik arasında böyle bir bağın kurulması bizi çok memnun eder. İki toplum, komşuluk ilişkilerinin en iyi derecede olması gereken iki toplumdur. Bu girişimin başarılı olmasını önemle ve hassasiyetle istiyorum; çünkü Konak ilçesi sınırları içerisinde böyle bir aktivitenin olması, turizm açısından ve kentin hareketliliği açısından önemli bir girişim olacaktır” diye konuştu.

“Üzerimize düşeni yaparız”

Konak’ta kentsel dönüşümün yanı sıra kentin tarihi misyonunu öne çıkarmaya hedeflediklerini dile getiren Batur, “Kemeraltı, Kadifekale, Basmane bölgelerindeki tarihi değerleri öne çıkararak, Konak’a turist çekilmesi, turizm anlamında kalkınmanın sağlanması noktasında da çalışmalar yapmak istiyoruz. Selanik ve Selanik’e bağlı olarak Bosna ve Romanya‘daki turizmin gelişmesi, İzmir kentinin de turizmini geliştirecektir. Bu kadar olumlu bir tablodan güzel bir sonuç çıkacağına inanıyorum. Biz istiyoruz, siz istiyorsunuz ee artık en yakın zamanda gemileri limanda görme zaman geldi. İzmir için, Selanik için çok fayda getiren bir çalışma olacak. İlk gemiyi Limanda ben karşılayacağım.Bu proje sadece Konak için değil, kentin gelişmesi içinde çok önemli bir çalışma. Ben çok sıcak bakıyorum. Bize fikir proje, destek bazında düşen ne varsa hepsini yapmaya hazırız” dedi.

“Yıllardır bekliyoruz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ve sanayi odaları, İzmir Turizm İl Müdürlüğü gibi kentteki tüm paydaşların, iş dünyasının projeyle ilgili görüşlerinin önemli olduğuna dikkat çeken Batur, “Gemi geldiğinde ilk hoş geldin diyecek olanlar bizleriz. Yeter ki gemi gelsin; yıllardan beri bekliyoruz. Tüm bu kurumlar yan yana gelerek, bu işi çözeceğiz” diye konuştu. Batur,  İzmir’de tüm paydaşların konuya sıcak baktığına inandığını da belirterek, “Yeter ki harekete geçelim. Bu dönem yapamazsak başka dönem yapamayız” dedi.

“Çok güzel bir bölgedesiniz ve çok organizesiniz”

İki ülke arasında seferleri başlatmak isteyen LevanteFerriesDenizcilik’inCeo’su Armatör 

YorgosTheodosis ise İzmir’de konuya ilişkin olarak tüm kurumlarla görüşmek istediklerini belirterek, “Gördüğümüz kadarıyla gerçekten çok güzel bir bölgede yaşıyorsunuz ve oldukça çok organizesiniz. Biz İzmir ile Selanik’in arasında bir köprü kurma fırsatının var olduğunu gördük ve bir ön araştırma yapmak, şartları tespit etmek için geldik. Amaçlarımızdan biri, işadamlarının nakliye konusunda hayatlarını kolaylaştırıp, iki-üç günlük gecikmelerinin önüne geçmek. Diğer bir konu da, Avrupa’dan İzmir’e turist getirmek. Aynı zamanda Avrupa’da yaşayan ve orada çalışan Türklerin, İzmir’e ve bu bölgeye kolay gelmelerinin bağlantısını da kurmak istiyoruz. Her iki tarafta için de farklı fırsatların ve iş alanlarının yaratılmasını amaçlıyoruz” dedi.

“Çok sıcak, içten karşılandık”

Sıcak, içten bir şekilde karşılandıklarını dile getiren Theodosis, “Projenin gerçekleşmesi için de aynı şekilde destek görüyoruz; bu bizleri çok memnun ediyor. İş dünyasıyla da görüşmelerimiz olacak. Çünkü söz konusu geminin hangi ihtiyaçları karşılayabileceğini ve ne kadar ihtiyaç olduğunu görmek istiyoruz” diye konuştu. İzmir Selanik arasında sefer yapabilecek iki, üç farklı gemi üzerinde durduklarını ve seferler için hangisinin uygun olduğunu belirlemeye çabaladıklarını söyleyen Theodosis, “Gemilerden biri 160, diğeri 190 metre uzunluğunda. Birinin 400 yolcu, 60 tır kapasitesi varken, diğeri ise 1350 yolcu ve 120 tır kapasiteli. Bizim şu anda görmemiz gereken hangisinin bu hat için gerekli olduğu. Talebi karşılayan doğru gemiyle hareket etmeliyiz. Hedefimiz talep olduğu takdirde bu hattı açmak ve aramızdaki seferleri düzenlemek. Gelecek talepler doğrultusunda ikinci, hatta üçüncü gemi bile sefere konulabilir” dedi.

“Konak iki günde bir gemi ağırlayacak”

Seferler başladığı takdirde Konak’ın her iki günde bir gemiyi ağırlayacağına dikkat çeken Theodosis, şöyle devam etti: “Bizler Konak Belediyesi’nin de bu girişimden kazançlı çıkmasını istiyoruz. 400’ün üzerinde seyahat acentesiyle işbirliği içindeyiz ve bunu 800’e, 1000’e nasıl ulaştıracağımızı da biliyoruz. Bu hatta Bosna, Romanya, Almanya gibi başka pazarları da dahil etmek istiyoruz. Dünyada işbirliği yapmadığımız bir tur operatörü ya da acente yok diyebilirim. Onlarla da bu hat üzerinde konuşup, buraya daha çok turist getirmek için görüşmeler yapabiliriz.”

Misafirperverlik teşekkürü

LevanteFerries Genel Müdürü Epstratios  Apergis ise “Bu girişimimizin başarılı olmasını gerçekten çok arzu ediyorum yerel halka ve civar bölgeye yarar getireceğine inanıyorum. İnanıyorum ki, Çeşme ile söz konusu rekabet göz önünde bulundurulduğunda hem İzmir Limanı hem de bölge belediyesi bir artı kazanmış olacak” dedi.

Selanik heyeti, misafirperverliği için Başkan Batur’a teşekkür etti.