Reklam
  • Reklam
YERYÜZÜ CENNETİNİ ÇOCUKLARIMIZLA İNŞA EDECEĞİZ

YERYÜZÜ CENNETİNİ ÇOCUKLARIMIZLA İNŞA EDECEĞİZ

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer Kanal İzmir TV'de gündem Özel programında Rıdvan Akgün'ün konuğu oldu.

20 Haziran 2018 - 11:37

CENNET GİBİ BİR ÜLKEDE YAŞIYORUZ

''Mutluluk da mutsuzluk gibi bulaşıcı bir şey. İyi yanından dünyayı görüp, iyi yanından okumaya, anlamaya başlıyorsanız, ister istemez yakın çevrenize de o mutluluğu yaymaya başlıyorsunuz. Bu tercihe dayanan bir şey. Dünyayı iyi görmenizde mümkün, kötü görmenizde mümkün. Bu tercihe göre değişiyor. Yeryüzü cennetinde yaşıyoruz. Olağanüstü bir iklim. Muhteşem topraklar. Çok zengin bir doğa. Yeraltı ve yer üstü kaynakları. Muhteşem bir tarih. Köklü bir kültür. Bütün bunları üst üste koyduğumuzda cenneti başka nasıl tarif edebiliriz ki. Bunların kıymetini bilmemiz gerekiyor.'' diye konuştu.

 

Her şeyin 6 yıl önce bir cümleyle başladığını belirten Soyer ''Çocuklar geleceğimizin büyükleridir. Evet ama aynı zamanda onlar bugünkü hayatlarımızın ortaklarıdır. Çocuklara sadece geleceğin büyükleri muamelesi yaparak bugün hayatlarımızın ortakları olmaları gerçeğini unutuyoruz ve yok sayıyoruz. Bugün biz onlarla aynı kaldırımda yürüyoruz, aynı havayı paylaşıyoruz, aynı kenti paylaşıyoruz. Biz bunun gereğini yapmalıyız diye düşündük. Fikir buradan doğdu.'' dedi.

 

Tunç Soyer şöyle devam etti;

ÇOCUK BELEDİYESİNİ KURDUK

''Biz dedik ki gölge bir belediye kuralım. Çocukların yönettiği, kendi bütçeleri olan, kendi kuralları olan, kendi yetki ve sorumlulukları tanımlanmış bir belediye kuralım istedik. İşe böyle başladık. Belediyemizin tüm müdürlerini bir salonda topladık. Karşılarında da her okuldan 10-15 tane olacak şekilde yaklaşık 250 civarında çocuk. Müdür arkadaşlarımız sırayla kendi müdürlüklerinin ne yaptığını anlattı. Her biri bunu güzelleştirerek anlattı. O müdürlüğün ne kadar kıymetli olduğunu anlattı. Çocuklar bunları dinledi. Ve hangi birimin kendileri için daha cazip olduğuna karar verip oraya kayıt yaptırdılar. Belediye Başkanı da, bir sandık kuruldu ve herkes gizli oy kullanarak yapıldı. 6 yıl önce 3 Başkan adayı çıktı. Vaatlerini sıraladılar bir kampanya yaptılar ve gerçek bir seçim gibi başkan seçildi. Bu birimleri seçen çocuklar da aralarından her biri temsilci oluşturarak belediye meclisi üyelerini oluşturdular. Başkan benimle birlikte, meclis üyeleri de seçtikleri birime gidip haftanın belirli günlerinde beraber mesai yapıyorlar. Bunun sonucunda çocuklar ileride seçecekleri meslekler ile ilgili bir altlık oluşturuyorlar. Yaşadıkları çevreye, kente karşı kendilerini sorumlu hissediyorlar ve onu iyileştirmek ve güzelleştirmek için fikir üretip çalışıyorlar. Ve en önemlisi de özgüvenleri inanılmaz derecede gelişiyor. Özgüvenli bireyler oluşuyor.'' diye ifade etti.

 

GÜZEL PROJELER YAPTILAR

Kurdukları çocuk belediyesi sonucunda çocukların müthiş projeler yaptığını kaydeden Soyer ''Mesela şunu örnek vereyim. Sokak hayvanları için çok güzel bir proje yaptılar. Sokak hayvanlarının kalacak yerleri yok diye onlara renkli, boyalı kulübeler yapmak istediler. Ancak bütçeleri olmadığı için bir kermes yapmaya karar verdiler. Her biri annelerine kekler, börekler yaptırıp o kermesi kurdular. Müzik grupları kurdular. Birçok etkinlik yaptılar. Topladıkları parayla boyalar aldılar, tahtalar aldılar ve o kulübeleri yaptırdılar. Açılışa da beni davet ettiler ve bu projeyi gerçekleştirdiler. Konuk Belediye Başkanı olarak açılışı yaptık.'' dedi.

 

BİZ DE ONLARA DANIŞIYORUZ

Yapacakları bazı projeleri onlara danışarak yaptıklarını söyleyen Soyer mesela şehir planımız hazırdı. Bana sundular. Bende bunun önce çocuk belediyesi imar dairesinin görmesi gerektiğini onlar onay vermeden onay vermeyeceğimizi söyledik. Arkadaşlarımız gidip projeyi çocuklara anlattı. Onlarda parkların nerede olacağı ne kadar büyük ne kadar küçük gibi nerede ihtiyaç olacağına, nerelere ağaçlar dikileceğine karar verip onayladılar. Biz ondan sonra bu projeyi onayladık. Çok değerli bir çalışma oldu.'' diye konuştu.

 

Soyer şöyle devam etti;

GELECEKLERİNİ HAZIRLIYORUZ

''Biz bu çocuklara 17 branşta eğitim veriyoruz. 40 branş ta da atölye çalışmaları yapıyoruz. Milli eğitim bakanlığının müfredatında olmadığı, yer vermediği, o kadar çok disiplin var ki biz onları çocuklara vermeye çalışıyoruz. Böylece onların geleceğini hazırlamaya, zenginleştirmeye çalışıyoruz. Bence bu yaptığımız en anlamlı görev. Seferihisar belediye içinde en değer verdiğiniz alan neresi derseniz birinci sırada bu vardır. Gerisi bundan sonra gelir. ''

 

TURUNCU SALYANGOZ ÖDÜLÜ

''Biz bu çocuk belediyesi projesiyle Uluslararası Cittaslow Birliği tarafından düzenlenen ve 9 ülkeden 23 kentin projesinin katıldığı proje yarışmasında Seferihisar Belediyesi olarak “Çocuk Belediyesi” uygulamasıyla en başarılı proje seçilerek “Turuncu Salyangoz” ödülüne layık görüldük. Bu bizim için inanılmaz guru verici bir şey. Çocuklarımız da çok gururlandı ve çok mutlu oldular.'' dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti