Reklam
  • Reklam
Yeni Ekonomik Programda Tarım ve Hayvancılık

Yeni Ekonomik Programda Tarım ve Hayvancılık

Gıda üretiminin çok eskiden beridir bilinen bir gerçeğini 40 yıl önce ABD Dışişleri Bakanlarından H. Kissinger şöyle ifade etmektedir: “Petrolü kontrol ederseniz ülkeleri, gıdayı kontrol ederseniz insanları yönetirsiniz.” Gıda ya da sofraya ilişkin konular insanları harekete geçirmede yeterlidir. Enflasyon konusunda da en çok konuşulan konunun gıda enflasyonu olması bu yüzden normaldir.

26 Nisan 2019 - 11:51

 

 

Tanzim Satış mağazaları ile hükümetin konuya el atması da gıda enflasyonunun “mutfağı” hedef alması ile başlamış oldu. Özellikle hükümetin anında müdahalesi sorunun daha da büyümesine mani olmuş görünüyor. Bu yüzden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da açıkladığı eylem planı taaa en baştan tarımın, hayvancılığın ve çiftçinin yönünü göstermesi açısından önemlidir.

Çiftçiye Mesaj

“Enflasyonla Mücadele” başlığı altında, Tarımda Milli Birlik Projesi ve Sera A.Ş. ve yılların sorun yumağı Hal Yasası en dikkat çekici olanları...  2 bin hektar sera kurup “teknolojik sera” oluşturmak ise tam da hayal gibi. Ümit verici.. Umarım iyi uygulama örnekleri olarak çiftçiye yön verir.  Hal Yasası ile yaş sebze ve meyvede hem doğru üretim hem, doğru fiyat ve pazarlama gerçekleşmiş olacak.

Küçükbaş hayvancılık

Hayvancılık konusunda Türkiye’nin son yıllarda geldiği bu durum inanılır gibi değil. Bunu ne yılların problemi, ne destekler ne de retimde verimlilik konusu ile açıklamak mümkün. Vatandaş et tüketmek istiyor, et pahalı... İthal eti yönetmek kolay değil; tür ve cinsler kadar damak lezzeti de sorun. Ama en önemlisi hastalıklar… Hayvanlar arasında hızla yayılan hastalıkların Türkiye’de önlenmesi için çok çalışıldı. Sil baştan her şeyin ithal canlı hayvn ve etler üzerinden gelmesi başka bir sıkıntı doğuracak. 

“İthal Etmeyelim de Besleyelim mi?”  diye sorduğumuz zamanların üzerinden çok geçmedi. Yerli üretimi desteklemediğimiz her süreç cari açık, işsizlik, köyden kente göç olarak karşımıza çıkıyor. Fiyatın düşürülmesi konusunda  ithalat konusunda, ne kadar iyimser olursak olalım temel mesele ülkeye verdiği zarardır. Hükümet, yeni önlemler ve teşvik politikası ile tarım ve hayvancılık konusunda “cansuyu”nun  ötesine geçmek istemektedir.  En önemli gerçek, küçükbaş hayvancılıkta Türkiye potansiyelinin çok gerisindedir. Beklentiler ise verilecek destekler sayesinde  47 milyon olan küçükbaş hayvan varlığının “4 yıl içinde 100 milyona yükseltilmesi yönündedir.

Tohumdan gübreye, ilaçtan sofraya varan ithal bağımlılığı ise önemini koruyan bir durumdur. Dört mevsimin yaşandığı bir ülkede, hakkaniyetli bir üretim, kazanım olmaması inanılır gibi değildir. Doğru bir değer zinciri ile üretim, yeterli ve kazançlı hale dönüşebilir. Kooperatif konusu güçlü bir kurumsal alt yapı oluşturmasında etkili olacaktır. Bunun en önemli ayağını da “sözleşmeli tarım” oluşturacaktır.

Hayvancılık konuşulurken en önemli göstergelerden birisi “1 kg yem, 1 kg süt” dengesidir. Şimdilerde ise “sudan ucuz” ifadesi, “sütten ucuz” a  dönüşmüş durumdadır. Süt, gerçek fiyatını bulamamaktadır. Haliyle üreticinin kazanmadığı, verim elde edemediği durumlarda üretimin devamı söz konusu olamaz. Küçük çiftçi, büyük çiftçi ayırımı yapmadan üretim esas olmalıdır. Okullarda, okul sütünü verebilecek firma bulmakta dahi zorluk çekildiği unutulmadan, üretimin önündeki engeller aşılmalı, teşvikler bir an evvel hayata geçirilmelidir.

Bakanın "Tarımda Milli Birlik Projesi" diye açıkladığı yeni paketin ise hakikaten ne kadar “birlik” içerdiği görülmelidir. Organize olan bir tarım kesimi hem üretimi hem verimliliği arttıracaktır. Küçük ve az sayıdaki hayvanlarıyla üretim yapmaya çalışan kesimin maliyeti yüksek, verimi düşük, pazara erişimi kısıtlıdır. Ürün kaybını, darayı fireyi sormayın bile: Kırsal sahipsiz… Bu projeler hayata geçtiği takdirde kırsalda tarımsal üretim artar; toprağa bağımlılık artar, bereket artar, topraktan vazgeçip kentlere göç durur.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti