Reklam
  • Reklam
"Sicil Affı" hakkında merak edilenler...
Recai Üstün

Recai Üstün

Finans Mentörü

"Sicil Affı" hakkında merak edilenler...

25 Mart 2017 - 16:40

 

 "Sicil Affı" hakkında merak edilenler...

TCMB ve KKB kayıtları nasıl tutulur?

         Bankalardan ticari kredi kullanan esnaflar ile ticaret şirketleri ile bireysel kredi veya kredi kartı kullanan tüm bireysel tüketicilerin kullandıkları her türlü kredilerin borç bakiyeleri ile ödemedikleri için temerrüde düşen ve icra takibine aktarılan tüm riskleri ticari krediler için TC Merkez Bankası Risk Santralizasyonu,  bireysel krediler için Kredi Kayıt Bürosu denilen bir sistemde data olarak saklanmaktadır. Bankalar veya finans kurumları yeni kredi talep eden müşterilerini bu sistemdeki eski kayıtlarına, kredi borç durumu ve ödeme alışkanlıklarına bakarak kişi hakkında istihbarat yapıp kredi kararını buna göre vermektedir.

KARA listede miyim acaba?

       Halk arasında kara listede denilen TCMB ve KKB bünyesinde tutulan bu kayıtlar, ilgili kurum bünyesinde 5 yıl süre ile saklanmaktadır. Bankalar bu bilgiyi çekerek kendi data baselerine aktarmakta ve 5 yıldan çok daha uzun sürelerde bu bilgiyi muhafaza etmektedirler.

Sicil affı nedir? 

    18.01.2017 Tarihi ile Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yasalaşan Sicil Affı; bankalara veya çeşitli finans kurumlarına borçlu olan  ve bunu ödeyemeyen şahıs ve firmalarından aşağıdaki şartları sağlayan kişilerin yukarıda belirtilen kayıtlarının geçmiş döneme ilişkin kayıtlarının silinmesidir. 

Sicil affından yararlanmak için;

  • Sicil affı düzenlemesi Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra, 6 ay içinde mevcut kredi ve kredi kartı borçlarının tamamını ödemeniz gerekiyor. 
  • Yine Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra borçlarının tamamını ödeyemeyecek olan kişiler için bir istisna belirtilmiş. Buna göre borçlarının tamamını ödeyemiyorsanız, borçların tamamına yapılandırma yapmanız gerekecek. Yine borçlarının tamamını taksitlendiren yani yapılandıran kişiler de sicil affı yasasından faydalanabilecek.

Süreç nasıl işleyecek?

   Kullanılan nakdi ve gayri nakdi kredilerin, anapara, faiz veya ferilerine ait ödemelerini çeşitli sebeplerle aksatmış olan gerçek ve tüzel kişilerin, ticareti faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, senet,  kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödememeleri sebebiyle Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından kara listeye alınan kişiler söz konusu düzenlemenin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından 6 ay içerisinde borçlarının tamamını ödemesi veya borçlarının tamamını yapılandırması durumunda sicil affından yararlanabilecek. Bunun için borcunuz olan bankaya müracaatınız ile borcunuzu ödemeniz veya yapılandırmanız yeterli. 

Sicil affı ile bankalar gerçekten affediyor mu?

   Bankalar Kanunu ve BDDK nın bazı düzenlemeleri bankaları ve finans kurumlarını kredi verirken bazı yükümlülükler getirmiştir. Bu nedenle her ne kadar TCMB ve KKB de son 5 yıllık kayıtlar yer alsa da bankalar kredi talep kişinin borç ödeme performansını ve  ödeme karakterini  5 yıldan daha uzun dönemdeki kayıtlara göre değerlendirmektedir.

    Hükümetin reel sektörü rahatlatmak için yaşama geçirdiği sicil affı uygulaması bu nedenle Binlerce esnaf sicili bozuk olduğu gerekçesiyle bankalara takıldı. Bankalar topu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) attı. BDDK 'biz karışamayız' deyince hükümet devreye girdi. Aralarında 1.5 milyon esnafın da yer aldığı yaklaşık 12 milyon kişiyi ilgilendiren sicil affında zorluk çıkaran bankalar mercek altına alındı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gümrük Bakanlığı kredi vermemekte direnen, sicil affına ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyi uygulamayan bankalarla birebir görüşecek. Bankalara uyarı yazısı da gitti.

    Sicil kaydı olanlara önerimiz;

    Sicil affı son dönemde gerek reel sektörümüzü canlandırmak gerekse 15 Temmuz hain darbe girişimi ve döviz kurlarında ortaya çıkan aşırı artış nedeniyle bankalara olan kredilerini ödeyememiş iyi niyetli esnaf ve vatandaşımız için büyük bir fırsattır. Eğer uzatılmazsa süre Temmuz ayında dolacak. Kredi hayatın vazgeçilmez bir ihtiyacı bizim gibi ülkelerde tasarruf oranları çok düşük seviyelerde olduğu için hem reel sektör hem de vatandaşımız krediye ihtiyaç duyuyor. Ama bu kredilerin tüketime değil üretime yatırıma ve istihdama katkı koymak için kullanılması öncelikli tercihimiz olmalı.

Son söz olarak; bankalar ve finans kurumları için temiz ve beyaz bir sayfa açmak için sicil affından mutlaka yararlanın diyoruz.

 Saygılarımla 

Recai ÜSTÜN/Finans Mentörü 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar