Reklam
  • Reklam
KONUT ALIMINDAN CAYANA AĞIR YÜKÜMLÜLÜK
Rıdvan AKGÜN

Rıdvan AKGÜN

KONUT ALIMINDAN CAYANA AĞIR YÜKÜMLÜLÜK

12 Mart 2017 - 20:07

KONUT ALIMINDAN CAYANA AĞIR YÜKÜMLÜLÜK

Ön ödemeli konut aldım ve caydım ne olacak? 

Ne olacak vatandaş hapı yutacak…

Sistem tamamen inşaat firmalarının lehine olacak.

Konut satışında sistem tamamen değiştirildi. Cayma hakkı süresi 36 aydan 24’e aya çekildi. Konut satışı yapan inşaat şirketlerinin  yüzde 2 olan tazminat alma hakkı ise 8’e çıkarıldı böylece 4 misli artmış oldu.

Konut satışında ön ödemeli sisteme göre konut üreten şirketlerden hiç gerekçe göstermeden cayabilen tüketici için 24 ay süre gündeme geldi bu süre içerisinde vazgeçen tüketici vergi, harç vb harcamaları gerekçe göstererek taşınmaz bedelinin yüzde 8’ne kadar tazminat alabilecek.

Ön anlaşmalı konut alımında ilk 3 ay içerisinde yapılan cayma bedeli yüzde 2, 3-6 ay arası yüzde4, 6-12 ay arası yüzde 6 ve 12-24 ay arası yüzde 8 olarak cayan tüketiciden inşaat şirketi  tazminat talep edilebilecek.

Tüketicinin ödediği para müracaat tarihinden itibaren daha önce 90 gün içerisinde iade edilirken bu süre 180 güne çıkarıldı.

Satıcının yükümlülüklerini hiç ya da gereği gibi yerine getirmemesi, tüketicinin ölmesi ya da kazanç elde etmekten sürekli olarak yoksun kalması sebebiyle ön ödemeleri yapamayacak duruma düşmesi durumunda tüketici bedelsiz olarak cayma hakkını kullanabilecek. Ayrıca, tüketici sözleşmeden dönme hakkını devir veya teslime kadar vergi, harç, masraf ve tazminat gibi bir bedel ödemeksizin yapabilecek.

Yeni düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte daha önce yapılan sözleşmeler kapsam dışı olacaktır açıklaması yapıldı.

Bu yeni düzenleme, müteahhit şirketlerinin lehine tüketicinin aleyhine olmuştur.

Eskiden inşaat firmaları binayı bitirir öyle satardı şimdi ise proje halinde iken satılı teşvik ediyor.

Bu yeni düzenleme inşaat şirketi ve tüketici arasında yeni bir anlaşmayı gündeme getirmekle birlikte, para toplayan ve kaçan kötü niyetli inşaat şirketleri için ağır yaptırımları bahsetmiyor… Böylece konut alınacak inşaat şirketleri çok iyi analiz edilmeli paraları sokağa atmamalıyız.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar