Reklam
  • Reklam
YENİ MÜTEAHHİTLİK YASASI MERAK EDİLENLERİ RIDVAN AKGÜN’E...

YENİ MÜTEAHHİTLİK YASASI MERAK EDİLENLERİ RIDVAN AKGÜN’E SORDUK…

İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları şöyle dile getirdi: "Türkiye genelinde inşaat sektöründe yaşanan sıkıntı oldukça büyük. Bu sektörde yeni bir düzenleme şart dedik ve sonrasında yeni bir yönetmelik gündeme geldi. Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmelik oluştu"

13 Mart 2019 - 12:36

İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları şöyle dile getirdi: "Türkiye genelinde inşaat sektöründe yaşanan sıkıntı oldukça büyük. Bu sektörde yeni bir düzenleme şart dedik ve sonrasında yeni bir yönetmelik gündeme geldi. Yapı müteahhitlerinin sınıflandırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmelik oluştu. Ve bundan böyle herkes kafasına göre inşaat yapamayacak. Müteahhitlik yapamayacak. Ve bununla ilgili yeni kriterler gündeme gelecek. Baktığımız zaman 500 m2 inşaatı geçmeyecek. Herhangi birisi 500 m'den daha yukarıda bir inşaat yapamayacak. Bununla ilgili, A, B, C, D diye giden sınıflandırmalar gündeme geliyor. "

Mesleki yeterliliğin müteahhitlikte önemli olduğunu vurgulayan Rıdvan Akgün sözlerine şöyle devam etti: "Kısacası ekonomik ve mali yeterlilik aranacak. Başvuru yapıldığı yıldan önceki aylardaki bilançolar gündeme gelecek. Mesleki ve teknik yeterliliğin mutlaka olması gerekecek. Ve mesleki olarak yeterlilik sınavlarına tabii tutulacaklar. Parası olmayan, öz kaynağı olmayan, bu konuda teminat mektubu veremeyen hiçbir kimse, bundan böyle müteahhitlik mesleğini icra edemeyecek. Yani müteahhitlik yapamayacak. Yetki belgesi ve gruplar oluşacak. Bu gruplarda yeterlilik değerlendirmesi ilgili komisyonlar tarafından oluşturulacak. Ve yetki belgesi grubunun tespiti doğrultusunda kimlerim müteahhitlik yapıp yapmayacağı kararlaştırılacak. Artı herkesin bir - daha önce olduğu gibi- numarası olacak. Bu numarayla müteahhitlik yapabilecek. Sınıflandırılmış olacak. Daha önce geçmişinde hata, yüz kızartıcı suç, ve inşaat yapımında birtakım teknik sebeplerden dolayı veya kusurlu bir şekilde yapılan inşaatlar varsa, bunları yapan kişiler artık inşaat sektöründe iş yapamayacaklar."

Akgün sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir maket yapıyorlar maket parasını ödemiyorlar, maketten satış yapıyorlar, durmadan proje çizdiriyorlar, çizdirilen projenin bedelini ödemiyorlar, bir ajansla anlaşıyorlar pazarlama ve tanıtım için onu ödemiyorlar, emlakçıyla anlaşıyorlar yok denecek kadar miktarda komisyonu bile ödemiyorlar, maketten satın alan kişilerin parasıyla inşaat yapmaya çalışanlar bir daha bunu yapamayacaklar. Bundan böyle öz kaynağı olan, yüzde 50'den fazla parası olan müteahhitler inşaat sektöründe faaliyet gösterecek. "

Yeni yönetmeliği yeterli gören Akgün; "Yani şöyle diyebiliriz; inşaat sektörünün disipline edilmesiyle birlikte artık cebimde az bir para var, ben kuyumcuyum, emlakçıyım, ben züccaciyeciyim, ben manavım, mevduatta param var geçeyim de inşaat yapayım diyenler bundan sonra avucunu yalayacak. Eskiden cebinde 100 bin veya 200 bin parası olan insanlar 20-30 daireyi yapmaya kalkıyorlardı. Hangi dünyada yaşıyoruz, böyle bir şey olabilir mi? sonra da battık, çıktık yok olduk diyorlar. Kimin parasıyla iflas ediyorsunuz? Bitti artık! Hap yap, hup yap, para kap dönemi...Bundan böyle daha disiplinli ve yönetmeliğe tabi olacaklar. Yönetmeliği daha yasa çıkmamasına rağmen şimdilik yeterli görüyoruz." diye konuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti