AYM'den Zorunlu Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olmak isteyen bir öğrencinin başvurusunun kabul edilmemesini hukuka aykırı diyerek reddetti.

karara göre Anayasa Mahkemesi (AYM), din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutulmak isteyen bir öğrencinin babasının başvurusunun reddedilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu hükmetti.

Eskişehir'de yaşayan bir aile, 1 Ekim 2009 tarihinde 4'üncü sınıfa giden kızının okuluna başvurarak, çocuğunun din kültürü ve ahlak bilgisi derisinden muaf tutulmasını istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dilekçeye yanıt verildi. Tebliğ edilen yazıda, "T.C. uyruklu Hristiyanlık veya Musevilik dinlerine mensup öğrencilerin bu dinlerden birine mensup olduklarını belgelendirilmeleri kaydıyla din dersine girmelerinin zorunlu olmadığı' öne sürülerek başvuru reddedildi.

Ret cevabının ardından Nüfus Müdürlüğüne başvuran baba, kızının nüfus cüzdanındaki İslam ibaresini kaldırmak istedi.

Bu talep üzerine başvurucu ve kızının nüfus cüzdanının din hanesindeki ibare kaldırıldı.Ardından başvurucu, Eskişehir 2. İdare Mahkemesine yürütmenin durdurulması talebiyle iptal davası açtı.Mahkeme kararınca davanın yetki yönünden reddine ve dava dosyasının yetkili mahkeme olan Ankara İdare Mahkemesine gönderilmesine hükmedildi.